Senzace je na světě, jsme v semifinále


V neskutečně napínavém zápase jsme utekli ve třetím setu hrobníkovi z lopaty za krajně nepříznivého stavu 0:2 na sety a 22:24. Po neskutečném a emočně vypjatém dramatu jsme ve zkrácené hře nejtěsnějším poměrem dokonali málo vídaný obrat.
Čtvrtfinále play off – 3. zápas
VK Ostrava – VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (-22,-23,24,23,14)
VK Ostrava: Dvořák, Podlesny, Kotas, Sedláček, Janků, Menner – Sobczak. Střídali: David, Beal, Vancl, Štefko. Trenér Jan Václavík.
VK ČEZ Karlovarsko: Rejlek, Džavonorok, Patočka, Beer, Wiese, Zmrhal – Pfeffer. Střídali: Hudeček, Van Haarlem, Vašina. Trenér Jiří Novák.
První set jsme měli skvěle rozehraný. Od stavu 7:4 jsme byli neustále ve vedení o tři až čtyři body až do stavu 21:17. Pak přišel zlom při podání Patočky, kdy hosté sedmi body v řadě položili základ k dokonalému obratu.
Ve druhém setu jsme se dotáhli na tříbodový náskok soupeře, ale ve vzácně vyrovnané koncovce patřily poslední dva míče Karlovarsku.
I když jsme šli do koncovky třetího setu s dvoubodovým náskokem, nakonec jsme museli úžasnou sérií Mennera na podání odvracet dva mečboly a dalšími dvěma body jsme si vynutili pokračování v zápase.
I když jsme v koncovce čtvrtého setu přišli o náskok třech bodů, nakonec jsme si opět nejtěsnějším poměrem vynutili zkrácenou hru.
V ní jsme skvěle začali, ale od stavu 10:10 se šlo opět do nervy drásající koncovky, kterou jsme po odvrácení mečbolu soupeře ovládli opět nejtěsnějším poměrem.
V úvodu utkání jsme aktivnější a brzy jdeme do vedení 4:2. Podlesny boduje přímo z podání. Hosté se rychle dostanou do hry, ale podobně kvalitním servisem se předvede i Janků (7:4). Čistým esem se prezentuje domácí blokař Sedláček (9:5). Podobně se ukazuje hostující univerzál Rejlek (10:8). Od stavu 12:9 hrajeme koncentrovaně a držíme si náskok. Když je Rejlek zablokován, vedeme 17:13. Čtyřbodový náskok si držíme až do stavu 21:17, když přichází na podání hostující blokař Patočka. Z tohoto postavení se dostaneme až za stavu 21:24 po sedmi bodech v řadě v podání Karlovarska. To vítězí po velkém obratu v prvním setu 22:25.
Úvod druhého setu je vyrovnaný. Oba celky trpělivě ztrátují. Jako první jdou do náskoku dvou bodů hosté, kdy zvládne dohrávaný míč Wiese (9:11). Máme problémy s podáním Džavonoroka a po bloku Rejlka je náskok hostů již tříbodový (9:12). Po bodovém bloku kapitána Davida ztrácíme jen bod (12:13). Jenže po nevynucené chybě našeho blokaře má Karlovarsko zase tři body k dobru (12:15). Na druhé straně podobně chybuje Zmrhal (15:16). Menner z pozice pipe netrefí hřiště a loňský mistr se zase vzdaluje (15:18). Je to jako na houpačce. Sedláček těží z dobrého podání Kotase (17:18). Po skvělé práci Podlesneho s Mennerem v poli a nevynucené chybě Wieseho je srovnáno (18:18). Do koncovky jdeme po přešlapu hostujícího hráče pod sítí do vedení (20:19). Po důrazném útoku Mennera je to za stavu 23:23 kdo s koho. První setbol má po útoku Zmrhala Karlovarsko (23:24). Druhý set ukončuje univerzál Rejlek přímým bodem z podání (23:25).
V úvodu třetího setu je v hlavní roli náš smečař Menner, který dvěma body v řadě upravuje na 4:2. Hosté otáčejí při podání Wieseho čtyřmi body v řadě na 4:7. Nám v této chvíli nefunguje podání jako v těch předchozích duelech. Až se do toho za koncovou čarou opře Janků a snižujeme na 8:9. Menner vytlouká hostující blok a srovnáváme na 10:10. Dlouhou rozehru zakončuje přesně Rejlek, a když přidá další důrazný útok, Karlovarsko je zase ve vedení (10:13). Naši hráči před zaplněnou halou nechtějí prodat kůži lacino a Dvořák přímým bodem z podání snižuje na 12:13. Teď náš tým zase trápí příjmem, a proto nedochází k obratu. Beer zvyšuje blokem na 12:15. Janků dvakrát zablokuje Rejlka a je srovnáno (16:16). Po technické chybě hostů a nevynucené chybě Zmrhala vedeme před koncovkou (20:18). Když Menner nezvládne nadějný útok na 22:19, hosté při podání Patočky otáčejí na 21:22. Wiese zařídí pro hosty dva mečboly (22:24). Náš tým odvrátí i díky přímému bodu z podání Mennera oba mečboly (24:24). Janků posílá první setbol na stranu Ostravy (25:24). Po bloku Podlesneho na Rejlka zůstáváme v zápase (26:24).
První dva body ve čtvrtém setu patří nám. Hosté obětavou hrou v poli vyrovnávají po útoku Rejlka na 4:4. Dvoubodový náskok nám vrací při podání Podlesneho Dvořák (6:4). Karlovarsko srovnává po bloku Patočky na 9:9. Když Janků ubrání na síti Wieseho, bereme si opět náskok dvou bodů (13:11). Oba týmy kazí podání, ale my si stále drží minimální náskok (18:16). Před koncovkou máme po útoku Sedláčka středem stále k dobru dva body (20:18). Na 22:19 zvyšuje Menner a jsme blízko k vynucení si zkrácené hry. Po skvělém podání Wieseho však snižuje Rejlek na 22:21 a Karlovarsko je ve hře. Wiese vzápětí přímým bodem z podání srovnává na 22:22. Univerzál Dvořák přihraje svému týmu po dvou perfektních útocích dva setboly (24:22). Druhý setbol využíváme díky zkaženému podání střídajícího Vašiny (25:23).
Do tiebreaku vstupuje lépe v euforii hrající náš tým. Při podání Sedláčka uhrává první dva body útokem Mennera a blokem Davida. Po přímém bodu z podání Dvořáka a důrazném útoku Mennera vedeme již 5:1. Po nevynucené chybě Davida snižuje Karlovarsko na 6:4. Po bloku Zmrhala je rozdíl mezi oběma soupeři již jen jeden bod (7:6). Strany se střídají za stavu 8:6. Stále držíme náskok dvou bodů i po útoku Sedláčka středem (10:8). Po nevynucené chybě Mennera je srovnáno (11:11). Vzápětí je po dalším kvalitním podání Wieseho zablokován Dvořák (11:12). Za stavu 13:13 se hraje o všechno. První mečbol mají hosté, když Zmrhal vytlouká naše bloky. Rejlek však kazí podání. Po nevynucené chybě Rejlka máme první mečbol také my (15:14). U druhého podání Podlesneho udělají hosté technickou chybu a po výhře 16:14 naši kluci dokonávají senzační obrat v zápase a postupuje do semifinále.
Konečný stav série 3:0.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Byl to perfektní zápas, hodně vyhecovaný. Nám trochu uškodila koncovka prvního setu, kdy jsme ztratili velmi nadějné vedení. Udělali jsme tam zbytečné chyby, které kvalitní soupeř samozřejmě potrestal. Musím říct, že Karlovarsko bylo na nás úplně jinak a lépe připraveno než v předchozích dvou zápasech. Před zaplněnou halou a s fantastickou podporou fanoušků jsme došli obratem k postupu do semifinále.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Bylo to utkání plné zvratů. My jsme až do stavu 21:17 v prvním setu navázali na naše předchozí výborné výkony. Jenže jsme v koncovce prvního setu nesložili tři lehké míče a Karlovarsko to nakoplo. Ve třetím setu přišel další zvrat a utekli jsme tam hrobníkovi z lopaty, když jsme odvrátili dva mečboly. Dnes nerozhodovalo naše větší sebevědomí, ale zvládnuté koncovky. My jsme také více chtěli a hnala nás plná hala. Poslední zvrat přišel v samotné koncovce zápasu, kdy po dobře rozehraném tiebreaku jsme museli zase odvracet mečbol soupeře.“
Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „My jsme se v prvním setu zázračně vrátili do zápasu. Z toho jsme těžili ve druhém setu. Ve třetím setu byla Ostrava odvážná v koncovce a my jsme to nedohráli. Ve čtvrtém setu jsme měli dva balony na to, abychom měli do koncovky větší náskok. Pátý set byl o štěstí. Ostravu hnala plná hala. Dnes jsme nebyli horším týmem. Je to sport, rozhodovaly maličkosti a domácí měli více štěstí. Máme z této série ponaučení, že obhajoba titulu je těžká a nabrali jsme zase zkušenosti do další sezony.“
Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dnes to z naší strany sneslo parametry zápasu play off. Kluci bojovali, nechali tam všechno, jenže my jsme umožnili Ostravě ve třetím setu se nadechnout a ona se nadechla. Jsou stavy v koncovkách setů, kdy prostě musíme dát servis. My lehký servis zkazíme a vzápětí dostaneme eso. Nechtěli jsme do všeho mlátit, ale prostě v koncovkách tohoto zápasu si to Ostrava neuhrála sama, ale sety jsme dohráli našimi chybami.“