Parádní vítězství nad účastníkem Ligy mistrů


Extraliga mužů – 15. kolo
VK Ostrava – ČEZ Karlovarsko 3:0 (18,23,23)
VK Ostrava: Kružkov, Ihnát, Sedláček, Matula, Janků, Kotas – Sobczak, Jelen. Střídali: Jambor, Dvořák, Vancl. Trenér Jan Václavík.
ČEZ Karlovarsko: Wiese, Wilson, Keemink, Lux, Patočka, Indra – Pfeffer. Střídali: Vašina, Kočka. Trenér Jiří Novák.
V prvním setu jsme hostujícího favorita dokonale zaskočili výborným výkonem, kdy jsme skvělé podání podpořili ještě lepším útokem.
Druhý set byl dramatickou podívanou. Trenér Václavík poslal do vyvrcholení na podání Matouše Vancla a jeho skvělé „plachty“ byly rozhodující.
Ve třetím setu jsme opět vynikajícím volejbalem tlačili soupeře. Vypracovali jsme si pět mečbolů a teprve poslední nakonec urvali i poslední dějství zápasu po chybě hostujícího nahrávače Kočky.
První dva body získává po příspěvku Ihnáta domácí Ostrava. Náskok zvyšujeme při výborném podání Matuly. Přímý bod, úspěšné bloky a dohrávka Janků znamenají vedení 6:2. Po nevynucené chybě Wieseho vedeme 8:4. Když Ihnát zablokuje Indru a Kotas vystřihne čisté eso, máme k dobru šest bodů (11:5). Vzápětí chybuje středem Wilson a trenér Karlovarska Novák má vyčerpány oba oddechové časy (12:5). Další bodový únik podnikneme při výborném podání Ihnáta, kdy čtyřmi body v řadě zvyšujeme na propastný rozdíl jedenácti bodů (18:7). Nekompromisní Janků nás posílá do koncovky prvního setu za vedení 20:10. První set vyhráváme po zkaženém podání Wieseho 25:18.
Také úvod druhého setu patří nám, když při podání Ihnáta získáváme první dva míče. Sedláček zvyšuje přímým bodem z podání na 4:1. Vzápětí chybuje z pozice univerzála Lux (5:1). Čtyřbodové manko hosty probudí a Lux snižuje z dohrávky na 7:6. Po nevynucené chybě Ihnáta je srovnáno na 8:8. Po bloku Luxe jde Karlovarsko vůbec poprvé v zápase do vedení 11:12. Po nedorozumění našich hráčů na příjmu podání Wilsona vede Karlovarsko 16:18. Dlouhou rozehru ukončí střídající univerzál Dvořák na 19:19. Po bloku Wieseho jdou hosté do koncovky druhého setu s vedením 19:21. Po výborném plachtícím podání střídajícího Vancla srovnává Ihnát na 23:23. Po přešlapu Luxe v útoku máme první setbol (24:23). Druhou sadu ukončí přímým bodem z podání náš mladý smečař (25:23).
V úvodu třetího setu jako první odskakujeme zase my. Kotas si počká na útok Luxe a Ihnát těží z výborné obrany Jelena v poli (6:4). Servis našeho kapitána Janků hosty trápí, Kružkov zvyšuje bodovým blokem na 8:4. Vzápětí snižuje Lux čistým esem do růžku palubovky na 8:6. Hosty trápí na příjmu také Kotasovo plachtící podání, a když chybuje kapitán Karlovarska Vašina, vedeme již 11:6. Hosté se nevzdávají a Indra přímým bodem z podání snižuje na 12:10. Po čistém esu Matuly odskakujeme znovu na rozdíl čtyř bodů (16:12). Po zkaženém podání Indry a dohrávce Kružkova jdeme do koncovky třetího setu za vedení 21:16. Po důrazném útoku Janků máme pět mečbolů (24:19). Hosté při podání Luxe odvrátí čtyři. Mají šanci na vyrovnání, ale připraví se o ně technickou chybou Kočky (25:23).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Řekli jsme si před zápasem, že na ně vlítneme a to se nám podařilo. Chodil nám servis a o to lehčeji se nám pak bránilo. Na výborném podání jsme i dnes měli založenou naši hru a jsem rád, jak dobře jsme toto těžké utkání zvládli.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Nechtěli jsme v tomto utkání hrát druhé housle. S tak silným soupeřem jakým je Karlovarsko, se musíte snažit diktovat tempo hry, jinak nemáte šancí. A nám se to podařilo. Šel nám servis, byli jsme agresivní ve všem, počapali jsme spoustu balónů. Dosáhli jsme skvělého výsledku.“
Lukáš Vašina (kapitán ČEZ Karlovarsko): „Gratuluji soupeři k vítězství. Nepředvedli jsme optimální výkon. Prohráli jsme si utkání sami. Také výkon rozhodčích nebyl v tomto zápase ideální.“
Jiří Novák (trenér ČEZ Karlovarsko): „Ostrava ukázala, jak se hraje o body: agresivně, s maximálním úsilím, s velkým sebevědomím. A pak je výsledek, jaký je. Domácí si šli pro výhru. Na naší straně byly všechny herní činnosti podprůměrné a nedostačující.“