Z výborně rozehraného zápasu proti Příbrami bereme jen bod


statistikaExtraliga mužů – 12. kolo
VK Ostrava – Euro Sitex Příbram 2:3 (18,15,-25,-20,-13)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Muroň. Trenér Jan Václavík.
Euro Sitex Příbram: Kupilík, Kriško, Polák, Safonov, Suda, Kuchař – Juračka. Střídali: Hulpach, Rosenbaum, Trojanowicz, Böhm. Trenér Martin Kop. V prvním setu byl naší ústřední postavou na podání i při obraně na síti blokař Marcyniak. Pokaždé jsme při jeho pobytu za koncovou čarou získali několik důležitých bodů v řadě.
Ve druhém setu máme nad soupeřem ještě výraznější převahu. Výbornou pasáž zápasu hraje smečař Ihnát, při jehož podání odskočíme soupeři na 8:3 a nakonec dokráčíme k jasnému vítězství.
Ve třetím setu se Příbram dostala do zápasu. Několikrát byla ve větším vedení. Nakonec jsme se dostali až do vyrovnané koncovky, ale v ní jsme neproměnili mečbol. Naopak Příbram třetí setbol využila a zápas pokračoval.
Hosté pokračovali ve výborném výkonu i ve čtvrtém setu, kdy po dobrém příjmu jim fungovalo v útoku na rozdíl od nás více variant zakončení. Zprvu jasný zápas, tak dospěl do zkrácené hry.
I když jsme vstoupili do zkrácené hry velmi špatně, díky podání Davida Janků jsme se dostali zpět do hry. Ve vyhrocené koncovce jsme udělali více chyb než soupeř, který tak dokonal senzační obrat.
Do zápasu vstupujeme velmi aktivně a získáváme při podání Marcyniaka první tři body. Příbram ihned reaguje při podání Safonova. Vyrovnaný průběh zlomíme od stavu 10:8. Hosté postupně vystřídají jak na postu univerzála, tak nahrávače. Pestrým útokem, výborným podáním Marcyniaka a chutí do hry postupně navyšujeme náskok až na sedm bodů a tímto rozdílem si pohlídáme také koncovku prvního dějství zápasu.
Ve druhém setu odskočíme soupeři záhy při podání Ihnáta na 8:3 a jsme jasně lepším týmem. Po podání Sedláčka máme k dobru již náskok šesti bodů (10:4). Ve druhém dějství nám u všech hráčů vychází parádní podání a soupeře dostáváme pod velký tlak. Bodovým bloky a přesnými útoky navyšujeme s podporou dělového podání Ihnáta před koncovkou svůj náskok na deset bodů (21:11). Tento rozdíl v pohodě udržíme do konce sady a vítězíme 25:15. Extraligovou atmosféru zažije místo střídajícího Sedláčka také mladý Muroň.
Ve třetím setu se hosté herně zvedli. V útoku byli velmi koncentrovaní a rázem byl zápas vyrovnaný. Příbram několikrát vedla vícebodovým rozdílem. Před koncovkou jsme smazali její náskok čtyř bodů (15:19) při skvělém podání Janků. Ve vypjaté koncovce jsme měli jeden mečbol za stavu 25:24. Hostující Kocouři následně měli tři setboly a nakonec si po zásluze vynutili prodloužení utkání, když ovládli třetí dějství v poměru 25:27.
Po vyrovnaném úvodu čtvrté sady odsakují hosté při výborném podání Safonova do náskoku čtyř bodů (9:13). Za stavu 12:16, kdy Příbrami výborně hraje dvojice Kuchař, Hulpach, pozvedává náš uvadající prapor jako správný kapitán Janků a po jeho dvou přímých bodech z podání snižujeme na 15:16. Jenže v útoku se trápíme a do té doby výborného Ihnáta střídá Vancl (15:19). Před koncovkou snížíme na 17:19, ale nakonec hosté dokráčejí k přesvědčivému a zaslouženému srovnání zápasu po vítězství ve čtvrté sadě 20:25.
Do zkrácené hry vstupuje rozjetá Příbram jako velká voda. Ihned vede při podání Kuchaře 1:5. My se opět dostaneme do hry po skvělých servisech Janků. Za stavu 7:9 otočíme vývojem skóre při podání Ihnáta, ale v samotné koncovce od stavu 11:11 uděláme v útoku více chyb než soupeř, který dokoná obrat. I když odvrátíme dva mečboly, nakonec zkrácenou hru prodáváme 13:15.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Těžko se mi takové utkání hodnotí. Prohráli jsme vyhrané utkání. První dva sety jsme jasně vyhráli. Oni začali dobře od třetího setu přihrávat, my jsme se naopak honili po kurtu. V útoku jsme se nedokázali tolik prosadit. Je to zklamání.“
Jan Václavík (trenér VK ostrava): „Je to pro nás těžká porážka. Vedli jsme 2:0 na sety a měli zápas pod kontrolou. Jenže jako to ve sportu bývá, dokud není konec, není nic hotovo. Mysleli jsme si, že se to uhraje samo, ale bohužel Příbram se dostala do zápasu a nakonec máme jen bod, což je málo.“
Martin Böhm (kapitán Euro Sitex Příbram): „První dva sety jsme hladce prohráli a mám dojem, že se to opakovalo jako loni. Ostrava byla výrazně lepší. Ve třetím setu jsme se dostali do hry. Soupeř polevil a my jsme pak po obratu získali cenné dva body.“
Martin Kop (trenér Euro Sitex Příbram): „ První dva sety nás Ostrava výrazně přehrála. Nebyli jsme v zápase. Nevím proč, jestli jsme ještě byli na cestě. Pak jsme se zlepšili a uhráli se štěstím ve třetím setu koncovku. Dva body z Ostravy jsou zlaté. Je to hezký vánoční dárek, protože tady se těžko vyhrává. Dodatečně gratuluji Ostravě k postupu v poháru.“