Po skvělém výkonu pojedeme k rozhodujícímu zápasu


Předkolo play off – 2. zápas
VK Ostrava – SKV Ústí nad Labem 3:1 (17,21,-21,27)
VK Ostrava: Polynski, Jambor, Jarosinski, Kotas, Dvořák, Fořt – Sobczak. Střídali: Vašíček, Vancl, Radim Závodský, Bauman. Trenér Richard Vlkolinský.
SKV Ústí nad Labem: Tibitanzl, van Solkema, Suda, Baláž, Srb, Vemič – Kořínek. Střídali: Lank, Kasan, Kobolka, Beer. Trenér Lubomír Vašina.
Stav na zápasy: 1:1.
V prvním setu jsme skvěle vstoupili do utkání a rychle vedli 7:1. I když soupeř snížil před koncovkou na 19:17, posledních šest bodů v setu patřilo nám.
Také ve druhém setu jsme měli nad soupeřem navrch. Vedli jsme postupně 12:5 a 17:10. I když se soupeř před koncovkou dostal na dohled jednoho bodu, opět jsme si závěr pohlídali.
Jako by se třetí set zlomil za stavu 6:4 dvěma čistými esy hostujícího blokaře Baláže. Od té chvíle mělo navrch Ústí.
Čtvrtým set byl dlouhým bojem, ve kterém jsme si vypracovali tři mečboly a ten poslední proměnili v kýžené prodloužení série.
Do zápasu vstupujeme skvěle. Při podání Jarosinského rychle vedeme 7:1. Po nevynucené chybě van Solkemy vedeme už 9:2. Naší hráči hrají soustředěně, žádný míč není pro ně ztracený (12:5). Vemič zavelí čistým esem k snížení náskoku (13:9). Jenže výborně podává také Jarosinski (16:11). Po chybě Baláže při útoku středem vedeme pohodlně 18:12. Ústí zlepší obranu na síti (18:15). Po nevynucené chybě Polynského máme k dobru jen dva body (19:17), ale to nás neznervózní. Posledních šest bodů patří při podání Fořta nám a nevynucená chyba Kobolky uzavírá první set zaslouženě v náš prospěch (25:17).
Naši hráči pokračuje ve výborném výkonu i ve druhém setu. Po čistém esu Jambora a nevynucené chybě Kobolky vedeme 4:1. Šlapou nám oba smečaři, jak Jarosinski, tak Fořt (12:5). Přidá se k nim postupně i univerzál Dvořák a po jeho bodovém příspěvku ztrácí Ústí sedm bodů (17:10). Hosté se nevzdávají a Suda snižuje esem na 17:14. Když Dvořák vytlouká hostující bloky, vypadá to, že jdeme do koncovky druhého setu s poklidným náskokem (20:16). Jenže za chvíli je to po bodu Tibitanzla 20:19. Náš tým zvrat nepřipustí. Trojice Jarosinski, Dvořák a Polynski zajistí vítězství ve druhém setu 25:21.
Po nevynucené chybě Sudy to v úvodu třetí sady nevypadá na to, že by se hosté mohli zmátořit (5:2). Za stavu 6:4 vystřihne Baláž dvě čistá esa a to hosty nakopne. Karta se obrací. Ústí skvěle brání na síti (7:10). Naši hráči jsou rozhozeni a vyrábí chyby (8:12). Kotas snižuje bodovým blokem na 10:12. Jenže po dohrávce van Solkemy je to o pět bodů (11:16). Servisem tlačí Fořt s Polynskim (17:19). Ústí si ale koncovku pohlídá. Za stavu 17:12 sice uhrajeme čtyři body v řadě, ale poslední dva míče patří Ústí (21:25).
V úvodu čtvrtého setu vede nejprve Ústí po příspěvku Tibitanzla 1:3, aby Dvořák následně poslal Ostravu do vedení 7:4. Hostující blokaři Beer s Tibitanzlem zařídí další obrátku (8:9). Do stavu 16:16 je to naprosto vyrovnaný boj. Při plachtícím podání Beera odskakují hosté do nadějného náskoku 16:19. Trenér Vlkolinský pošle na podání Vancla a srovnáváme na 20:20. Za stavu 23:23 je to kdo s koho. Postupně si vytvoříme tři mečboly a ten poslední po bloku Kotase proměníme ve vítězství 27:25.
Ohlasy po utkání:
Damian Sobczak (kapitán VK Ostrava): „Dneska jsme odehráli dobrý zápas, škoda, že jsme v Ústí nedotáhli čtvrtý set a nepřivezli výhru 3:2. Dnes už by bylo předkolo ukončené. Do Ústí jedeme vyhrát a pak bojovat o medaile.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Soupeře jsme zaskočili od začátku utkání. Skutečný volejbal se „strhnul“ až ve třetím setu, kdy se začal hrát lepší volejbal. V tom okamžiku jsme však měli už výhodu dvousetového náskoku. Po celý zápas jsme chtěli více vyhrát. Chuť vyhrát byla dnes nejdůležitější.“
Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Z naší strany smolné utkání, první set hrozný. Pak jsme se do toho docela dostali, ale Ostrava pořád bojovala a zaslouženě vyhrála. My jsme dnes byli takoví studenější.“
Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Celý zápas rozhodlo prvních pár míčů. Na domácích bylo vidět, že jsou nažhavení, šli naplno do každého balonu a my jsme to neustáli. A to dalo ráz celému utkání. Ostravští hráči hráli bojovně, vycházela jim celá kupa věcí. My jsme na to nedokázali odpovědět, celá naše hra měla být odvážnější.“