Ani 2:0 a mečbol nestačily k vítězství


Do zápasu sice vstoupili lépe hosté, ale dvě série podání Václava Kotase znamenaly vytvoření si rozhodujícího náskoku, který jsme v koncovce prvního setu těsně uhájili. Ve druhém setu jsme až do koncovky dotahovali náskok soupeře a v dramatické koncovce proměnili v pořadí pátý setbol. Do maximálně vyrovnané koncovky dospěla také třetí sada. Po nevyužitém mečbolu si následně Příbram vynutila pokračování zápasu. Ve čtvrtém setu existovalo na palubovce bohužel pouze hostujícího družstvo a po jasném průběhu musela rozhodnout zkrácená hra. I když jsme se v ní obdivuhodně zvedli a vyrovnali ze stavu 6:11 na 11:11, odešli jsme nakonec poraženi.
Extraliga mužů – 4. kolo
VK Ostrava – VK Euro Sitex Příbram 2:3 (23,27,-24,-18,-12)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Kotas, David, Menner, Janků – Sobczak. Střídali: Vancl, Beal, Štefko. Trenér Jan Václavík.
VK Euro Sitex Příbram: Dolgopolov, Lech, Beau, Trojanowicz, Böhm, Wawrzynczyk – Juračka, Kop. Střídali: Mikulenka, Suda, Kuchař. Trenér Martin Kop.
Hosté z Příbrami vstupují lépe do zápasu a drží si dvoubodový náskok. Přímý bod nahrávače Dolgopolova znamená vedení Příbrami 2:5. Při dobrém podání domácího blokaře Kotase otáčíme výbornou obranou na síti na 9:7. Dva výborné útoky univerzála Dvořáka znamenají naše vedení 13:10. Bodové údery si připisuje na své konto také nahrávač Podlesny a jdeme do trháku 17:13. Do koncovky vstupujeme se čtyřbodovým náskokem (20:16). Příbram se nevzdává a při kvalitním podání Wawrzynczyka snižuje na 21:19. Pomáháme si kvalitním blokem a útokem z pipe (23:21). Dva setboly nám zajistí druhým úderem přes síť nahrávač Podlesny (24:22). První set ukončí důrazným útokem domácí smečař Janků (25:23).
Úvod druhé sady je vyrovnaný. Jako první odskakuje na dvoubodový rozdíl po našich nevynucených chybách Příbram (4:6). Po přímém bodu z podání hostujícího univerzála Lecha vedou hosté již 6:9. K vyrovnání se dopracujeme po úspěšné dohrávce Dvořáka (14:14). Dobrý servis hostujícího kapitána Böhma přinese Příbrami opět dvoubodové vedení (15:17). Srovnáváme po technické chybě Lecha (18:18). Naše útoky však postrádají důraz a do koncovky jde s vedením 18:20 opět Příbram. Jenže hosté kupí chyby a po jedné v podání Lecha je opět vyrovnáno (20:20). I druhý set dospěl do nejvíce možné vyrovnané koncovky. Oba týmy se přetahují o vedení až do úplného závěru setu. Postupně máme čtyři setboly a až za stavu 28:27 ukončuje druhý set Janků.
Úvod třetího setu je ve znamení dlouhých výměn, oba celky postrádají důraz v zakončení svých útoků. S Příbramí se přetahujeme doslova o každý bod. Jako první získáváme dvoubodový náskok po nevynucené chybě Kuchaře my (12:10). Dlouho držíme vedení, až po úspěšném bloku Mikulenky srovnává Příbram na 17:17. Do koncovky třetího setu jdeme za vyrovnaného stavu 20:20. Po nevynucené chybě hostujícího Lecha máme mečbol (24:23). Ten ztrácíme a po nepříjemném podání Dolgopolova má Příbram setbol (24:25). Hosté si počíhají na útok Dvořáka a snižují stav setů na 2:1.
Ani čtvrtá sada nemění obraz mimořádně vyrovnaného zápasu. Jako první odskakuje po úspěšné obraně na síti Příbram (6:8). Hosté jsou lepší, za stavu 8:12 trenér Václavík střídá, do zápasu se dostává dvojice Beal, Štefko. Na 9:14 zvyšuje důrazným útokem Kuchař. Ten je hlavní oporou hostů v tomto setu a esem zvyšuje náskok hostů na 11:17. Příbram jde rychle a cílevědomě za srovnáním zápasu. Po výsledku 18:25 následuje pátý set.
Dobrou formu si přenáší Příbram také do zkrácené hry a po bodovém bloku na útok Beala vede 1:3. Hosté si udržují důležitý náskok (4:6). Při střídání stran má Příbram již náskok třech bodů (5:8). Následně přidává Lech přímý bod z podání (5:9). Po nevynucené chybě Mennera je Příbram kousek od vítězství (6:11). Při podání Dvořáka si však hosté vyberou neuvěřitelně slabou chvilku a Ostrava pěti body v řadě srovnává na 11:11. Za stavu 11:12 se míč po odehrání hostů mimo vymezenou část sítě dostává na stranu Ostravy, v té chvíli zabrání domácí libero Sobczak přebíhajícímu hráči v pohybu, Příbram získává bod na 11:13. Náskok už hosté nepustí a dokonávají obrat v utkání, vítězí 12:15.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Už druhý zápas netlačíme vůbec servisem. Vytratila se naše hlavní zbraň. Hodně jsme jich pokazili. Dva sety jsme hráli bojovně, od třetího jsme si mysleli, že se to dohraje samo. Příbram se chytla a my jsme již nenašli dopověď. Měli dobrý servis a otočili zápas.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Tři sety jsme hráli dobře a pomáhali si servisem. Škoda třetí sady, kdy jsme to měli „doříznout“. Příbram už nevěřila, že může zápas otočit. A když se tak stalo, pak šel její výkon nahoru. V pátém setu jsme smazali pětibodové manko a pak udělali dvě hloupé chyby. Málem otočený tiebreak jsme nakonec bohužel prohráli.“
Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Byl to vyrovnaný zápas se spoustou chyb. Jsme rádi, že jsme se za nepříznivého stavu 2:0 dostali zpátky do zápasu a odvážíme si velmi cenné dva body.“
Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Body se z Ostravy vozí těžko. Byl to vypjatý zápas. Prohráli jsme první dva sety po našich chybách. Nakonec zvítězil v pěti setech šťastnější tým. Od čtvrtého setu jsme začali lépe servírovat, nedělali tolik chyb a konečně i něco ubránili.“