V oslabené sestavě jsme padli s Jihostrojem ve třech setech


Extraliga mužů – 15. kolo
VK Ostrava – VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (-17,-13,-22)
VK Ostrava: Kotas, Radim Závodský, Fořt, Polynski, Jambor, Jarosinski – libero Sobczak. Střídali: Aleš Závodský, Vancl. Trenér Tomáš Zedník.
VK Jihostroj České Budějovice: Stoilovič, Polák, Schouten, Licek, Sedláček, de Amo – libero Kryštof. Střídali: Mach, Piskáček, Kriško. Trenér René Dvořák.
Do utkání jsme nastoupili z důvodu kovidové situace bez čtyř hráčů (Dvořák, Bauman, Vašíček a Mazoch). Ze stejného důvodu chyběl také trenér Vlkolinský, kterého zastoupil manažer klubu Tomáš Zedník.
V prvním setu si hosté na začátku pomohli výbornou obranou na síti a minimálně tříbodové vedení si hlídali po celý průběh.
Ráz druhého setu určila hned na začátku série skvěle podávajícího univerzála Schoutena, kdy jsme ztráceli na soupeře osm bodů.
Náš výkon se rapidně zvedl ve třetím setu, kdy jsme až do koncovky byli místy i v tříbodovém vedení, ale v závěru hosté přitlačili na podání a nakonec dovedli zápas k vítězství bez ztráty sady.
V úvodu utkání hosté výborně brání na síti a při podání Poláka jdou do vedení 1:3. Po nepřesném útoku Fořta zvyšuje Jihostroj na 2:5. Přímý bod z podání Sedláčka znamená rozdíl čtyř bodů (4:8). Po bloku Poláka vedou hosté již 5:10. De Amo vzápětí vystřihne skvělé podání (5:11). Série de Ama na podání končí za stavu 5:12. Jarosinski snižuje čistým esem do růžku palubovky na 8:12. Stejnou mincí oplácí na druhé straně Stoilovič (8:14). Pasáž s čistými esy prodlužuje Kotas (10:14). Když je na síti pozorný Polynski, ztrácíme jen tři body (11:14). Hosté si náskok hlídají, navíc chybuje v útoku Fořt (11:16). Tento náš zkušený smečař perfektním blokem zase přibližuje svůj tým soupeři (13:16). Po sporném výroku rozhodčích při útoku Aleše Závodského a po šťastném útoku Stoiloviče jdou hosté do koncovky prvního setu za vedení 14:20. Stejně jako v úvodu utkání, tak i v závěru prvního dějství si hosté pomáhají výbornými bloky (17:23). První sadu vyhrávají České Budějovice po Polákově zakončení 17:25.
Na začátku druhého setu skvěle podává budějovický univerzál Schouten, který sází eso za esem. Do toho hosté opět skvěle brání na síti (1:9). Střídající Vancl snižuje chytrým útokem na 4:10. Do podání se vzápětí opře Fořt (5:10). Když Kotas podcení dohrávaný míč, vedou hosté 6:12. Náš tým opět trápí podání de Ama (6:13). Výborně servíruje také Stoilovič (7:15). Hosté zápasu dominují. Po zakončení Licka a nevynucené chybě Aleše Závodského mají k dobru náskok deseti bodů (8:18). Po nevynucené chybě Stoiloviče se jde do koncovky druhého setu za stavu 10:20. Při podání Licka navýší Jihostroj svůj náskok o další tři body (10:23). Druhý set nakonec hosté jasně ovládnou v poměru 13:25.
V úvodu třetího setu se nám daří na podání. Po esech Kotase a Aleše Závodského vedeme 3:1. Po nesouladu v našich řadách srovnává Schouten na 5:5. Fořt nadvakrát boduje proti vysokým hostujícím blokům (8:6). Stoilovič dvěma útoky z pozice pipe srovnává na 10:10. Naši kluci bojují. Vancl si blokem počká na útok Sedláčka a Fořt přidává přímý bod z podání (13:10). Jihostroj nechce připustit komplikace. Licek si také za koncovou čarou počíná výborně (13:12). Náš tým však hraje ve třetím setu skvěle a po bloku Kotase vedene 15:13. V útoku se můžeme spolehnout na přesného smečaře Vancla (16:13). Hostům pomůže na podání nahrávač de Amo (16:15). Naši hráči však nechtějí být poražení ve třech setech. Kotas opět perfektně brání na síti (18:15). Jenže zkušeného domácího blokaře nachytá při obraně na síti Licek (18:17). Budějovice se dotahují po nevynucené chybě Aleše Závodského (19:19). Do koncovky třetí sady se jde po zkaženém podání Poláka za vyrovnaného stavu 20:20. Licek přibližuje přímým bodem z podání favorita ke třem bodům (21:23). Vzápětí útočí Aleš Závodský jen do anténky a hosté mají tři mečboly (21:24). Zápas končí po chytrém útoku Stoiloviče (22:25).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Jsem rád, že jsme za stávající situace předvedli dobrý výkon ve třetím setu, kdy jsme byli důstojným soupeřem. V prvních dvou hosté jasně potvrzovali roli favorita. Gratuluji soupeři k vítězství a my se budeme soustředit na Kladno.“
Tomáš Zedník (trenér VK Ostrava): „Budějovice byly dnes nad naše síly. Skvěle podávali, zejména Schouten, který dal pět nebo šest es, Tím nás ve dvou setech dostali pod sebe. Ve třetím setu jsme velkou bojovností i díky tomu, že se nám dařilo, až do koncovky drželi se soupeřem krok. Hosté si potom pohlídali. Mám radost, že kluci, co nehrávají pravidelně, zahráli dnes moc dobře.“
Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Jsem rád za tři body. Klíč k úspěchu byl, že jsme mohli opřít o kvalitní servis.“
René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „První dva sety byl souboj servisů a moc mezihry tam nebylo. Zvítězili jsme, protože jsme v nich podávali lépe. Ve třetím setu Ostrava díky podání nám poodjela a my jsme museli dotahovat. V závěru spolehlivou obranou jsme pak zápas dokončili za tři body.“