Upachtěné vítězství se také počítá


V sobotu 19. prosince hostíme doma od 17 hodin favorizovaný tým Karlovarska.
Extraliga mužů – 9. kolo
VSC Fatra Zlín – VK Ostrava 2:3 (-21,-26,22,20,-10)
VSC Fatra Zlín: Šulc, Adamec, Varous, Navláčil, Kozak, Čech – Viceník. Střídali: Lamri, Žák. Trenér Přemysl Obdržálek.
VK Ostrava: Matula, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak, Jelen. Střídali: Kružkov, Jambor, Vancl, Muroň, Závodský). Trenér Jan Václavík.
V prvním setu se na náš Zlín dotáhne bodově pouze jednou (16:16), ale nakonec zaslouženě vítězíme o čtyři body.
Ve druhé setu jdeme do koncovky s mankem pěti bodů (21:16), ale s velkým štěstím zvládneme vypjatou koncovku.
Vyrovnaný třetí set od stavu 20:20 si naopak sami pokazíme nezvládnutou koncovkou.
V celém průběhu čtvrtého setu nás Zlín přehrál.
Zkrácená hra od nepříznivého stavu 6:8 již byla zcela v naší režii i díky chybám soupeře.
Do zápasu vstupujeme výborně. Po nevynucených chybách Kozaka a Varouse vedeme 1:3. Při servisu Kotase si domácí neví rady v útoku (2:7). Zlínský univerzál Adamec snižuje přímým bodem z podání na 6:8. Po bloku Šulce ztrácí Zlín jen bod (9:10). Po dohrávce Janků a výborné obraně na síti vedeme 10:14. Zlín se díky dobrému podání Čecha a obraně Varouse dostane na dohled jednoho bodu (13:14). Po nevynucené chybě Kružkova je srovnáno na 16:16. Při podání Sedláčka jdeme do koncovky s vedením 17:21. Po nečisté nahrávce Jambora se Zlín ještě přiblíží na dva body, ale po bloku Sedláčka vyhráváme zaslouženě první set 21:25.
V úvodu druhého setu třikrát smažeme dvoubodový náskok Zlína. V útoku se trápí Ihnát. Střídající Vancl přímým bodem z podání srovná na 8:8. Zlín je lepší na podání i při obraně a od stavu 12:9 udává tón zápasu. Dvakrát se v útoku nedokáže prosadit Dvořák (16:12). Domácí mají výborné bloky (18:13). Další výborné plachtící podání Vancla znamená snížení na 18:15. Po nevynucené chybě Kotase se za stavu 21:16 pro Zlín zdá být o osudu druhého setu rozhodnuto. Jenže za koncovou čárou si skvěle vede Janků a při jeho podání srovnáme na 22:22. Jako na jednoho z mála našich útočníků je spolehnutí na univerzála Kružkova. Zlín má i tak dva setboly po esu Čecha. Jenže závěr setu nezvládne domácí univerzál Adamec a po jeho nevynucených chybách vyhráváme 24:26.
Zlín manko dvou setů nakopne. Od stavu 6:5 ve třetím setu jsou domácí stále o krok vepředu. Několikrát se dostaneme na dohled jednoho bodu, třeba po bloku Sedláčka na 11:10. Smečař Ihnát si vzpomene na kvalitní servis a srovnává na 14:14. Poprvé a naposledy vedeme v tomto setu po technické chybě domácích (15:16). Do koncovky jsou oba celky za vyrovnaného stavu 20:20. Jenže Navláčil zablokuje Sedláčka a Kozak sestřelí podáním Janků (24:21). Třetí set prohráváme, když Čech vytluče naše bloky (25:22).
Domácí rychle vedou také v úvodu čtvrtého setu 4:1. Sedláček dvěma přímými body z podání srovnává na 4:4. Zlín však stále tlačí. Opět vede 7:4. Když Janků zablokuje Čecha, je to o bod (7:6). V útoku se dvojice Janků, Ihnát trápí (11:7). Náskok domácích se snaží snižovat spolehlivě bodující Kružkov (11:9). Po nevynucených chybách Sedláčka prohráváme 14:9. Sedláček sice bodovým blokem sníží na 14:11, ale Zlín ubrání Závodského a opět vede výrazným náskokem (16:11). Domácím se daří na podání a získávají dohrávané míče. Zlín zaslouženě srovnává stav setů na 2:2, když v tom čtvrtém dominuje 25:20.
A Fatra vlétne i do zkrácené hry. Skvělým podáním Šulce vede 3:0. Při podání Kotase srovnáváme nevynucenou chybu Žáka na 4:4. Podruhé v zápase nám rozhodčí písknou špatné postavení před podáním soupeřem a strany se střídají za stavu 8:6. Od této chvíle překlopíme zápas na naší stranu. Při plachtícím podání Jambora otáčíme stav na 9:12. Závěr zápasu si pro sebe pronajme Vancl a dvěma přímými body z podání ukončí zápas (10:15).
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Dnes jsme soupeře netlačili, jak jsme chtěli. Ukázalo se to hned na servisu. Po srovnání zápasu, kdy jsme vedli 2:0 na sety, se hrála nervózní zkrácená hra. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale naši hru musíme určitě zlepšit, jinak nebude mít v dalších zápasech šanci.“