První pohárové drama pro hostující Brno


3. kolo českého poháru – 1. zápas
VK Ostrava – Volejbal Brno 2:3 (-18,18,16,-16,-13)
VK Ostrava: Jambor, Fořt, Kotas, Dvořák, Mazoch, Polynski – libero Sobczak. Střídali: Vašíček, Aleš Závodský, Radim Závodský, Bauman, Jarosinski. Trenér Richard Vlkolinský.
Volejbal Brno: Truong, Zmrhal, Crins, Drahoňovský, Klajmon, Hrazdira – libero Špelda. Střídali: Janečka, Jirásek, Lžíčař, Toman. Trenér Ondřej Marek.
První se zlomil za stavu 10:11, kdy se nám zcela rozpadla koncepce hry při podáních Drahoňovského a Hrazdiry.
Druhý set je kopií toho prvního v opačném gardu. Brno vypadne z role při skvělých servisech Dvořáka a Mazocha a my si dokráčíme k jasnému vítězství.
Třetí set je od začátku v naší režii, kdy máme hru podpořenou vynikajícím podáním takřka všech hráčů a vítězíme rozdílem devíti bodů.
Čtvrtý set se rozhodl v samém úvodu, kdy jsme se nedokázali na příjmu popasovat se servisy Janečky a Drahoňovského. Brno nám vrací úder z třetí sady a také vítězí o devět bodů.
Ve zkrácené hře bylo Brno nad námi, přesto jsme se v závěru dotahovali. Nakonec jsme padli nejtěsněji o dva body.
Jako první odskakuje to náskoku většího než bod po úspěšné dohrávce Drahoňovského hostující Brno (4:6). Naše útoky postrádají razanci. Zmrhal zvyšuje na 5:8. To mění až univerzál Dvořák (8:9). Nevynucená chyba Mazocha vrací Brnu tříbodový náskok (10:13). Vzápětí chybuje ve stejné pozici i univerzál Dvořák a za stavu 10:14 si bere náš trenér Vlkolinský oddechový čas. Náskok Brna se při podání Drahoňovského zastaví na skóre 10:15. Zmrhal zvyšuje bodovým blokem na 11:17. Naše hra je chaotická. Nepomůže ani střídání nahrávače a univerzála. Při podání Hrazdiry vede před koncovkou prvního setu hostující Brno propastným rozdílem osmi bodů (12:20). Odvrátíme čtyři setboly, ale Brno vyhraje první set přesvědčivě 18:25.
V úvodu druhého setu je zase na koni Brno. Fořt neodhadne délku podání Hrazdiry a je z toho čisté eso (3:5). Z našeho týmu přitvrdí Dvořák na podání. Hosté kupí nevynucené chyby nebo si neporadí s dobrou obranou na síti a rázem vedeme 9:5. Přímý bod z podání vystřihne Mazoch (11:6). Hosté vypadnou z role. Nedokáží zpracovat tvrdý servis mladého ostravského smečaře a náš náskok je rázem obrovský (14:7). Po bloku kapitána Jambora vedeme 16:7. Crins snižuje přímým bodem z podání na 17:11. Žádné drama se však nekoná. Po chybě Hrazdíry vedeme zase o osm bodů (19:11). Po dvou přímých bodech z podání Kotase jdeme před koncem druhého setu do vedení 22:12. Brno odvrací při podání střídajícího Tomana čtyři setboly. Stav setů na 1:1 je srovnán po našem vítězství ve druhé části zápasu 25:18.
Po technické chybě Brna se jako první dostává do menšího náskoku v úvodu třetího setu náš tým (4:2). Po bodovém bloku Crinse je srovnáno na 5:5. Mazoch nás posílá skvělým servisem do vedení 9:5. Dvořák navyšuje úspěšnou dohrávkou vedení na 13:8. Brno snižuje čistým esem Klajmona na 13:10. Ostrava tlačí plachtícím podáním Kotase (15:10). Přidává se k němu za koncovou čarou také Dvořák (17:11). Výborný zápas hraje také Mazoch, který neubírá na razanci podání (19:12). Brno snižuje při podání Zmrhala na 21:16. Při podání Fořta máme osm setbolů (24:16). Třetí set končí po skvělém bloku Kotase (25:16).
Do čtvrtého setu vstupuje výborně při podání Janečky Brno (0:3). Crins zvyšuje bodovým blokem na 1:5. Hosté jsou v laufu a při podání Drahoňovského je to rázem 1:8. Zmrhal zvyšuje přímým bodem z podání na 2:10. Čisté eso Dvořáka znamená snížení na 4:10. Hrazdira skvělým podání upravuje na 6:14. Zápas tak pomalu ale jistě spěje do zkrácené hry. Střídající Jarosinski ještě sníží bodovým blokem na 10:16. Naši hráči to zkouší. Kotas donutí přímým bodem k oddechovému času brněnského trenéra Marka (12:17). Fitz však vrací Brnu v koncovce čtvrtého setu Brnu dostatečný náskok (13:23). Hosté si vynutí rozhodující zkrácenou hru po vítězství 16:25.
Lépe vstupuje do zkrácené hry Brno a po čistém esu Truonga vede 1:3. Po nevynucené chybě Drahoňovského je srovnáno na 3:3. Crins vrací Brnu z dohrávky dvoubodový náskok (4:6). Po tvrdém podání Jambora si míč na síti pohlídá Kotas (7:7). V nejdelší rozehře utkání boduje Brno a zase má k dobru náskok dvou bodů (7:9). Hrazdira zvyšuje z dohrávaného míče na 8:11. Po bloku Polynskeho snižujeme na 12:13. Důrazný Hrazdira zajistí Brnu dva mečboly. Zápas ukončuje úspěšným útokem Zmrhal (13:15).
Ohlasy po utkání:
Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Mrzí mě porážka, protože si myslím, že toto utkání jsme měli vyhrát. Cítím, že dokážeme hrát lépe a lépe a doufám, že to v sobotu potvrdíme v extraligovém zápase proti Karlovarsku.“
Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Porážka mě mrzí. Střední část zápasu jsme měli ve své moci. Je to o naší koncentraci. Ztratili jsme úvod čtvrtého setu, následně si soupeř začal více věřit. V pátém setu jsme opět nezvládli koncovku a musíme se z toho poučit.“
Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Dnes kdo lépe podával, ten vyhrál sety. Jsem rád, že jsme v tiebreaku vybojovali vítězství.“
Ondřej Marek (trenér VK Ostrava): „Bylo to hodně o podání, kdo lépe podával, ten se dostal do sérií, a ten v tom setu zvítězil, a ty sety byly jednoznačné. V tiebreaku jsme byli trochu odvážnější a to rozhodlo.“