Ledová sprcha přijela z Ústí


Extraliga mužů – 5. kolo
VK Ostrava – SK Volejbal Ústí nad Labem 0:3 (-22,-19,-19)
VK Ostrava: Sedláček, Matula, Janků, Kotas, Kružkov, Ihnát – libero Sobczak. Střídali: Dvořák, Muroň, Vancl, Závodský. Trenér Jan Václavík.
SK Volejbal Ústí nad Labem: Beer, Bartůněk, Kobolka, Tibitanzl, Kramar, Parraguirre – libero Kořínek. Střídali: Koloušek, Bornemann, Kasan. Trenér Lubomír Vašina.
V prvním setu jsme několikrát vedli vyšší bodovým rozdílem, ale od stavu 16:11 naše hra přestala fungovat a v koncovce si lépe počínali hosté.
Ve druhém setu jsme neměli v nabídce žádnou volejbalovou zbraň. Hosté nás přehráli ve všech atributech.
Třetí set byl nejjednoznačnější záležitostí výborně hrajících hostů. Ti rychle vedli 1:9 a v pohodě dokráčeli ke třem bodům.
Jako první odskakujeme v úvodu utkání na dvoubodový rozdíl (4:2). Kvalitní servis kapitána Janků a dohrávka Kružkova nás posílají do vedení 5:2. Ústí sice sníží na 5:4, ale po skvělých blocích Ihnáta a Sedláčka a nevynucené chybě Kobolky ztrácí Ústí pět bodů (9:4). Hosty probudí skvěle podávající univerzál Kramar a rázem je sníženo na 9:7. Nám skvěle funguje podání i obrana na síti. Ihnát upravuje na 11:7. Hosté nedají kůži lacino a Kobolka z úspěšné dohrávky opět snižuje na 11:10. K vyrovnání hosty nepustíme. Janků boduje z dlouhé rozehry na 13:10. Po výborném plachtícím podání Sedláčka zvyšuje jeho kolega na bloku Kotas na 15:11. Ústí je v útoku nedůrazné a na bloku se prosazuje také Janků (16:11). Již poněkolikáté v prvním setu nás větší náskok neuklidní a Ústí snižuje na 16:14. Po nevynucené chybě Kružkova je srovnáno (18:18). Když je Ihnát zablokován, jdou hosté poprvé v první sadě do vedení (18:19). Po úspěšných dohrávkách Bornemanna mají hosté k vítězství v prvním setu blíže (20:23). Na hřiště přichází domácí smečař Vancl a při jeho podání snižujeme na 22:23. Hosté si ale vítězství v první sadě v poměru 22:25 pohlídají.
Vstup do druhého setu máme opět lepší a po sérii nevynucených chyb Ústí vedeme 4:1. Podobných chyby se nevyvarujeme ani my a za stavu 4:4 se začíná znovu. Naši hráči nejsou důrazní v útoku, Kobolka z dohrávaného míče posílá hosty do vedení 7:9. Po nevynucené chybě Sedláčka zvyšují hosté náskok na tři body (11:14). Když se neprosadí v útoku univerzál Dvořák, je náskok hostů doposud nejvyšší v zápase (11:15). Ústí je lepším týmem a Kobolka upravuje na 14:19. Před koncovkou setu vedou hosté 16:22. Druhá sada vyznívá jednoznačně pro svěřence Lubomíra Vašiny 19:25.
Ústí je v laufu a v úvodu třetí sady rychle vede 1:9. Náš tým jakoby ani nebyl v zápase, zato hostům vychází úplně všechno, počínaje výborným podáním Bornemanna. Naši si neví rady v žádné činnosti. Bornemann upravuje na 5:13. Hosté ubrání každý náš útok a následně ho dohrají jako v podání nahrávače Bartůňka „na druhou přes“ (6:15). Před koncovkou posledního dějství zápasu má Ústí obří náskok devíti bodů (10:19). Zápas rychle končí po zasloužené výhře hostů 19:25.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Vstoupili jsme do zápasu jako do rozjetého vlaku. Pak došlo k několika chybám, které nás zmrazily. Ústí se chytilo kormidla a pak už bylo ve všem lepší.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Ústí se podařilo ustát náš tlak v prvním setu a to je nakoplo. Byl to důležitý set a v dalším průběhu už byli ústečtí hráči lepší, agresivnější, dobře solili servis.“
Luboš Bartůněk (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Čekali jsme tvrdý servis Ostravy, který jim v prvním setu šel. Naštěstí jsme dokázali otočit a od druhého setu jsme byli lepší na ztrátě i na servisu.“
Lubomír Vašina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Jeli jsme do Ostravy s očekáváním, jak bude zápas probíhat. Po dlouhé době jsme hráli venku. Rozhodl první set, v jehož průběhu zamíchali se sestavou a našli optimální složení, které na soupeře platilo. Mám radost, že jsme hodně bojovali, ale to my bojujeme vždy. Vážíme si každého vítězství, které přijde. Do Ostravy jsem se hodně těšil na známé prostředí a i na hráče.“