Dva mečboly k vítězství nestačily

Byli jsme kousek od vítězství, bohužel ani dva mečboly nestačily k vítězství. Máme sice první bod v extralize, ale zůstáváme na poslední příčce.
Extraliga mužů – 6. kolo
VK Ostrava – SKV Ústí nad Labem 2:3 (17,-22,22,-25,-11)
VK Ostrava: Polynski, Blažej, Mazoch, Muroň, Dvořák, Fořt, libero Vancl. Střídali: Jarosinski, Vašíček. Trenér Richard Vlkolinský.
SKV Ústí nad Labem: Lank, Bere, Sobirov, Suda, Baláž, Srb, libero Kořínek. Střídali: Beer, Kopecký, Fišer. Trenér Lubomír Vašina.
Začátek prvního setu se přeléval z jedné strany na druhou. Ve střední části jsme si však vytvořili náskok, na který hosté nedokázali odpovědět. Ve druhém setu jsme dokázali dotáhnout náskok Ústí, v koncovce však byli hosté šťastnější. Za stavu 1:1 na sety se odvíjelo hodně bojovné dějství se spoustou chyb na obou stranách. Hlavně úspěšnými bloky jsme úspěšně zvládli koncovku. Ve čtvrtém setu pokračuje vyrovnaný boj v duchu předchozího setu. Náš tým tentokrát nezvládne koncovku, ve které ztrácí dva mečboly. V posledním setu se držíme do stavu 6:6, pak nám soupeř nezadržitelně uteče.

Na začátku setu kazíme obě podání. Po esu Sobirova tak jde Ústí do vedení 4:2. Pak úspěšně útočíme a následná chyba Sobirova znamená snížení na 4:5. Při podání Muroně úspěšně bráníme a vzápětí i úspěšně útočíme. (6:5). Po povedených blocích a útoku soupeře do autu zvyšujeme na 8:5. Za tohoto stavu následují další úspěšné bloky a za stavu 9:5 si trenér Vašina vybírá už druhý oddechový čas. Následně úspěšně blokují hosté a další útok vede ke srovnání na 10:10. Na nahrávku přichází Vašíček a znovu získáváme body v útoku. (14:11). Při podání Fořta přidáváme další body. (16:11). Jsme v laufu a tlačíme na 20:12 a naši hráči nejsou k udržení 21:12. Bezpečný náskok si už udržíme do konce setu. (25:17).
První bod druhého setu získáváme my, pak však následuje série chyb a Ústí vede 6:2. Střídáme, přichází Blažej a Jarosinski a hlavně díky chybám hostů snižujeme na 7:9. Úspěšné útoky vedou ke srovnání 9:9. Nahrávače střídá také Ústí. Po vyrovnané fázi se poprvé do dvoubodového vedení dostává Ústí po našem chybném útoku. Chybují také dvakrát hosté (17:16). A zase naše chyby a stav se přelije na 17:20. Naši kluci se nevzdávají a srovnávají na 20:20. Zase přetahovaná, až útok Muroně do autu dává hostům setbol 22:24. Jeden setbol odvracíme, při následné útoku Ústí se už neubráníme. (23:25)
Třetí set začíná na obou stranách hodně bojovně, žádnému ze soupeřů se však nedaří odskočit od soupeře (7:7). Poprvé odskakuje Ústí na 8:11. Kazíme několik servisů v řadě a nemůže se dostat do hry. Po třech chybách hostů v útoku však srovnáváme na 13:13. Po chybě hostů v postavení a další chybě v útoku jdeme do vedení 15:13. A rozjíždíme se v útoku (17:13). Brzdí nás však vlastní chyby (18:19). Dva úspěšné bloky nás posílají do vedení 23:21. Set zakončuje dalším podařeným blokem Polynski.
Ve čtvrtém sedu jde do tříbodového vedení poprvé Ústí po chybách našich hráčů (5:8). Ve střední části setu je hra vyrovnaná, přesto hlavně díky lepšímu servisu hosté zvyšují vedení na 11:16. Zlepšíme obranu v poli a snižujeme na 16:17. Přímý bod podáním na libero hostů dává Muroň (20:20). Oba týmy zažívají lepší chvíle a stále drží nerozhodný stav (23:23). První setbol a tím mečbol máme my. O druhý mečbol přijdeme po přešlapu Polynského na podání. Setbol pro Ústí vybojuje Fišer bodovým útokem. A Fišer také set zakončí, tentokrát bodovým blokem.
Dva naše úspěšné bloky na začátku rozhodujícího setu a je to 2:0. Útok Ústí do anténky (3:0) a hosté berou už druhý oddechový čas. Naše laciné chyby domácích a úspěšné útoky hostů a je srovnáno (3:3). Chyba na příjmu a útok Dvořáka do bloku znamená dvoubodové vedení pro Ústí (3:5). Nevzdáváme se a z pipe srovnáváme na 6:6. Naše nevynucená chyba a náš útok do autu a při změně stran je stav 6:8. Další náš útok do autu a to znamená tříbodové vedení Ústí do koncovky (6:9). Chybujeme i nadále (7:11). Následně se ještě pokusíme o zvrat ve vývoji skóre (9:11). Ústí si však svůj náskok do konce setu už pohlídá.

Ohlasy po utkání:
Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Je to škoda, měli jsme dva mečboly, jeden na ruce, tam se to rozhodlo. To jsme měli zahrát líp. V zápase nevydržíme stabilně v nějakém tempu. Jsou to takový vlny, chvilku dobrý, chvilku špatný. S tím se špatně vyhrává.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Tento zápas bude dlouho bolet. Máme zápas v moci, dodržujeme domluvené věci a pak to najednou zrušíme a začneme si hrát něco jiného. A když máme rozhodující míč v ruce, vše uděláme špatně.“
Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Nervozní volejbal na obou stranách, vypadalo to spíše jako juniorský volejbal, ale jsme rádi za dva body a hurá na další zápas.“
Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Byl to souboj velkých chyb, protože na obou stranách byla vidět obrovská nervozita. Šlo tady o hodně, o první vítězství. Nakonec jsme byli šťastnější, ale je tak kupa věcí, co vylepšovat. Máme neuvěřitelnou radost, že odsud vezeme body.“