Kluci bojovali, přesto i po třetí prohráli. Čeká nás boj o bronz.

Semifinále play off – 3. zápas

VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:1 (22,15,-25,21)

VK Jihostroj České Budějovice: De Amo, Křesťan, Mach, Todua, Michálek, Staples – Kryštof. Střídali: Šotola, Kupilík, Kraffer. Trenér René Dvořák.

VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: David, Beal, Štefko, Vancl. Trenér Jan Václavík.

Konečný stav série 3:0.

V prvním setu jsme se po velmi špatném začátku dostali do zápasu. Od stavu 15:17 uhráli domácí pět bodů v řadě a to byl jejich rozhodující krok k zisku prvního setu.

Ve druhém setu jsme od stavu 10:8 opět zůstali „zaseknuti“ na jednom postavení a za stavu 16:8 byla sada rozhodnuta.

Od prvního míče třetího setu jsme byli rozhodnuti zápas zdramatizovat. Ztratili jsme sice vedení 15:20, ale set dotáhli k vítězství nejtěsnějším rozdílem .

Čtvrtý a poslední set zápasu byl vyrovnaný do stavu 16:16. Pak přišly skvělé bloky domácích a ti dokráčeli k potřebnému vítězství a postupu do finále extraligy.

Vstup do zápasu máme velmi špatný a brzy prohráváme 7:1. Po dvou esech domácího univerzála Křesťana prohráváme 10:4. Také my zatlačíme na podání Podlesnym a Sedláčkem (12:9). Po bloku Kotase a úspěšné dohrávce Mennera ztrácíme již jen bod (13:12). Po výborném plachtícím podání Kotase vedeme 14:16. Od stavu 15:17 však přichází pět bodů domácích v řadě. Nemůžeme se prosadit z žádné pozice, hlavně útoky středem mají domácí perfektně přečtené. Střídající Beal sice úderem o bloky sníží na 22:20, ale první set prohráváme 25:22.

Ve druhém setu máme dvakrát velký problém při servisu domácího nahrávače De Ama. Nejprve prohráváme 3:0 a podruhé již 16:8. Pro nás černá série začala od stavu 10:8, domácí uhrají šest bodů v řadě a sada je rozhodnuta. Nakonec ji prohráváme propastným rozdílem deseti bodů 25:15.

Ve třetím setu se vracíme do zápasu. Při podání Podlesneho vedeme hned 0:3. Po úspěšném útoku Sedláčka středem je to 6:10. Když náš mladý blokař skvěle ubrání útok domácích, máme k dobru pět bodů (10:15). Po esu Mennera je to již 12:18 a zdá se, že tento set vyhrajeme velmi rychle. Jenže za stavu 15:20 se dostaneme do problémů. Nejprve při podání Michálka sníží Jihostroj na 18:20. Na to reagujeme nejlepším možným způsobem a při podání Janků je to 18:23. Jenže ani tento náskok nám nestačí. Kotas pokazí podání na setbol a domácí při podání Macha srovnají na 24:24. Nakonec ale vyhráváme třetí set zaslouženě 25:27.

Ve čtvrtém setu je to do stavu 16:16 naprosto vyrovnaný boj. My v něm několikrát vedeme o dva body, ale navýšení náskoku nepřichází. Za stavu 16:16 přichází domácí se skvělými bodovými bloky. Navíc se jim rozehraje k parádnímu výkonu střídající univerzál Šotola a my již na zvrat nemáme. Poslední set zápasu prohráváme 25:21.

Hodnocení trenéra Jana Václavíka:

„Škoda, že jsme po všechny tři zápasy nenašli tu euforii z druhé poloviny základní části a čtvrtfinále play off. Chvíli to šlo, pak dlouho ne. Neměli jsme delší úseky toho volejbalu, který nás tak zdobil. V dnešním utkání si cením, že se kluci nepoložili a zasloužili by si zápas dovézt do tiebreaku. Ze začátku do nás domácí bušili, ale my jsme se postupně dostali do zápasu a ukázali svou kvalitu. Nyní se musíme dobře připravit na boj o třetí místo, kde bychom moc chtěli uspět.“