Liberec nás přehrál ve všech třech setech

Extraliga mužů – 9. kolo
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 0:3 (-20,-12,-25)
VK Ostrava: Marcyniak, Podlesny, Janků, Sedláček, Dvořák, Ihnát, libero Bauman. Střídali: Štefko, Šoltys. Trenér Jan Václavík.
VK Dukla Liberec: Leikep, Indra, Šulista, Veselý, Biernat, Pietruczuk, libero Kopáček, Kunc. Střídali: Štokr, Srb. Trenér Michal Nekola.
Do utkání jsme nastoupili kromě dlouhodobě zraněného smečaře Vancla také bez libera Sobczaka, který laboruje s kolenem. V základní sestavě ho nahradil Bauman.
V prvním setu jsme vyrobili spoustu laciných nevynucených chyb v útoku. Liberec měl výbornou obranu v poli a naše nedůrazné útoky následně potrestal.
Ve druhém setu jsme propadli ve všech činnostech. Liberec nás přitlačil výborným podáním a pro nás bylo neřešitelným problémem dostat míč na druhou stranu hřiště.
Třetí set byl nejvyrovnanější. Se soupeřem jsme drželi bojovným výkonem krok až do samotného závěru, ale štěstí se nakonec přiklonilo k lépe hrajícímu Liberci.
Hosté mají výborný vstup do utkání a po nešťastném zásahu Baumana vedou 1:4. Naše nové libero svou chybu vzápětí napravuje skvělým zákrokem v poli a Ihnát snižuje na 3:4. Do stavu 10:10 je první sada zápasu nesmírně vyrovnaná. Pak získají hosté dva body po sobě a tento stav trvá až do okamžiku, kdy na podání přichází Šulista. Při jeho servisu se nám nedaří v útoku a Liberec odskakuje na čtyři body. Ještě jednou se dostaneme na rozdíl dvou bodů (15:17), ale pak nám hosté odskočí díky výborné obraně v poli a dohrávaným míčům na pětibodový rozdíl (16:21). Tím je osudu prvního setu rozhodnuto. Nakonec první sadu zápasu prohráváme 20:25.
Druhý set je vyrovnaný pouze do stavu 8:9, kdy Pietruczuk esem s pomocí pásky sítě nastartuje Liberec k velkému trháku. Liberec má v tu chvíli i potřebné volejbalové štěstí, kdy v bod promění i tak neuvěřitelný obranný zákrok, jakým se prezentoval nahrávač Biernat. Naposledy jsme na dohled soupeři po nevynucené chybě Šulisty (11:13). Liberec pak za koncovou čarou tlačí podáními Indry a Šulisty. Do koncovky máme manko již osmi bodů (12:20). Jasný druhý set dokončí bodovou sérií výborně podávající Šulista (12:25).
Třetí set zahajujeme čistým esem Podlesneho (2:0). Po technické chybě Dvořáka je srovnáno. Liberec vede poprvé ve třetí sadě, když se opět může spolehnout na skvěle podávajícího Šulistu (4:5). Poprvé mám štěstí v utkání i my a Ihnát esem s pomocí pásky sítě upravuje skóre na 7:6. Za polovinou třetího setu jde sice Liberec po nevynucené chybě Ihnáta do vedení 12:14, slovenský reprezentant odpovídá skvělým podání (14:14). Po dohrávce Leikepa je však vepředu opět Liberec (15:17). Nás podrží za koncovou čarou Podlesny a otáčíme na 18:17. Koncovka třetí sady je nesmírně vyrovnaná. Za stavu 23:23 postupně odvrátíme dva mečboly soupeře, ale po nevynucené chybě Ihnáta zápas končí (25:27).
Ohlasy po utkání:
David Janků (kapitán VK Ostrava): „Gratuluji soupeři k vítězství. Liberec udělal podstatně méně chyb než my. Hrál trpělivě a čapnuté míče skládal v body.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Liberec dobře odpřihrával. My jsme hůře podávali. Soupeř skládal řadu vysokých míčů, nám se ho nedařilo zastavit, naše trojbloky byly většinou neúspěšné. V prvním setu jsme v útoku zkazili čtyři jasné údery. Ve druhém setu to byla fraktura vůle. Ve třetím setu jsme měli opět šance, ale Liberec si to uhrál přesným útokem a vyhrál zaslouženě.“
Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): „Podali jsme venku konečně kvalitní sebevědomý výkon a poprvé na palubovce soupeře vyhráli. Měli jsme opravdu kvalitní údery a moc se mi to líbilo, i když jsem utkání tentokrát sledoval z lavičky. Toto vítězství je důležité pro naši sebedůvěru.“
Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Jsem velmi rád, jak koncentrovaně jsme toto utkání odehráli. Tlačili jsme na podání, i když i tam jsme měli chyby. Dařilo se nám dohrávat vysoké míče a pomohlo nám také to, že jsme na rozdíl do soupeře udělali daleko méně chyb v útoku.“