Dva výborné sety v Liberci na body nestačily


Extraliga mužů – 14. kolo
VK Dukla Liberec – VK Ostrava 3:1 (-23,15,24,16)
VK Dukla Liberec: Kovalčuk, Michal Kriško, Krajčovič, Leikep, Šulista, Tomáš Kriško – Kopáček, Pavlíček. Střídali: Štokr, Šafranovič, Srb, Suda, Šábrt. Trenér Michal Nekola.
VK Ostrava: Matula, Dvořák, Sedláček, Kotas, Janků, Ihnát – Sobczak, Jelen. Střídali: Jambor, Kružkov, Vancl, Muroň, Závodský. Trenér Jan Václavík.
V prvním setu sehrajeme s Libercem bravurně koncovku. Ze stavu 22:17 pro domácí se probijeme úžasným volejbalem do vítězství 23:25.
Ve druhém setu jsou domácí ve všech směrech lepším celkem a od stavu 3:2 je vývoj zápasu v jejich plné režii.
Třetí set byl zlomový. Za stavu 24:22 odvrátíme dva setboly domácích, ale poslední míče patří Liberci.
Poslední set je opět jednoznačnou záležitostí domácích, kteří od stavu 10:9 díky bodové sérii Tomáše Kriška na podání dokráčí k vítězství ve čtyřech setech.
Úvod zápasu patří domácím. Po úspěšném útoku Tomáše Křiška vedou 9:6. za stavu 11:7 po dobrém podání Leikepa si trenér Jan Václavík bere první oddechový čas. Pak začneme díky bodovým příspěvkům našich blokařů náskok domácích stahovat. Sedláček snižuje na 12:10, Kotas na 13:12. Po dalším bodovém bloku Sedláčka se za stavu 14:14 začíná znovu. Liberec se může spolehnout na vynikající podání Tomáše Kriška (17:15). Po bodovém příspěvku nahrávače Kovalčuka a dobrém útoku Tomáše Kriška vede Liberec před koncovkou 21:17. Vzápětí Tomáš Kriško předvede opět vynikající podání a za stavu 22:17 se zdá být o osudu prvního setu rozhodnuto. Po nevynucené chybě Šulisty přichází na servis za stavu 22:19 Kružkov. Po jeho čistém esu a dvěma dohrávkám Janků je srovnáno. Za stavu 23:23 předvede dva úžasné bodové bloky Ihnát a po skvělé koncovce vyhráváme první set 23:25.
Do druhého setu Liberec vlétne a po skvělých podáních jeho nejlepšího hráče Tomáše Kriška vede rychle 3:0. Dvořák vytluče bloky a sníží na 3:2. Po nevynucené chybě Sedláčka vedou domácí 5:2. Další vynikající podání předvede také domácí univerzál Štokr (7:3). Liberec přebírá otěže zápasu. Po dohrávce Leikepa a dalším skvělém servisu Tomáše Kriška vede 13:7. Liberec spěchá za srovnáním zápasu. Po nevynucené chybě Ihnáta vede před koncovkou 19:11. Za koncovou čarou škodí našemu týmu opět Tomáš Kriško (22:13). Po jeho útoku z pozice pipe vyhrávají domácí druhý set 25:15.
Do třetího setu vstupujeme výborně. Nevynucená chyba Tomáše Kriška a čisté eso Janků znamená vedení 4:7. Ze skvělého podání boduje Ihnát (7:11). Výborným volejbalem si držíme čtyřbodové vedení až do stavu 11:15, kdy se prosazuje Kotas. Liberec se nevzdává a po nevynucené chybě Dvořáka snižuje na 15:16. Liberec se opět může spolehnout na vynikající podání Štokra a Tomáše Kriška. Do toho zase chybuje Dvořák (18:17). Do koncovky jdou oba týmy po úspěšném útoku Kotase za stavu 20:20. Po dobré dohrávce Tomáše Kriška má dva body navrch Liberec (22:20). Za stavu 24:22 mají domácí dva setboly, ale po bloku Sedláčka je srovnáno (24:24). Poslední dva body třetí sady bohužel patří domácím. Dvořák kazí podání a Tomáš Kriško čistým esem upravuje na 26:24.
Ve čtvrtém setu jsme zcela obměnili sestavu. Závodský se nedokáže prosadit proti dobře postavenému trojbloku domácích (7:2). Z dohrávaného míče snižuje Kružkov na 9:6. Dvěma bodovými bloky upravuje Muroň na 10:9, ale to je poslední moment zápasu, kdy jsme soupeři bodově na dohled. Pak od stavu 11:9 zápas rozhodne skvěle podávající Tomáš Kriško. S jeho servisem si nevíme rady. Čtyři přímé body, bodové bloky nebo naše nevynucené chyby znamenají vedení 20:9 pro Liberec. Pěti body v řadě při podání Vancla ještě snížíme na 20:14. Nakonec utkání končí po chybě Kružkova na podání za stavu 25:16 pro Liberec.
Hodnocení trenéra Jana Václavíka:
„Dva sety jsme byli vyrovnaným soupeřem a byli konkurenceschopní. Uhráli jsme skvěle koncovku prvního setu a přáli si, aby se nám povedla uhrát servisem i ta třetí, ale to se povedlo Liberci. Zbylé dva sety patřily jednoznačně domácím.“