Rakouský Aich/Dob nás pokořil v pěti setech


1. kolo poháru CEV – první zápas
VK Ostrava – SK Zadruga Aich/Dob 2:3 (-23,17,-22,25,-7)
VK Ostrava: Dvořák, Podlesny, Dvořák, Marcyniak, Sedláček, Janků, Ihnát – Sobczak. Střídali: Vancl, Štefko, Šoltys. Trenér Jan Václavík.
SK Zadruga Aich/Dob: Palgut, Mlynarčík, Alcantara, Hruška, Landfahrer, Kolev – Steiner. Střídali: Kasnik, Stelmach, Grabmüller. Trenér Matjaž Hafner.
V prvním setu jsme se vyjma Marcyniaka nikdo nedokázal prosadit dobrým podáním a ve vyrovnané koncovce jsme udělali zbytečné chyby v útoku.
Ve druhém setu jsme se výrazně zlepšili na podání a od stavu 16:14 soupeře přehráli ve všech činnostech.
Ve třetím setu převzali opět otěže zápasu hosté od stavu 13:15 a vedeni skvělým smečařem Landfahrerem ho dotáhli do vítězného konce.
I když nám nevyšel úvod čtvrtého setu a v koncovce jsme prohospodařili za stavu 24:22 dva setboly, po zásluze jsme si vynutili zkrácenou hru.
Tu rozhodl její začátek, kdy jsme od stavu 1:1 neuhráli šest míčů v řadě.
V úvodu utkání jdou hosté do vedení 2:4 po úspěšném útoku slovenského univerzála Mlynarčíka. Ihnát srovnává úspěšnou dohrávkou na 4:4. Slovenský reprezentant v našem dresu je vidět jak v útoku, tak na bloku (8:6). Po ukvapených zakončeních Podlesneho jsou ve vedení zase hosté (8:9). Dva přímé body z podání Landfahrera a Aich/Dob vede 10:12. Hostům se za koncovou čarou vyrovná jedině blokař Marcyniak, který čistým esem srovnává na 15:15. Přešlap Janků v útoku z pozice pipe znamená, že prohráváme opět o dva body 15:17. Náš kapitán svou chybu ihned napravuje důrazným útokem (17:17). Chytrým zakončením nás Ihnát před koncovkou dostává do vedení 19:17. Po nedorozumění v útoku se začíná znovu od stavu 20:20. Nevynucená chyba Ihnáta přináší první setbol hostům (23:24). S chybou ho následuje také Dvořák a první set prohráváme nejtěsnějším rozdílem 23:25.
Úvod druhého setu je opět vzácně vyrovnaný. Dlouhou rozehru zakončuje důrazným útokem Mlynarčík a následně přidává čisté eso Kolev (4:6). Dvěma body Janků je ihned srovnáno (6:6). O dva body vedeme poprvé ve druhé sadě po dohrávce Sedláčka (11:9). Koncentrovaným volejbalem si držíme stále dvoubodové vedení i po úspěšném útoku Janků a náskok tří bodů nám následně přihraje nevynucenou chybou Landfahrer (17:14). Nádherným blokem se blýskne Dvořák a náskok 18:14 před koncovkou vypadá velmi nadějně. Další výborná obrana na síti v podání Sedláčka a jdeme do koncovky s náskokem pěti bodů (20:15). Po jeho následné nevynucené chybě snižují hosté na 21:17. Chytré zakončení Dvořáka a už nám chybí jen dva body ke srovnání stavu zápasu (23:17). Druhou sadu nakonec po zásluze vyhráváme jasně po esu Dvořáka 25:17.
Jako první odskakujeme ve třetím setu na rozdíl dvou bodů po přímém bodu z podání Sedláčka (6:4). Landfahrer srovnává úspěšnou dohrávkou na 7:7. Po nekompromisním zakončení Ihnáta vedeme 11:9. Rakouský soupeř ihned náskok maže díky kvalitním podáním Mlynarčíka. Nevýraznou pasáž naší hry trestá v útoku Landfahrer a Aich/Dob získává náskok dvou bodů (13:15). Hosté nekompromisně trestají naše nedůrazné útoky a zvyšují svůj náskok na 14:17. Rakouský reprezentant Landfahrer v této chvíli na palubovce dominuje a přímým bodem z podání zvyšuje na 15:19. Janků snižuje důrazným útokem na 17:19. Velká škoda pro nás je neúspěšný útok Ihnáta a hosté jdou do koncovky s náskokem třech bodů (17:20). Po skvělém obranné nahrávce Dvořáka snižuje Ihnát na 19:20. Rozhodující bod uhraje muž třetí sady, skvěle hrající Landfahrer (21:24). Ve třetí sadě vítězí hosté 22:25.
V úvodu čtvrtého setu vymete všechny pavouky v růžku hostující poloviny palubovky čistým esem Dvořák (2:1). Náš univerzál se však nevyvaruje nevynucených chyb v útoku. A když Kolev přidává přímý bod z podání, vede Aich/Dob 3:6. Po technické chybě Janků je náskok hostů již čtyřbodový (4:8). Vysoký standard na podání si drží po celé utkání Marcyniak a přímým bodem snižuje na 8:10. Po nevynucené chybě Koleva již ztrácíme jen bod (10:11). Srovnáno je po další nevynucené chybě Landfahrera a jsme zpět ve hře (12:12). Další chyba Koleva nás dostává dokonce do vedení 13:12. Po nekompromisním útoku Marcyniaka středem máme náskok dvou bodů (16:14). Následně se skvěle na podání uvede střídající Vancl a navyšuje naše vedení na 18:15. Po nevynucené chybě Mlynarčíka vedeme před koncovkou o čtyři body (19:15). Hosté snižují díky nevynucené chybě Dvořáka na 19:17. A po úspěšné obraně na síti snižuje Aich/Dob na 21:20. Zkažené podání Alcantary nám přináší dva setboly (24:22). Hosté odvrátí po nevynucené chybě Marcyniaka oba setboly (24:24). Svou chybu napraví polský blokař skvělým podáním, z kterého těží Sedláček a promění v pořadí čtvrtý setbol. Výsledkem 27:25 si vynutíme zkrácenou hru.
Úvod zkrácené hry má lepší rakouský soupeř a po nevynucené chybě Sedláčka vede 1:3. Následně si náš blokař vyláme zuby také na hostující obraně a máme rázem manko třech bodů (1:4). V útoku chybuje také dvakrát Dvořák, a když Mlynarčík přidá čisté eso, je náskok Aich/Dobu již hrozivý (1:7). Strany se střídají za stavu 3:8. Střídající Šoltys snižuje úderem o bloky na 5:8. Po doteku sítě našich blokujících hráčů zvyšují hosté na 5:10. Aich/Dob trestá při podání Landfahrera náš špatný příjem. Následují dvě nevynucené chyby Dvořáka a prohráváme pátý set jednoznačně 7:15.
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Gratuluji soupeři k vítězství. My jsme to dvakrát dotáhli a čtvrtý set jsme vyhráli se štěstím. Tiebreak jsme nezvládli. To bylo strašné. Nemám ze zápasu dobrý pocit. Poslední dobou se nám daří udržet koncentrace jen tři sety a to nestačí. Na tom musíme zapracovat.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Dařila se nám obrana síti. Tam jsme se drželi. Dvakrát jsme dokázali zápas vyrovnat. Zápas rozhodly naše chyby. Udělali jsme 17 chyb v útoku a 22 na podání, což je set a půl. Je to hodně.“
Nejc Pušnik (kapitán SK Zadruga Aich/Dob): „Přijeli jsme si pro dobrý výsledek do odvety a to se nám podařilo. Ostrava je mladý a fyzicky dobře připraveným tým a věděli jsme, že ji nesmíme dostat do zápasu. To se bohužel ve čtvrtém setu stalo. Hrálo se nám dobře v takové atmosféře. Bylo to nahoru, dolů. My jsme udělali méně chyb.“
Matjaž Hafner (trenér SK Zadruga Aich/Dob): "Zápas neměl příliš vysokou volejbalovou úroveň. Sety vyhrával ten, kdo udělal méně chyb. Pro nás je to dobrý výsledek do odvety, ale doma budeme pod tlakem, abychom ten druhý krok k postupu zvládli. Je začátek prosince a v naší hře je ještě spousta chyb, na jejichž odstranění musíme zapracovat.“