Dramatickou „juniorskou“ konfrontaci vyhrálo Brno


Na naší straně z extraligových hráčů nastoupili Dvořák, Mazoch, Muroň, Vancl a Kružkov. Brno představilo pouze Jakubce, Drahoňovského a Provazníka.
Zápas přinesl typický juniorský volejbal. Hodně entuziasmu, ale také chyb. K vidění byly dlouhé rozehry i bodové série. Náš tým předvedl v prvním setu zázračný obrat, pak mělo navrch dva sety Brno. Výborně odehraným čtvrtým dějstvím jsme si vynutili zkrácenou hru, kde tím nejtěsnějším rozdílem nakonec vyhrálo Brno.
Osmifinále Českého poháru – 1. zápas
VK Ostrava – Volejbal Brno 2:3 (24,-19,-18,17,-13)
VK Ostrava: Mazoch, Dvořák, Muroň, Bauman, Radim Závodský, Vancl – Jelen. Střídali: Pelikán, Vašíček, Kružkov, Aleš Závodský. Trenér Jan Václavík.
Volejbal Brno: Tesař, Jakubec, Fitz, Jirásek, Drahoňovský, Kočvara – Špelda. Střídali: Provazník. Trenér Ondřej Marek.
Úvod utkání vychází Brnu. Při podání Kočvary vedou hosté 2:5. Při dalším skvělém servisu Kočvary a nevynucených chybách Dvořáka se Závodským ztrácíme již šest bodů (3:9). Po úspěšné dohrávce Drahoňovského je soupeř výrazně vepředu o sedm bodů (4:11). Bauman snižuje bodovým blokem na 8:12. Zkažený servis Vancla znamená vedení Brna 10:15. Po přímých bodech Závodského z podání jsme na dohled dvou bodů (15:17). Brno se dotáhnout nenechá. Po šťastném útoku Jiráska vede 15:19. Za stavu 16:21 polije trenér Václavík time outem hráče živou vodou. Neuvěřitelnou sérií Vancla na podání otáčíme na 22:21. Brno má přesto po špatné nahrávce Jelena dva setboly (22:24). I z této situace se dostaneme a nakonec vyhráváme po bloku Baumana první set 26:24.
Brno má daleko lepší vstup do druhého setu. Po dohrávce Kočvary vede 4:7. Výborně podávající Vancl snižuje na 7:8. Po nevynucené chybě Závodského prohráváme 8:11. Když je zablokovaný v útoku Dvořák, ztrácíme čtyři body (12:16). Náš univerzál vzápětí snižuje na 14:16. Po přímém bodu Drahoňovského prohráváme 15:19. Nevynucená chyba Závodského znamená vedení Brna 16:21 stejně jako v prvním setu. Zázračný obrat se tentokrát nekoná a druhý set prohráváme po útoku Drahoňovského 19:25.
Brno je v laufu. V úvodu třetího setu vede po přímém bodu z podání Jiráska 1:5. Nevynucené chyby Závodského znamenají vedení Brna 3:9. Plachtící podání Baumana na soupeře platí (6:9). Brno rozhodne v tomto setu při podání Jakubce, jeho výborný servis navýší vedení soupeře na 7:15. Podobně skvělý servis předvede náš mladý smečař Pelikán a pěti body v řadě snížíme na 12:15. Jenže bodové série nekončí. Brněnský Tesař si počíná tak skvěle za koncovou čarou, že do koncovky jde Brno zase s náskokem osmi bodů (12:20). V závěru se sice prezentuje výborným podáním Vancl a Bauman odvrátí dva setboly, ale Brno vyhrává třetí set 18:25.
Ve čtvrtém setu jsme lepší na podání než soupeř a podáváme od prvního míče koncentrovaný výkon. Výborná podání Dvořáka a Závodského nám hned vytvoří dvoubodový náskok. Po bloku Baumana vedeme 7:3. Jirásek tlačí na podání a snižuje na 7:5. Na bližší dohled se v tomto setu Brno již nedostane. Mazochovo plachtící podání nás pošle do vedení 10:5. Univerzál Dvořák si dobře počíná na bloku (12:6). Sám pak výborně podává (15:8). Vancl ukazuje, že již má něco v extralize odehráno a jeho útoky na Brno platí (17:10). Po přímém bodu Muroně máme k dobru náskok osmi bodů (18:10). Brno si opět neví rady s podáním Mazocha (21:10) a osudu čtvrté sady je jasně rozhodnuto. Jirásek sice potvrzuje vysokou kvalitu svého podání (21:14), ale po důrazném útoku Závodského vyhráváme zaslouženě čtvrtý set 25:17.
Do zkrácené hry vstupujeme výborně. Důraz Vancla v útoku a výborné podání Muroně nás pošle do vedení 5:2. Špatný příjem při podání Fitze znamená snížení Brna na 5:4. Při podání Vancla si bereme zpět vedení o dva body (7:5). Nevynucená chyba Dvořáka přinese srovnání na 7:7. Strany se střídají za stavu 8:7. Dvě naše zkažené nahrávky posílají Brno do vedení 8:10. Po nevynucené chybě Kočvary je srovnáno na 12:12. Mečbol přihraje soupeři Mazoch zkaženým podáním a zápas pro Brno ukončuje dohrávkou Jirásek (13:15).

Ohlasy po utkání: 

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Vyrovnané utkání s těsným výsledkem. Jsem rád, že jsme se po dvou prohraných setech vrátili do utkání. O naší prohře rozhodly dva po sobě zkažené servisy v koncovce zápasu.“
Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Bylo fajn, že se po celý zápas bojovalo. Na druhou stranu na extraligové týmy tam bylo strašně moc juniorských chyb.“
Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Oba týmy nastoupily do utkání s druhými šestkami a z toho pramenilo na obou stranách velké množství nepřesností a chyb. Myslím, že nakonec vyhrál šťastnější.“
Michal Hrazdíra (kapitán Volejbal Brno): „Nebylo to pohledné utkání, oba oddíly vyzkoušely na hřišti své mladé hráče. Z vítězství máme radost.“