Zkrotili jsme Lvy a stále bojujeme o první šestku


Extraliga mužů – 16. kolo
VK Ostrava – Lvi Praha 3:0 (16,22,23)
VK Ostrava: Podlesny, Šoltys, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Vancl, Dvořák.Trenér Jan Václavík.
Lvi Praha: Pliasetskyi, Mihajlovič, Krajčovič, Král, Šulc, Douglas Powel – Ježek, Kovařík. Střídali: Kočka, Svoboda, Kovařík, Toman. Trenér Tomáš Pomr. V prvním setu jsme od začátku tlačili výborným podáním Janků, Šoltyse i Marcyniaka a dokráčeli pestrou hrou k jasné výhře o devět bodů.
Druhý set byl hodně vyrovnaný. Několikrát jsme šli do dvoubodového vedení, ale nakonec jsme zvítězili až po bravurně zvládnuté koncovce v podání dvojice Marcyniak, Ihnát.
Ve třetím setu jsme ani jednou soupeře nepustili do vedení. Měli jsme i čtyřbodový náskok. Ve skvělém výkonu z předešlých dvou setů pokračoval na smeči Ihnát. Po zásluze jsme zápas vítězně ukončili, byť minimálním rozdílem dvou bodů.
Máme vynikající vstup do zápasu, kdy na podání boduje Janků (4:2). Praha netlačí na podání a k dobrým útokům středem se dostávají oba blokaři, jak Sedláček, tak Marcyniak. Když se přidá dobrá obrana na síti, vedeme po bloku Podlesneho 10:5. Lvům dělá problémy také podání Sedláčka a dobrá obrana Marcyniaka (14:8). Když se za koncovou čarou prezentuje výborným podáním také Šoltys, jdeme do koncovky s vedením 19:11. Koncovku dohrajeme ve velké herní pohodě a pestrou hrou vítězíme v první sadě zápasu 25:16.
Druhý set přinesl spoustu dlouhých rozeher a byl vyrovnaný. My jsme několikrát šli do dvoubodového vedení, ale Lvi se mohli opřít o kvalitní servis Krále a dohrávky univerzál Mihajloviče, a tak vše dospělo do vyrovnané koncovky. V té sice vedla Praha 21:22, ale od té doby díky skvělému podání blokaře Marcyniaka a výborným útokům smečaře Ihnáta jsme na palubovce kralovali a druhou sadu urvali pro sebe v poměru 25:22.
Od začátku třetího setu tlačíme soupeře opět výborným podáním. Útočíme přesně z každé pozice a vytváříme si místy i čtyřbodový náskok. Praha zápas nevzdala a několikrát se přiblížila díky výborně hrajícímu univerzálovi Mihajlovičovi na rozdíl jednoho bodu. Na naší straně nebyla tentokrát v týmu žádná slabina. Skvěle podávali i útočili všichni hráči a Lvi na tuto pestrou hru nedokázali najít zbraň. Vedli jsme 21:18 a 23:20, a i když jeden mečbol soupeř odvrátil, nakonec jsme zaslouženě ukončili zápas po výsledku 25:23.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Dnešní zápas rozhodla kvalita podání. My jsme byli agresivnější, více jsme toho ubránili a zvládli jsme dvě koncovky dohrát do úspěšného konce. Je to pro nás důležitá výhra.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „My jsme dnes po delší době hráli dobře po celý zápas. Dařilo se nám na podání i v útoku. Měli jsme samozřejmě problém s nejvíce bodujícím hráčem soupeře Mihajlovičem, ale ostatní hráče jsme ubránili velmi slušně a dosáhli důležitého vítězství i z pohledu toho, že jsme konečně zvládli až do konce koncovky dvou setů.“
Jiří Král (kapitán Lvi Praha): „Je to obrovské zklamání. Doufali jsme, že si spravíme chuť po dvou prohraných zápasech, ale Ostrava nás přišpendlila servisem a my jsme pořád šli do plných. Tým musím i tak pochválit, bojovali jsme až do konce.“
Tomáš Pomr (trenér Lvi Praha): „Ostrava byla dnes lepším týmem. Byli jsme pod obrovským tlakem jejich servisu, hlavně v prvním setu. Když jsem hru ve druhém a třetím setu srovnali, tak v rozhodujících chvílích jsme dostali přímý bod z podání, kdežto my jsme na podání nebyli schopni zatlačit. Samozřejmě, že nám chyběl nahrávač Bartůněk, ale kluci se s tím popasovali skvěle.“