Byla oficiálně zahájena příprava extraligového týmu mužů

Tomáš Zedník zdůraznil, že nový tým čeká těžká sezona a tlumočil slova správní rady o cíli sezony. „Chtěli bychom se dostat do play – off,“ řekl Tomáš Zedník.

Pak si vzal delší slovo trenér Zdeněk Šmejkal a promluvil k hráčům. „Každá sezona je těžká a bude i tato. Ostrava je vyhlášená, že se tady tvrdě trénuje, ale netrénujeme nesmyslně. Vy kluci, kteří jste tady, nejste ti, co zbyli, ale ti, které jsme opravdu to týmu chtěli. Nechci se vracet k loňskému roku, volejbal se v Ostravě na rok zastavil. Byli tady hráči, co se nechtěli zlepšovat, opak očekávám od vás. Najedeme na určitý styl práce. Na prvním přípravném turnaji jsem viděl některé věci, na kterých budeme pracovat – například postavení v poli nebo nedocházení do trojbloku. Naši hru budeme chtít založit na kvalitním riskovaném servisu a agresivním útoku. Víme, že jsme si vybrali dobré kluky i na podání. Přichází nahrávač Biernat, který je klidným typem do souhry a to nyní potřebujeme a pomůže s blokem. Na liberu se musí popasovat mladí kluci. Honza Václavík má zdravotní potíž a uvidíme, jak se bude sezona vyvíjet. Tým bude mít charakter a sílu. Jste mladí a logické chyby postupně odstraníme. Nikdo s námi nepočítá a to je dobrá výchozí pozice. Budeme hrát moderní volejbal, i když to bude ze začátku bolet," řekl na úvod hráčům trenér Zdeněk Šmejkal.

Asistent trenéra Jan Václavík jen dodal: „Některé kluky jsem rok neviděl, některé neznám, a tak se musím nejprve s kluky seznámit a udělat si obrázek.“

Zdeněk Šmejkal bude mít převážně ve své náplni v přípravě práci v hale, Jan Václavík kondiční přípravu s Miro Vavákem, která má naplánovanou posilovnu. Honza Václavík zahrne do přípravy také prevenci proti přetěžování vlastního těla.

Ke svému možnému staru v extralize jako libera Jan Václavík řekl: „Nechci to dělat tak, že budu naskakovat. Dva měsíce se dávat dohromady. Nastoupil bych možná v případě, že by první libero bylo zraněné. Volejbal není nyní u mě na první koleji, chci se věnovat trénování.“

Na liberu začne v extraligovém týmu Matěj Lex, pozici druhého nahrávače si budou dělit Lukáš Vašina a Dan Karol. „Matěj Lex má dostatek sebevědomí, aby se s tím popasoval. Jinak bychom to průběžně řešili, ale zase mladou perspektivní náhradou, aby práce s hráči měla smysl a dělal se koncepčně,“ vysvětlil Zdeněk Šmejkal.

Následně se Honza Václavík zeptal, kdo jak se individuálně připravoval v létě. Posila Petr Šulista má například kondičního trenéra v Českých Budějovicích. 22. a 23. srpna čeká hráče testovací trojboj Miro Vaváka, který určí u každého hráče parametry pro posilovnu. Masér Standa Šereda provedl po zahájení přípravy měření procent tuku v těle u jednotlivých hráčů. Kapitána týmu bude jmenovat trenér Zdeněk Šmejkal. Součástí přípravy budou taktické porady a povinná regenerace v bazénu a sauně.

Před závěrečnou diskusí došlo na rozdělení čísel dresů pro stálé hráče extraligového týmu, mladá kluci si rozdělí zbytek neobsazených:

15 – Balon, 9 – David, 5 – Kotas, 8 – Lach, 13 – Šmídl, 6 – Šoltys, 10 – Biernat, 11 – Janků, 14 – Šulista

 

start pripravy 1

start pripravy 2