JO!!! Jsme šestí a čeká nás Liberec


Extraliga mužů – 22. kolo
VK Ostrava – VK Lvi Praha 3:0 (23,22,18)
VK Ostrava: Kotas, Jambor, Janků, Sedláček, Dvořák, Ihnát – libero Sobczak. Střídali: Vancl, Kružkov, Jelen. Trenér Jan Václavík.
VK Lvi Praha: Pliasetskyi, Vodička, Špulák, Mihajlovič, Paták, Nedeljkovic – libero Ježek. Střídali: Jiří Toman, Ladislav Toman. Trenér Tomáš Pomr.
Ve vyrovnané první sadě jsme před koncovkou prohrávali o čtyři body a těsně před koncem ještě 21:23. Výbornou sérií při podání Ihnáta jsme nakonec vývoj dokonale otočili.
Ve druhém setu jsme od stavu 15:13 k dobré hře v útoku přidali i bodové bloky při obraně na síti a nakonec zvítězili o tři body.
Ve třetím setu jsme soupeře od stavu 15:12 zatlačili výborným podáním a zaslouženě došli k zisku třech bodů.
Hosté z Prahy, kteří si již nemohli v posledním zápase základní části zlepšit své 4. místo, nepřivezli do Ostravy dva hráče základní sestavy - Krále a Smithe. Navíc první nahrávač Janouch a smečař Skakič zůstali jenom na lavičce.
V úvodu utkání jdeme do náskoku dvou bodů jako první my. S kapitánem Janků při podání hraje páska. Po dlouhé rozehře zvyšuje Ihnát na 4:1. Z další dlouhatánské výměny snižuje Vodička na 6:5 a Paták esem s pomocí pásky srovnává. Po výborném podání Jambora a zakončení Sedláčka vedeme 10:8. Paták ihned srovnává na 10:10. Po špatném příjmu Sobczaka při podání Vodičky jdou Lvi poprvé v utkání do vedení (10:11). Po dobré obraně na síti zvyšuje Nedeljkovic na 12:14. Lvi jsou v tomto úseku zápasu lepší na blocích a po bodu Pliasetkyiho si bere trenér Václavík za stavu 14:17 oddechový čas. Po další skvělé obraně na síti v podání Vodičky mají Lvi k dobru již náskok čtyř bodů (15:19). Po výborném plachtícím podání střídajícího Vancla, snižujeme útokem Kotase na 20:22. Ihnát vzápětí vytlouká hostující bloky (21:22). Po úspěšné dohrávce Janků srovnáváme na 23:23. První setbol získáváme my, když Janků otře útok o hostující bloky. Po technické chybě Mihajloviče si bereme první set (25:23).
První tři body druhého setu získávají při nepříjemném plachtícím podání Plaisetskyiho Lvi Praha. Po nevynucené chybě Janků odskakují hosté do vedení 1:5. Na druhé straně chybuje také univerzál Mihajlovič (5:7). Náš tým stahuje a po bloku Janků je to jen o bod (7:8). Po technické chybě Sedláčka mají Lvi k dobru zase tři body (8:11). Po nevynucené chybě Vodičky jsou domácí zase na dohled (10:11). Náš univerzál Dvořák srovnává bodovým blokem na 11:11 a Jambor čistým esem nás dostává do vedení. Po čistém esu Sedláčka vedeme 15:13. Naši kluci se probouzejí také při obraně na síti. Janků si počká na útok střídajícího univerzála Lvů Tomana (18:15). Další chyba Tomana a jdeme do koncovky druhé sady s náskokem čtyř bodů (20:16). Vzápětí blokující Sedláček nepustí k bodovému zakončení Vodičku (21:16). Po úspěšné obraně Nedeljkovice snižují Lvi na 21:18. Následuje úspěšná dohrávka Dvořáka a k zisku druhého setu nám chybí dva body (23:18). Při kvalitním plachtícím podání Nedeljkovice odvrátí hosté tři setboly, ale na útok Ihnáta jsou již krátcí (25:22).
V úvodu třetí sady dvakrát v útoku chybuje blokař Sedláček. Po kvalitním podání Jambora náš blokař srovnává na 2:2. Na čisté eso Ihnáta reaguje bodovým útokem Vodička (8:8). Po přímém bodu z podání Janků vede Ostrava 13:11. Nevynucená chyba Tomananás posouvá k náskoku tří bodů (15:12). Čisté eso Ihnáta znamená vedení 18:14. Po technické chybě Tomana a dalším Ihnátově esu jsme blízko k vytouženému zisku třech bodů (20:14). Ze servisu boduje také střídající Vancl (22:15). Zápas spěje po nevynucené chybě Vodičky k rychlému konci (23:15). Lvi snižují při podání Pliasetskyiho třemi body v řadě na 23:18. Náš tým si vítězství nenechá vzít. Zápas končí po důrazném útoku Janků (25:18).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Rozhodla koncovka prvního setu, která nám dodala sebevědomí. Po celý zápas jsme hodně bojovali. Chvíli to šlo líp, chvíli hůř. Trochu jsme se prali s příjmem, jejich plachty byly ostré jako žiletky.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Pro vývoj zápasu byla důležitá koncovka prvního set, kde jsme prohrávali o čtyři body, ale nakonec se nám podařilo vývoj setu otočit. Praha nás dnes tlačila plachtícím podáním. Celý zápas jsme však dobře útočili z vysokých nahrávek, což nám pomáhalo tento servis otáčet. Důležitý zápas jsme zvládli a zajistilo nám to přímý postup do play off.“
Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Gratuluji soupeři k vítězství. Škoda, že jsme prohráli koncovku prvního setu. Od té doby Ostrava převzala otěže zápasu a přehrála nás.“
Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „My jsme byli horší na útoku z kůlu, kde byl soupeř výrazně lepší. Ve třetím setu nás už pak Ostrava zatlačila servisem. Hráče jsme nešetřili, hráli jsme s těmi, které máme k dispozici. Jediné co jsme chtěli vyzkoušet, byl druhý nahrávač a ten zahrál velmi dobře.“