Nebývalé drama v Praze skončilo naším vítězstvím

V závěru od poloviny 4. sady rozhodl střídající Jakub Balon. Přesto vystřídaný kapitán Matěj Šmídl dosáhl v zápase 23 bodů, což bylo nejvíce v tomto zápase. Celkovým ziskem 112 bodů se stává po 6. kolech nejvíce bodujícím hráčem extraligy.
Se ztrátou dvou bodů jsme nyní na druhém místě tabulky za Kladnem. S tímto soupeřem si to rozdáme v přímém souboji před televizními kamerami. Doma budeme Kladno hostit 21. listopadu od 18 hodin. 
ČZU Praha – VK Ostrava 2:3 (-12,24,25,-28,-14)
ČZU Praha: Sobek, Šulc, Hudák, Kuboš, Krajčovič, Patočka, Pondělíček. (Střídali: Záveský, Hykš, Lohr, Welsh). Trenér Miroslav Malán. 
VK Ostrava: Šmídl, Biernat, Kotas, Lach, Šulista, Janků, Lex. (Střídali: Balon, David). Trenér Zdeněk Šmejkal, asistent trenéra Jan Václavík. 
Průběh zápasu s použitím webových stránek ČVS
1. set: 
Vstup do zápasu se nám náramně vydařil. První míč a hned eso. Do prvního technického timeoutu jdeme s vedením 8:2. Podobně probíhá celý první set, kdy se nám perfektně daří podání a domácí hráči se těžce perou s přihrávkou. V půlce setu byla vystřídána půlka domácí základní šestky, ani to nepomohlo a první set máme v kapse za dvacet minut v poměru 25:12. „V prvním setu nám šlo doslova všechno a to nechci snižovat kvalitu soupeře,“ ohodnotil po zápase asistent trenéra Jan Václavík.
2. set
O druhý set začala velká bitva již od samotného začátku. Hráči obou týmů se předhání, kdo dá lepší servis. Krásné servisy střídá výborná obrana na síti obou týmů. Do koncovky setu jde pražský univerzitní tým sety se slušným náskokem 18:14. Domácím se zdá, že už set dotáhnou do vítězného konce. Naši hráči se však nevzdávají a v závěru stav ještě srovnávají. Šťastnější i podle vlastního hodnocení jsou v koncovce domácí a vyhrávají 26:24. „Najednou se tým soupeře vrátil k výkonu, kterým přehrál Karlovarsko v minulém kole. Jeho hráči byli hodně nahecovaní. I tak si myslím, že jsme mohli jít do vedení dva nula na sety,“ komentoval průběh druhého setu Jan Václavík.
3. set
Skóre se i v tomto setu přelévá ze strany na stranu. Chvíli vedou domácí, chvíli zase my. Vyrovnaná bitva vyústí do tří setbolů domácích 24:21. Bojovnou koncovkou srovnáváme stav na 24:24. Přetahovaná v závěru však lépe vyzní pro domácí, kteří vítězí v setu 27:25. Ztrácíme naději na tříbodové vítězství. „Ve druhém a třetím setu jsme se trápili na útoku. Domácí se v koncovkách zmátořili a otočili průběh zápasu,“ uvedl Jan Václavík a dodal: „Po takovém vývoji jsou nakonec pro nás i dva body zlaté.“
4. set
Čtvrtý set byl obdobou druhého a třetího setu. Velká bitva o každý míč byla vidět v každé výměně. Domácí měli v průběhu celého setu lehce navrch. Koncovku jsme však zvládli i díky novému univerzálu na hřišti Jakubu Balonovi. Velké přetahovaná o každý bod eskaluje a po nekonečném „drátování“ vyústí v eso Jakuba Balona na domácího Krajčoviče. Vítězíme 30:28. „Ve čtvrtém setu nám pomohlo střídání Jakuba Balon, který nás dovedl do rozhodující zkrácené hry, odvrátil naši porážku a nastartoval nás ke konečné výhře,“ chválil po zápase trenérské rozhodnutí i Balonův výkon Jan Václavík.
5. set
V pátém setu je vidět, že si hráči opět nedají opravdu nic zadarmo. Každý chce urvat bod ze zápasu na svoji stranu. Nakonec po výborném servisu o pásku získáváme vítězný bod.
Ohlasy pro stránky Českého volejbalového svazu (Autor: Mgr. Richard Dupal)
Domácí:
Michal Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Těžko se mi hledají slova. Škoda koncovky čtvrtého setu, kterou kdybychom vyhráli, tak máme tři body. Takhle se musíme spokojit s bodem jedním.“
Miroslav Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): „Dnes jsme Ostravu potrápili, i když se nám v určitých chvílích nedařilo na příjmu, který paradoxně rozhodl jak první set, tak poslední dva sety. V koncovkách druhého a třetího setu jsme měli štěstí na naší straně. V předposledním a posledním setu sedlo štěstí na Ostravu. Na vítězství jsme měli, ale sami jsme si to neuhráli.“
Hosté:                                                       
Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava, s.r.o.): „Přijeli jsme si pro tři body, ale jsme opravdu rádi za dva. Praha ukázala, že se s nimi v téhle sezóně musí počítat. I potom co předvedli minulý víkend proti Varům. Dnes se nám nepovedla koncovka druhého setu. Nechali jsme Pražany rozehrát a myslím, že můžeme být rádi za dva body.“
Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava, s.r.o.): „Výborné utkání pro diváky. Jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce. V tie-breaku už to bylo jen o štěstí, kterého jsme měli dnes více. Také Praha dnes mohla vyhrát, ale šťastnější jsme byli my.“
 
Autoři: Martin Němec a Zbyněk Matýsek