V pohárovém zápase jsme udolali Zlín


3. kolo Českého poháru – 1. zápas
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 3:2 (-23,22,16,-19,15)
VK Ostrava: Dvořák, Štefko, Kotas, Sedláček, Menner, Janků – Sobczak. Střídali: David, Vancl, Podlesny. Trenér Jan Václavík.
VSC Fatra Zlín: Barták, Adamec Čechmánek, Navláčil, Čech, Motyčka – Vašíček. Střídali: Varous, Šulc, Kozák, Kittel, Bláha. Trenér Přemysl Obdržálek.
Čisté eso hostujícího smečaře Čecha pošle Zlín poprvé do dvoubodového vedení, které si hosté udržují až do stavu 8:10, kdy domácí srovnají stav při podání Mennera. Ostrava jde poprvé do vedení v zápase po bodovém bloku kapitána Davida (12:11). Domácí se snaží soupeři uniknout a přímý bod z podání nahrávače Štefka znamená jejich vedení 15:12. To má však jepičí život a za stavu 15:15 se začíná znovu. Zlín těží ze špatného příjmu Ostravy a před koncovkou první sady vede 18:20. To je rozhodující moment pro celkové vítězství Zlína v prvním setu. Ostrava sice odvrátí dva setboly, ale hosté nakonec vítězí nejtěsnějším možným rozdílem 23:25.
Na začátku druhého setu sice po esu Janků vedou domácí 6:4, pokračuje však vyrovnaný zápas. Do dvoubodového vedení jde naopak Zlín při podání Bartáka (8:10). Ostrava odpovídá výbornou obranou na síti (14:14). Po úspěšných útocích smečaře Janků má blíže k vítězství ve druhém setu Ostrava (22:19). Zlín odvrátí dva setboly, ale po zkaženém podání Motyčky vyhrávají domácí druhý set 25:22.
Ostrava má vynikající vstup do třetího setu a při podání Dvořáka jdou do vedení 11:1. Mladý univerzál Ostravy řádí nejen za koncovou čarou, ale také v útoku. Za stavu 15:3 se hosté při podání Kittela dostávají mírně do hry (15:7). Ostrava však nepřipustí drama a za stavu 20:10 směřuje rychle k výhře ve třetím setu. V něm nakonec domácí vítězí jasně 25:16.
Ostrava si dobrou formu z třetího setu přenáší i do úvodu toho čtvrtého a při podání nahrávače Štefka jde do vedení 7:3. Po přímém bodu z podání druhého zlínského nahrávače Šulce snižují hosté na 12:11. Po útoku Motyčky jde Zlín poprvé ve čtvrtém setu do vedení (13:14). Ostrava začíná mít problémy v útoku a Zlín navyšuje vedení při podání Čechmánka na 14:18. Hosty vede za vynucením si zkrácené hry jak na podání, tak v útoku výborný Motyčka (16:22). Zlín vítězí ve čtvrtém setu 19:25.
Ve zkrácené hře jako první odskakuje domácí Ostrava (4:2). Při podání Štefka jdou domácí do vedení při změně stran do vedení 8:4. Ostrava hraje soustředěně a drží si čtyřbodový náskok (11:7). Zlín se nevzdává a po přímém bodu z podání Šulce srovnává na 12:12. Ostrava využívá třetí mečbol a vítězí v pátém setu 17:15.
Ohlasy po utkání:
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Zlín si na nás dlouhodobě věří. Moc si cením vítězství i s ohledem na to, že jsme „ve srabu“. Vždy, když jsme Zlín položili na lopatky, tak on se vzchopil. I tak se výhra v naší situaci určitě počítá.“
Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Bylo to vyrovnané utkání. Rozhodoval servis. My jsme byli malinko horší na příjmu a to rozhodlo.“

zlin2

zlin3

zlin4

Foto Jiří Seidl