Regionální derby jsme zvládli bez ztráty setu


Extraliga mužů – 14. kolo
VK Ostrava – Black Volley Beskydy 3:0 (17,20,24)
VK Ostrava: Polynski, Jambor, Jarosinski, Kotas, Dvořák, Fořt – libero Sobczak. Střídali: Vancl, Mazoch. Trenér Richard Vlkolinský.
Black Volley Beskydy: Mišek, Motyčka, Kristian, Prokůpek, Koloušek, Muroň – libero Jelen. Střídali: Perry, Provazník, Benda. Trenér Jakub Salon.
Do zápasu sice hosté vstoupili lépe, ale od stavu 6:8 jsme se bodovou sérií Fořta odrazili k přesvědčivému vítězství v prvním setu.
Ve druhém setu se ani jeden tým nedostal do většího než tříbodového vedení. V koncovce jsme hosty přejeli při skvělém podání Kotase.
Ve třetím setu jsme neustále dotahovali mírný náskok soupeře a v derby nejvyrovnanější koncovku jsme nakonec zvládli proměněním druhého mečbolu.
Po úspěšných blocích Muroně vedou hosté v úvodu utkání při podání Prokůpka 3:5. Po výborném podání Kolouška zvyšuje Motyčka na 4:7. Jarosinski snižuje z útoku pipem na 6:7. Polský smečař vzápětí srovnává z dohrávky na 8:8. Naši hráči se rozehrávají a po šestibodové sérii Fořta na podání, kdy hosté kupí nevynucené chyby, jdeme do vedení 12:8. Páska sítě pomůže hostům při podání Kristiana ke snížení na 14:12. Po bodovém bloku Fořta vedeme 16:12. Pohlídáme si čitelné útoky Beskyd a Dvořák zvyšuje na 18:13. Po nevynucené chybě Motyčky jdeme do koncovky prvního setu s pohodlným náskokem 20:15. Náš kapitán Jambor posílá svůj tým do vedení 22:15. Po skvělém bloku Kotase máme osm setbolů (24:16). Po zkaženém podání Bendy vítězíme v prvním setu jasně 25:17.
V úvodu druhého setu se blýskne bodovým blokem Fořt (2:0). Kristian čistým esem ihned srovnává. Zkušený ostravský smečař přidává i dva přímé body z podání (6:3). Po bloku Miška a dohrávce Motyčky srovnávají hosté na 6:6. Série výborně podávajícího Kolouška končí za stavu 6:8. Beskydy tlačí na podání i nahrávačem Miškem (8:11). Fořt snižuje po dlouhé rozehře na 11:12 a stav srovnává z dohrávaného míče Jarosinski. Po skvělém plachtícím podání Fořta vedeme 16:14. Po špatném příjmu Sobczaka srovnává Koloušek na 19:19. Hostující kapitán Motyčka vzápětí přidává přímý bod z podání a do koncovky druhé sady mají hosté k dobru jeden bod. Náš tým nakopne plachtící podání Kotase. Beskydy si neví v útoku rady a posledních pět bodů druhé sady patří nám (25:20).
Jako první odskakují v úvodu třetího setu hosté, když těží z výborného plachtícího podání Kristiana (2:6). Fořt vytluče hostující bloky (4:6). Po technické chybě Beskyd ztrácíme jen bod (7:8). Dvořák vystřihne čisté eso a za stavu 8:8 se začíná znovu. Po důrazném útoku Kolouška jdou hosté do vedení 10:12. Kotas srovnává přesným útokem středem na 13:13. Při podání Muroně nám vypadne příjem a rázem musíme dohánět tříbodové manko (15:18). Střídající Mazoch snižuje útokem po lajně na 17:18. Jenže náš tým je napomenut červenou kartou za zdržování hry při střídání a Beskydy mají bod zadarmo (17:19). Naše hráče to nezlomí a Kotas srovnává bodovým blokem na 19:19. Po nevynucené chybě Kolouška nám chybí tři body k vítězství (22:21). Chybuje také univerzál Perry a Beskydy ztrácí již dva body (23:21). Perry vzápětí svou chybu napravuje zpoza koncové čáry (23:23). Po bloku Polynskeho využíváme druhý mečbol a vítězíme 26:24.
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Jsem strašně rád, že jsme výhrou zúročili naši práci z přelomu roku a gratuluji celému týmu. Bylo to vydřené vítězství.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „V tomto týdnu jsme měli cíl postoupit do Final four poháru a vyhrát i extraligový zápas, abychom nadále bojovali o účast v play off. Jsem maximálně spokojený. I když jsme měli ve hře výkyvy, ke cti nám slouží to, že jsme žádný set neprohráli. Všichni hráči si odvedli na hřišti své a v koncovkách si věřili.“
Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Dnes to byl pro nás hratelný soupeř. Věřili jsme si, že z derby získáme nějaké body. Soupeř tlačil servisem a my jsme v každém setu pokaždé dostali bodovou sérii, ze které jsme se nedostali.“
Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Podali jsme rozpačitý výkon. Bylo vidět, že jsme dlouho nehráli, jen těžko jsme se dostávali do zápasu, ale postupně jsme se zlepšovali. Bohužel nás srazila přihrávka plachtícího podání domácích. S tím jsme si nedokázali poradit. K vyhranému setu, případně zápasu nepostačilo, že náš výkon šel během zápasu nahoru. Za mě zklamání.“