Benátky nás přehrály hlavně na podání

Přerušení dlouhé série porážek jsme se nedočkali ani v prvním utkání, kdy nás po odvolání trenéra Richarda Vlkolinského vedl jako hlavní kouč jeho asistent Jakub Salon. I když jsme vyhráli první set, ve zbývajícím průběhu utkání byli hosté z Benátek nad Jizerou výrazně lepší hlavně na podání.

Extraliga mužů - 24. kolo

VK Ostrava - Benátky nad Jizerou 1:3 (19,-15,-21,-13)

VK Ostrava: Fořt, Muroň, Perry, Motyčka, Bauman, Vašíček – libero Jelen. Střídali: Jarosinski, Mišek, Dvořák, Vancl, Mazoch. Trenér Jakub Salon. 

Benátky nad Jizerou: Hudák, Durski, Prokopec, Švandrlík, Křesťan, Koranda – libero Kotek. Střídali: Kratochvíl, Matras. Trenér Aleš Dittrich. 

Po vyrovnaném úvodu odskakuje jako první do dvoubodového náskoku Ostrava, když se prosadí z dohrávky kapitán Fořt (7:5). Po technické chybě domácího bloku je hned srovnáno na 7:7. Přesný univerzál Perry a dobře hrající Fořt posílají domácí do vedení 10:7. Benátky snižují po bloku Hudáka na 12:11. Prokopec srovnává po dohrávaném míči na 14:14 a začíná se znovu. S domácím nahrávačem Vašíčkem hraje při podání páska, a když ho podpoří bodovým blokem Fořt, bere si hostující trenér Dittrich za stavu 17:14 první oddechový čas. Ostrava výborně brání v poli a po dohrávce a bloku Perryho vede před koncovkou prvního setu již 20:15. Domácí při podání Fořta zavřou svoji polovinu hřiště a za stavu 21:15 jsou velmi blízko k zisku prvního setu. Prokopec přitlačí na podání a hosté snižují na 22:19. První set vyhrává Ostrava zaslouženě po přímém bodu z podání Muroně 25:19.
Do druhého setu vstupují lépe hostující Benátky a po bloku Švandrlíka vedou 1:4. Po čistém esu Křesťana ztrácí Ostrava čtyři body (3:7). Po nevynucené chybě Baumana drží hosté čtyřbodové vedení (5:9). V zápase se zatím daří ostravskému kapitánovi Fořtovi. Jeho bodové příspěvky znamenají snížení na 7:9. Po bloku Švandrlíka si Benátky zase vytvoří klidný náskok (8:12). Prokopec čistým esem a Švandrlík čistým blokem zvyšují na 9:15. Po červené kartě hostujícího nahrávače Durskiho snižuje Ostrava na 12:16. Do koncovky druhého setu jdou hosté po úspěšné dohrávce Křesťana s pohodlným vedením 14:20. Ostrava kupí nevynucené chyby a druhý set prohrává po útoku Prokopce jasně 15:25.
Domácí jako by se nemohli vzpamatovat z jasně prohraného druhého setu a hned v úvodu třetího prohrávají při podání Durskiho 0:4. Po dobrém podání Jarosinského snižují domácí na 2:4. Po dobrém podání Křesťana a bloku Hudáka vedou Benátky o pět bodů (4:9). Po nevynucené chybě Hudáka Ostrava snižuje na 8:10. Po technické chybě Vašíčka a esu Durskiho jsou zase výrazně vepředu Benátky (9:14). Perry chytrým úderem a Jarosinski z pozice pipe snižují z pohledu domácích na 14:16. Ostravu drží ve hře ve třetím setu dobře hrající Jarosinski (17:18). I on se ale nevyvaruje nevynucené chyby a za stavu 17:21 jsou hosté blízko k zisku třetí sady. Domácí se po bloku Jarosinského ještě dostávají na dohled (21:23). Benátky si výhru ve třetí sadě již nenechají vzít a zakončují ji esem Durskiho (21:25).
Domácí jsou nadále v útlumu a při podání Prokopce vedou Benátky v úvodu čtvrtého setu rychle 1:4. Po esu Křesťana vedou hosté 3:7. Hostující univerzál z dohrávaného míče zvyšuje na 4:9. Po bloku Muroně snižují domácí na 9:11. Benátky však mají utkání pod kontrolu a po nevynucené chybě Jarosinského vedou 9:14. Hosté spěchají při podání Prokopce k rychlému konci zápasu (9:16). Ke svému spoluhráči se přidává kvalitním servisem také Koranda (12:20). Domácí již působí rezignovaně. Poslední sada zápasu je nejjednoznačnější a hosté ji vyhrávají po úspěšném útoku Korandy 13:25.

Ohlasy po utkání: 

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Super první set. Pak se nám nepodařilo pár balónů a svezli jsme se do stejných kolejích, co jsme hrávali doteď. Bylo to ustrašené, nedařilo se nám. Byli jsme bojácní.“
Jakub Salon (trenér VK Ostrava): „Zápas jsme skvěle rozehráli. Bylo vidět, že tam byla energie, kterou jsme chtěli. Od druhého setu se Benátky zvedly a hrály výborně na servisu i na přihrávce. Pak už nás začali přehrávat a my jsme se bohužel z toho nedostali trochu hlavami. Bude to běh na dlouhou trať, protože víra v sama sebe tam není ještě taková a na tom budeme muset ještě pracovat.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Toto byl nejdůležitější zápas, co jsme potřebovali vyhrát a to se nám podařilo. Jsem šťastný za celý tým a odvedli jsme dobrou práci, i když jsme nezačali. Dobře. Mysleli jsme, že to půjde samo. To jsou ty věci, které nás trápí venku, doma s tím problém nemáme. Potvrzuje to naši vzrůstající formu a můžu říct, že bojujeme o postup do předkola play off.“
Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Pro nás to bylo velmi důležité utkání a jsem rád, že jsme ho zvládli. Bylo to naše první vítězství venku, takže ohromná radost a gratulace všem hráčům.“