Nový kondiční trenér David Ulrych

Jaký je váš vztah k volejbalu?
Doposud jsem hrál maximálně plážový volejbal na rekreační úrovni.

Kterým jiným sportům jste se věnoval a na jaké úrovni?
Díky sportovní škole jsem se v mládí věnoval atletice. Ze začátku jsem běhal dlouhé tratě, následně jsem přešel na sprinty a po ukončení studií jsem hrál 17 let florbal na vrcholové úrovni.

Jak jste se dostal k práci kondičního trenéra?
Jelikož jsem se od mládí aktivně věnoval sportu a měl jsem možnost setkat se s různými sportovními nadšenci, postupně jsem se dostal k problematice sestavování a vedení tréninků, jak osobních, tak skupinových. Začal jsem se v „trenéřině“ dál vzdělávat, absolvoval jsem semináře, kurzy, v tom i nadále pokračuji a stále aktivně hledám nové poznatky, kterých je v této oblasti nespočet. Při sestavování skupinových lekcí pro sportovní kluby a v následné spolupráci s trenéry jsem pak dostal možnost dělat kondičního trenéra. Byl to tak další krok v mém osobním rozvoji.

Jaká angažmá v roli kondičního trenéra máte doposud za sebou? Je rozdíl připravovat sportovce třeba v různých sportech či míčových hrách?
Jako kondiční trenér jsem zatím nováček. Společně s volejbalem nyní trénuji fotbalisty FC Hlučín, což je třetí nejvyšší fotbalová liga u nás. Rozdíl v přípravě určitě vnímám, každý sport má svá specifika a taktéž rozdílné nároky na přípravu.

Jak jste se dostal k angažmá ve VK Ostrava?
Díky dlouholeté spolupráci s Markem Grycem, který byl kondičním trenérem přede mnou, mě klub oslovil. Na jeho práci zde navazuji. A protože s Markem vnímáme sport a přístup k němu velmi podobně, jsme spolu pořád v úzkém kontaktu a mnoho věcí spolu konzultujeme.

Jak hodnotíte přístup hráčů v letní přípravě?
Z přístupu kluků jsem nadšený, jsou to profesionálové a přistupují k přípravě opravdu zodpovědně. I když by sem tam mohli u tréninků méně kecat. Příprava se nesla hlavně v duchu posilování a běhání. Hráči toho měli opravdu hodně, tak jsme se snažili přípravu a tréninky alespoň trochu zpestřit, například tréninkem v písku apod.

Jak pracujete s hráči nyní během sezony?
Nyní makáme pouze v posilovně a zaměřujeme se především na maximální sílu. Také se hodně věnujeme kompenzačnímu cvičení, abychom předešli případným zraněním. Řídím se heslem: dostat z chlapů maximální výkon s minimálním dopadem na zdraví.