Zlomový třetí set posílá rozuzlení do Liberce

Zlomem v utkání byl dlouhatánský třetí set, kdy se oba soupeři střídali v neproměněných setbolech, ale nakonec klíčový bod pro sebe urval Liberec.
Extraliga mužů – čtvrtfinále play off, 4. zápas
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 1:3 (-16,20,-28,-17)
VK Ostrava: Kotas, Dvořák, Ihnát, Sedláček, Jambor, Janků – Sobczak. Střídali: Kružkov, Mazoch, Vancl, Závodský. Trenér Jan Václavík.
VK Dukla Liberec: Šulista, Veselý, Michal Kriško, Tomáš Kriško, Leikep, Srb – Pavlíček, Kopáček. Střídali: Suda, Šafranovič, Štokr, Krajčovič. Trenér Michal Nekola.
Stav na zápasy 2:2 (hraje se na tři vítězná utkání).
Po výborném úvodu zápasu jsme v prvním setu neustáli za stavu 8:5 podání hostujícího nahrávače Srba, který sedmi body v řadě nastartoval Liberec ke spanilé jízdě za jasným vítězstvím.
Ve druhém setu jsme počáteční aktivitu udrželi. Odskočili jsme při bodové sérii Sedláčka do stavu 15:10, a i když Liberec i díky střídajícímu Štorkovi mohutně dotahoval, zaslouženě jsme srovnali stav na 1:1.
Třetí set byl neskutečně dlouhý a vyrovnaný. V nervy drásající koncovce jsme byli stejně blízko i daleko ke klíčovému vedení 2:1. Nakonec se při podání Srba radoval Liberec.
Prohraná koncovka třetího setu se ukázalo jako zlomová. V posledním dějství zápasu se nám nedařilo na podání. Liberec byl lepší ve všech herních činnostech.
Jako první odskakujeme do rozdílu dvou bodů v úvodu utkání my, když Ihnát sestřelí dělovým podáním Šulistu. Následně boduje z dohrávky univerzál Dvořák (5:2). Šulista snižuje bodovým blokem na 6:5. Náš kapitán Janků vrací Ostravě náskok tří bodů (8:5). Michal Kriško snižuje důrazným zakončením na 8:7 a Veselý dobrou obranou na síti srovnává. Série při podání Srba Liberec nakonec pošle z nepříznivého stavu 8:5 do vedení 8:12. To hosty neskutečně nakopne. Veselý zvyšuje po útoku středem na 9:14. Hosté jsou pány prvního setu. Michal Kriško zvyšuje bodovým blokem na 10:16. Po nevynucené chybě Sedláčka zvyšuje Liberec na 11:18. Čisté eso Tomáše Kriška znamená vedení hostů 12:20. Srb škodí i podruhé za koncovou čarou a přímým bodem z podání zvyšuje na 14:23. Liberec nakonec první set vyhrává jasně po chytrém zásahu Veselého 16:25.
Stejně jako v prvním, tak i v úvodu druhého setu má navrch. Janků upravuje přímým bodem z podání na 3:1. Ihnát napodruhé propálí liberecké bloky a posouvá skóre na 6:3. Po útoku Janků do pásky sítě snižují hosté na 8:7. Tomáš Kriško srovnává z dohrávaného míče na 9:9. Slovenský smečař Liberce však také chybuje a získáváme k dobru dva body (12:10). Vzápětí nachytá Sedláček plachtícím podáním Šulistu (13:10). Tomáš Kriško přešlapuje při útoku pipe a za stavu 14:10 si bere hostující trenér Michal Nekola oddechový čas. Série Sedláčka na podání končí až stavu 15:10. Liberec se přibližuje při kvalitním servisu Srba (17:14). Za stavu 19:15 střídají hosté univerzály, do zápasu přichází kapitán Liberce Jan Štokr. Bývalý reprezentant snižuje přímým bodem z podání na 20:18. Po jeho další pumelici boduje Tomáš Kriško a rozdíl mezi oběma soupeři je jediný bod (20:19). Nás to nezlomí a Dvořák z dohrávaného míče zvyšuje na 22:19. Ihnát vzápětí vytlouká liberecké bloky (23:19). Slovenský smečař Ostravy nám přihraje čtyři setboly (24:20) a druhý set končí po bloku Kotase za stavu 25:20.
V úvodu třetího setu jde do prvního náskoku hostující Liberec, při podání Tomáše Kriška úspěšně brání na síti Leikep (1:3). Náš tým je několikrát blízko k vyrovnání, ale podaří se to až z dohrávaného míče kapitánu Janků (8:8). Když Janků doslova sestřelí z dělového podání libero Liberce Kopáčka, jdeme poprvé ve třetím setu do vedení (10:9). Po bloku Kotase na Štokra vedeme 13:11. Po doteku sítě našeho bloku je rychle srovnáno (13:13). Třetí set je neskutečně vyrovnaným bojem. Po krásném bloku Sedláčka jdou oba celky do koncovky za vyrovnaného stavu 20:20. První setbol Liberce odvrací Ihnát. První setbol Ostravy získává Jambor přímým bodem z podání. Druhé podání našeho nahrávače končí v autu (25:25). Oba celky se střídají ve vybojování a neproměnění setbolů. Kýžené dva body v řadě nakonec získává hostující Liberec za stavu 28:28 při podání nahrávače Srba (28:30).
V úvodu čtvrtého setu je lépe po předchozím maratónu naladěn Liberec a při plachtícím podání Veselého jde do vedení 3:6. I v tomto úseku zápasu si liberecký nahrávač Srb drží vysokou kvalitu podání. Když sestřelí Ihnáta, mají hosté k dobru náskok čtyř bodů (4:8). Při podání Leikepa zvyšuje Liberec na 6:11. Nám úplně odešlo jak skákavé, tak plachtící podání. Sedláček kazí na 9:14. Naopak na druhé straně Veselý boduje přímo zpoza koncové čáry (9:15). Napodobí ho také po celé utkání výborně servírující Srb (10:17). Jiskřičku naděje nám křesá přímým bodem z podání kapitán Janků (12:17). Liberec si však náskok bezpečně pohlídá. Po úspěšném zakončení Veselého spěje zápas k rychlému konci (15:23). Zápas končí po zkaženém podání Dvořáka za stavu 17:25.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Dnes byl Liberec lepší, hlavně v obraně. Všechny zápasy jsou vlastně stejné. Někdy to jde lépe, někdy hůř. Dnes to bylo pro nás hůř. V Liberci pořád můžeme jen překvapit.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „V prvním setu jsme vedli, ale bohužel nezvládli jedno postavení, kdy se Liberec dostal do většího vedení. Na konci třetího setu jsme zase nezvládli dvakrát zakončit, když jsme to měli dobře připravené. Koncovka třetího set rozhodla o čtvrtém, který jsme následně nezvládli.“
Jan Štokr (kapitán (VK Dukla Liberec): „Dnes domácím asi hodně v hlavě hlodala možnost postupu. Měli problémy na servisu, ty naše byly lepší. Zřejmě rozhodla koncovka třetího setu. Nyní nás čeká rozhodující boj na naší půdě.“
Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Oba týmy se hodně snažily na servisu, kde jsme tentokrát byli lepší. Měli jsme navrch i na bloku a udělali jsme méně chyb v útoku. O to jsme se snažili a to se nám podařilo. Jsem rád, že se série vrací do Liberce.“