Charitativní dvojzápas pomůže dětem v zařízení „Náruč“

Jak tedy můžete přispět ve prospěch zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc "NÁRUČ" při ostravském středisku Diakonie ČCE?
V první řadě, když přijdete na zápasy ostravských extraligových klubů žen a mužů  v sobotu 5. listopadu do haly Sareza v Ostravě – Přívoze. Vstupenka stojí 80 Kč (zlevněná 50 Kč) a platí pro oba extraligové zápasy.
Také zakoupením bulettinu ke dvojzápasu za 10 Kč budete přispívat dětem vyžadujícím okamžitou pomoc.
Třetí možností, která vznikla z popudu samotných hráčů VK Ostrava, je zakoupit si lístek losování. Slosovatelný lístek stojí 50 Kč a počet nakoupených lístků není omezen. Hlavní a jedinou výhrou losování je večeře zdarma pro dvě osoby s kterýmkoliv z hráčů týmu VK Ostrava. Tříchodovou večeři zajistí ve svých prostorách restaurace Třebovický mlýn. Tímto způsobem restaurace přispívá pro zařízení „Náruč“.
Losování se uskuteční ihned po utkání extraligy mužů VK Ostrava -  VSC Fatra Zlín přímo v hale Sarezy.
Co je „Náruč“?
K čemu slouží charitativní zařízení „Náruč“ vysvětluje Martin Bittner, starající se v ostravském středisku Diakonie Českobratrské církve evangelické o komunikaci s médii:
 „Naším cílem je zajistit dětem vyžadujícím okamžitou pomoc překlenutí jejich tíživé životní situace. Snažíme se pomoci dětem a rodině předejít stresovým situacím při řešení obtížných rodinných problémů, aniž by dítě muselo být umístěno v dětském domově, nebo alespoň poskytnout pomoc před umístěním do některé z forem náhradní rodinné péče či ústavní výchovy.“
Do zařízení se dostanou zejména děti od tří do osmnácti let, které se například ocitly bez jakékoliv péče nebo bez péče přiměřené věku, které tělesně nebo duševně strádají, ale také pokud je ohrožen jejich příznivý vývoj.
Podrobnosti najdete na webových stránkách: ostrava.diakonie.cz
Příběhy dětí, které se ocitly v „Náruči“
A tady jsou čtyři příběhy, i když ne se šťastným koncem, tak alespoň s nadějí k němu směřovat. Také vy můžete k němu přispět. Příběhy jsou skutečné, jména a věk smyšlené.
Se svým otcem nechce bydlet sedmnáctiletý Petr. Jeho táta se pravidelně opíjí, přestal chodit do práce a také má výpověď z bytu. Petr se chce osamostatnit, ale protože je nezletilý, tak to nejde. Do osmnácti bude tedy bydlet v „Náruči“, kde se mimo jiné učí hospodařit s penězi. „Náruč“ mu pomůže najít bydlení, až toto zařízení opustí.
Už podruhé se ocitnul v zařízení dvanáctiletý Roman. V péči otce, který se o něj stará sám, si dělal, co chtěl. Měl problémy se záškoláctvím, utíkal z domova. Otec požádal o jeho umístění v „Náruči“, kde již při prvním pobytu podle otce skvěle fungoval. Plnil si své školní povinnosti a z vycházek i dovolenek se vracel bez problémů v určeném čase.
Podruhé jsou v zařízení také dvě sestry předškolního věku s bratrem, který chodí do první třídy. Rodiče jsou bez bydlení i bez peněz. Děti čekají v „Náruči“ se souhlasem rodičů, až se jim podaří vyřešit tíživou životní situaci. Pak se děti mohou těšit na návrat domů.
Matka šestnáctileté Zuzany už byla ze své dcery psychicky i fyzicky totálně vyčerpána. Zuzana ji vůbec nebrala vážně, v ničem ji neposlouchala a nechodila do školy. Nevěděla si s ní rady, a proto požádala o umístění v „Náruči“. Dcera si teprve díky příběhům ostatních dětí v zařízení uvědomila, že matka se k ní vlastně chovala hezky. Uvědomila si, čeho si nevážila. Dnes se snaží získat zpět důvěru své mámy.
 
Autor: Zbyněk Matýsek