Vítězná série pokračuje, porážíme pražské Lvy


V prvním setu jsme udávali tón zápasu a jasně ho ovládli. Karty se úplně obrátily ve druhé sadě, kdy jasně dominoval soupeř z Prahy. Od třetího setu to byl boj o každý míč a nakonec jsme pokračovali v bravurně zvládnutých koncovkách, které nás zdobily i v minulém zápase s Karlovarskem a zaslouženě jsme zvítězili.
Extraliga mužů – 11. kolo
VK Ostrava – VK Lvi Praha 3:1 (17,-11,23,24)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, Sedláček, Menner, Janků – Sobczak. Střídali: Beal, David, Štefko, Vancl. Trenér Jan Václavík.
Lvi Praha: Démar, Naarden, van Werkhoven, Špulák, Kuboš, Šulc – Kovařík. Střídali: Krajčovič, Fortuník, Kozák. Trenér Miroslav Malán.
Průběh zápasu:
Po vyrovnaném úvodu prvního setu jako první odskakujeme do dvoubodového náskoku při podání Kotase (5:3). Po dlouhé rozehře srovnává hostující Kuboš úspěšnou dohrávkou na 8:8. Našemu týmu přinášejí zpět náskok pravidelně bodující Janků a skvěle blokující Kotas (11:8). Chytrým útokem po čáře zvyšuje rakouský smečař Menner na 13:10. V prvním setu jsme lepším celkem a Sedláček s Janků zvyšují dalšími bodovými bloky na 17:12. Vzápětí přidává čisté eso Menner (18:12). Po nevynucené chybě Kuboše jdeme do koncovky první sady s pohodlným náskokem sedmi bodů (20:13). Jasně vyhráváme první set 25:17.
V úvodu druhého setu jsou bodově vepředu hosté z Prahy a po úspěšném útoku univerzála Naardena, bloku van Werkhovena a kvalitním podání Šulce vedou už 3:7. Lvi hrají v tuto chvíli velmi obětavě při obraně v poli. Výborně hrající smečař Janků snižuje bodovým blokem na 7:9. Stejnou mincí odpovídají hosté a po bloku Šulce vedou 7:11. Trenér Václavík střídá univerzály a do utkání jde Američan Beal. Nadále nás trápí špatný příjem a nedůrazný útok. Lvi Praha mají při podání Krajčoviče výrazný náskok devíti bodů (8:17). Následně proměňují druhý set ve svou exhibici, protože my se utápíme ve velkém množství nevynucených chyb (10:22). Rychlou druhou sadu vyhrávají hosté 11:25.
Lvi jsou v laufu a skvěle vstupují také do třetího setu, kdy při podání Kuboše jdou do vedení 0:3. Hosté jsou skvělí při obraně v poli a žádný míč pro ně není ztracený (2:5). Vracíme se do hry po skvělém bloku Sedláčka (4:5). A právě při podání mladého domácího blokaře je srovnáno na 6:6. Začíná boj o každý míč. K vidění je řada dlouhých rozeher (11:11). Ostrava má stejně jako ve druhém setu problém s příjmem plachtícího podání hostujícího blokaře Krajčoviče (11:14). Neskládáme zbraně a při podání Sedláčka je opět srovnáno (15:15). Smečař Janků posílá náš tým esem s pomocí pásky před koncovkou do vedení 19:18. V ní máme po bloku Sedláčka dvoubodový náskok (21:19). Naše libero Sobczak položí obětavým zákrokem v poli základ k dalšímu důležitému bodu (23:20). Prolamujeme i prokletí na příjmu podání Krajčoviče (24:22). Třetí set ukončuje nekompromisně smečař Janků a vyhráváme ho nejtěsnějším poměrem bodů 25:23.
Lepší vstup do čtvrtého setu mají opět hosté a po esu Kuboše vedou 1:3. Když si blokař Sedláček zkušeně počká na útok Šulce, je srovnáno na 4:4. Po esu Mennera a úspěšném útoku Janků vedeme 7:4. Stále až do stavu 10:9 jsme bodově před svým soupeřem. Úspěšné dohrávky ostravského univerzála Dvořáka při podání Davida znamenají už větší vedení 15:11. Blížící se koncovka čtvrté sady slibuje drama. Hosté snižují při podání Démara na 18:16. Naši hráči však nechtějí žádné drama připustit a po úspěšném útoku Janků vedeme 20:17. Jenže Naarden vytlouká ostravské bloky a rozdíl mezi oběma týmy je pouze jednobodový (20:19). Nadějnou rozehru nedohraje na možné vedení 23:20 a naopak hostující Lvi zareagují okamžitým vyrovnáním (22:22). První mečbol mají domácí po útoku Mennera (24:23). Při podání Sedláčka využije Ostrava druhý mečbol a vyhrává poslední sadu zápasu 26:24.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Do zápasu jsme vstoupili odvážně a odpovídal tomu výsledek prvního setu. Ve druhém setu, jak bývá naším zvykem, odešla koncentrace a soupeř se rozehrál. My jsme nedokázali zareagovat. Po zbytek zápasu bylo utkání velmi vyrovnané, ale díky našim dobře odehraným koncovkám získáváme tři body.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Je to cennější vítězství než v posledním kole s Karlovarskem, kde nám všechno vycházelo a hráli jsme výborně. Dnes to nebylo tak stoprocentní. Museli jsme reagovat na změny v sestavě soupeře, museli jsme střídat, ale vydřeli jsme tři body. Navíc jsme cítili i po vítězství v Karlových Varech, že bychom to měli doma potvrdit a to udělalo zápas pro nás ještě náročnějším.“
Matyáš Demár (kapitán VK Lvi Praha): „Pro nás obrovská škoda, že si z Ostravy nevezeme body. Nedokázali jsme ve třetí a čtvrté sadě odskočit a udržet si náskok. Byl to oboustranně bojovný výkon.“
Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Byl to dobrý volejbal pro fanoušky. Dva sety měly jednoznačný průběh. Jednou Ostrava, jednou my. A pak prohrajeme dva sety v koncovce, kdy hrajeme naivně klíčové míče. Jsme moc hodní, musíme se naučit vyhrávat. Chybí nám vítězný instinkt v rozhodujících okamžicích.“