V domácí premiéře s Libercem jsme urvali bod


V prvním setu jsme od začátku výborně podávali, a byť Liberec v koncovce mohutně dotahoval, zaslouženě jsme šli do vedení. Ve druhém setu jsme udělali hodně nevynucených chyb, kterých zkušený Liberec v čele s bodujícími Štokrem a Šulistou využil. Třetí set vrátilo do našeho výkonu nadšení, bojovnost a hosty jsme přehráli vynikající obranou na síti. Vynikající volejbal pokračoval i ve čtvrtém setu, kdy hosté ve vyrovnaném boji ukázali svoji zkušenost a vynutili si zkrácenou hru. V ní jsme byli blízko k zisku druhého bodu, ale zbytečně jsme kazili lehká podání a samotný závěr si hosté od stavu 11:11 uhráli.
Extraliga mužů – 2. kolo
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 2:3 (23,-16,21,-22,-12)
VK Ostrava: Podlesny, Dvořák, Sedláček, Kotas, Menner, Janků – Sobczak. Střídali: Štefko, Beal, Vancl. Trenér Jan Václavík.
VK Dukla Liberec: Biernat, Štokr, Veselý, Holubec, Správka, Šulista – Kopáček. Střídali: Leikep, Pietruczuk. Trenér Michal Nekola.
Do utkání vstupujeme ve velkém stylu a po přímém bodu z podání Podlesného vedeme rychle 3:0. Menner na smeči těží z vynikajícího podání Janků a vedeme 5:1. Čisté eso univerzála Dvořáka posílá nadšeně hrající domácí do vedení 8:3. Tlačíme na podání a Menner při útoku bombou málem sestřelil Šulistu (10:4). Při podání Veselého snižuje Liberec na 10:8. Po bodovém bloku Sedláčka a nevynucené chybě Štokra zase bereme pětibodový náskok (13:8). Liberecký Správka má štěstí a esem s pomocí pásky snižuje na 14:11. Čisté eso domácího blokaře Sedláčka znamená naše vedení 17:12. Liberec se nevzdává a kvalitním podáním odpovídá Štokr (17:14). Úžasnou výměnu zakončuje důrazným útokem domácí smečař Menner a vzápětí přidává rakouský reprezentant přímý bod z podání (20:15). Jenže Ostrava jako by před koncovkou znervózněla a za stavu 20:18 si musí trenér Václavík vyžádat oddechový čas. Za stavu 23:20 máme nakročeno k vítězství v prvním setu. Čtyři setboly máme po šikovném útoku Sedláčka. Liberec sice odvrátí tři setboly, ale nakonec po útoku univerzála Dvořáka vítězíme v prvním setu zaslouženě 25:23.
Po vyrovnaném úvodu druhého setu jdou hosté do vedení 4:6 po dvou přímých bodech smečaře Šulisty. Po nevynucené chybě Dvořáka a útoku Veselého vede Liberec 5:9. Nám se nedaří a o po technické chybě Mennera mají favorizovaní hosté náskok pěti bodů (6:11). Hostům se k výbornému výkonu rozehrál bývalý smečař Ostravy Šulista (8:14). My kupíme nevynucené chyby a Liberec spěchá za srovnáním zápasu (8:18). Do hry se dostávají na straně domácích Beal se Štefkem. Naším světlým momentem v této části zápasu jsou dva přímé body z podání blokaře Sedláčka (11:18). Liberec však druhou sadu jasně ovládne v poměru 16:25.
Úvod třetí sady opět patří nám, když jdou při podání Janků do vedení 3:1. Liberec otáčí vývojem skóre při podání Štokra (4:5). Naši hráči se vrací k bojovnému výkonu z prvního setu a Menner, Podlesny a Sedláček bodují při podání Beala (10:5). Liberec střídá blokaře a přicházející Leikep nastartuje hosty nejen ke smazání bodového manka, ale k vytvoření dvoubodového náskoku (11:13). Náš tým skvělými bloky Podlesneho a Kotase otáčí na 16:14. Skvěle nám funguje obrana na síti a po bloku Sedláčka vedeme před koncovkou třetí sady 19:16. Nevynucená chyba Šulisty, přímý bod z podání Kotase a další bodový blok Sedláčka znamená vedení 22:16. Skvěle hrající Sedláček zajistí útokem středem našich pět setbolů (24:19). Liberec sice odvrátí dva setboly, ale zakončujeme třetí sadu jak jinak než bodovým blokem v podání Janků (25:21).
Čtvrtý set pro změnu začíná lépe Liberec a při podání střídajícího Pietruczuka jde do vedení 4:6. Po důrazném útoku Správky mají hosté náskok tří bodů (6:9). Hosté jsou ve čtvrtém setu lepší v poli a bodují z dohrávaných míčů (8:13). Liberec spěchá za vyrovnáním zápasu, když Štokr přímým bodem z podání zvyšuje na 10:15. Bojujeme a už se nadechujeme ke snížení libereckého náskoku, ale přicházejí nevynucené chyby našeho mladého celku (15:19). Podporováni skvělými fanoušky tým neskládá zbraně a po přímém bodu z podání Kotase snižuje na 18:20. Zkušený Liberec však nechce odjet bez bodu a znovu odskakuje (18:22). Vynikající volejbal zvedá diváky ze sedadel. Beal snižuje plachtícím podáním na 21:22. Hostující favorit si ale koncovku pohlídá a po výhře 22:25 si vynucuje zkrácenou hru.
Zkrácenou hru v jejím úvodu okoření přímým bodem z podání Podlesny a bodovými bloky Sedláček s Janků (3:1). Když si Beal počká blokem na útok Pietruczuka vedeme 6:3. Drama pokračuje, Štokr snižuje důrazným útokem na 8:7. Ostravu drží v náskoku skvělý americký univerzál Beal (11:9). Když ho Liberec přece jen dokáže ubránit, je srovnáno (11:11). Přichází naše černá chvilka a Liberec už dokráčí k druhému bodu při svém podání.
Ohlasy po utkání:
Jan David (kapitán VK Ostrava): „Vyzdvihl bych, že to byl krásný zápas. Nadšení a euforie, kterou jsme si přinesli do zápasu, nám vydržela po celou dobu. V prohraných koncovkách nám možná chyběl klid nebo lepší rozhodnutí. V koncovce pátého setu jsme to nezvládli, přesto musím spoluhráčům pogratulovat za výborný výkon.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Po celé utkání jsme hráli, jak jsme chtěli. Někdy se nám to dařilo více, někdy méně. Tlačili jsme na podání. Liberec patří k favoritům extraligy a je to proti němu těžké udržet celou dobu vysokou úroveň. Škoda, že jsme nedohráli utkání od stavu 11:11 v pátém setu. Nazval bych to, že jsme tam nebyli chytří, proto nás porážka mrzí.“
Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Ostrava hrála velmi dobře. Věděli jsme, že to nebude lehké utkání. Domácí tlačili servisem a úspěšně útočili středem. My potřebujeme zlepšit komunikaci s novými hráči. Pomohlo nám střídání a máme radost ze dvou bodů.“
Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Bylo to trošku jako na houpačce. V prvním setu jsme dostali sedm přímých bodů z podání a nakonec ho těsně prohráli. Druhý set jsme měli pod kontrolou. Ve třetím setu se oba týmy střídaly ve vedení. V momentě, kdy jsme byli nahoře, tak jsme dobře hrajícího soupeře nechali nadechnout. Ostrava hrála výborně až do konce zápasu a my máme radost z výhry.“

2018 10 06 175846 DC7 0183