Přes porážku končíme se vztyčenou hlavou sezonu


V prvním setu jsme mohutně finišovali, ale nejtěsnějším poměrem míčů jsme ho nakonec prohráli. Měli jsme problémy na příjmu na Holubcovo plachtící podání a spoustu útoků Liberec ubránil výbornými bloky a následným bodovým dohráním.

Ve druhém setu jsme byli bodově vepředu do stavu 16:14. Pak přišly opakující se problémy z prvního setu při podání Holubce a v koncovce se Liberec mohl spolehnout na pravidelně bodujícího univerzála Štokra. Ve třetím setu byl bohužel rozdíl mezi námi a soupeřem v kvalitě podání i příjmu největší a Liberec poprvé vyhrál v této čtvrtfinálové série bez ztráty setu.

Čtvrtfinále play off – 4. zápas

VK Ostrava – VK Dukla Liberec 0:3 (-23,-20,-18)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Nugent, Sedláček. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
VK Dukla Liberec: Janouch, Štokr, Holubec, Leikep, Správka, Kriško – Kopáček, Kunc. Střídali: Galabov, Indra. Trenér Michal Nekola, asistent trenéra Vladan Merta.

Konečný stav 1:3 na zápasy.

Utkání začíná dvěma body Liberce při podání Správky, my srovnáváme na 2:2 po bloku Kotase. Oba celky hrají podání na maximální riziko. Po špatném příjmu Sobczaka útočí Šmídl do zámezí (5:7). Biernat efektní smečí okamžitě srovnává. Kriškova „ulívka“ znamená vedení Liberce 8:10. Po nevynucené chybě Janků vedou hosté již 9:12. Oba celky se překonávají při obraně v poli, ale boduje Liberec. Při podání Holubce jdou hosté nakonec do šestibodového náskoku (9:15). Hosté perfektně brání a po nevynucené chybě Šmídla vedou již 11:18. Před koncovkou vede bezchybně hrající Liberec 14:20. Náš tým se nevzdává a všemožně bojuje. Janků zablokuje Správku a donutí trenéra Nekolu k oddechovému času (17:21). Janků snižuje dvěma přímými body z podání na rozdíl dvou bodů (20:22). Po nevynucené chybě Leikepa ztrácíme už jenom bod (22:23), ale Štokr Liberci následně zajistí dva setboly. První set končí zkaženým Šmídlovým podáním (23:25).

Po vyrovnaném úvodu druhého setu jde jako první do dvoubodového náskoku po nevynucené chybě Davida Liberec (4:6). Náš trojblok vystaví nekompromisní stopku Štokrovi (6:7). Po nevynucené chybě Šmídla vede Liberec 7:10. Hosté zatím v zápase daleko méně chybují. Zpřesníme obranu na síti a pěti body v řadě při podání Kotase otáčíme na (12:10). Střídající univerzál Liberce však Indra srovnává esem na 14:14. Nečistá nahrávka Janoucha vrací Ostravě náskok dvou bodů (16:14). Ke srovnání si Liberec pomůže opět nepříjemným podáním Holubce a dohrávkou Štokra (18:18). Následně jdou hosté před koncovkou do lepší výchozí pozice (18:20). Po esu Štokra má k zisku druhého setu daleko blíže Liberec (19:22). Samotnou koncovku hrají hosté výlučně přes jistého Štokra a vítězí po závěrečném esu Galabova 20:25.

Náš tým nechce zažít rychlý konec zápasu a v úvodu třetího setu jde úspěšnou obranou na síti při podání Kotase do vedení 7:5. Malý náskok jí bere nevynucená chyba Vašiny. I v této části zápasu máme problém na příjmu Holubcova plachtícího podání (8:11). Hosté mají osvědčené recepty a jedním z nich je střídající Indra na podání. Po jeho dvou esech vede Liberec 12:17 a míří za nejhladší výhrou v sérii. Naši borci v úžasné atmosféře zápas nebalí a při podání Kotase opět snižují na 15:17. Hosté si však komplikace nepřipouštějí a před koncovkou třetího setu vedou rozdílem šesti bodů (15:21). Takový stav si tým libereckých kvalit již pohlídá a ve třetím setu vítězí 18:25 a tím stvrzuje svůj postup do semifinále play – off.

Ohlasy po utkání:

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Třikrát jsme soupeře hodně potrápili, dnes to nebyl optimální výkon. Měli jsme špatný příjem a od toho se odvíjel nedůrazný útok. V play off jsme sehráli jak proti Zlínu, tak proti Liberci pět výborných zápasů a ukázali tu pravou tvář. Bohužel sezona pro nás končí.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Gratuluji Liberci k postupu. Tenhle zápas jsme si nezasloužili prohrát ve třech setech. I v tomto utkání jsme byli zdatným soupeřem. V prvním setu jsme stáhli náskok Liberce, ale sami jsme se zkaženým lehkým podáním připravili o možné vyrovnání. Když jsme prohráli druhý set, tak se to pak těžko otáčí. Dnes nás neposlouchal příjem ani na plachtící podání Liberce a nedokázali jsme si pořádně přihrát. Porážka ve třech setech mrzí o to víc, že jsme po dlouhé době vyprodali halu. Děkuji divákům, že nám vytvořili super atmosféru.“

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Chtěli jsme v Ostravě sérii ukončit a to se nám podařilo. Hráli jsme hodně koncentrovaně. V prvním setu jsme měli slabší pasáž a Ostrava se na nás dotáhla. Tím, že jsme set uhráli, do dalšího zápasu jsme se uklidnili. Ostrava nás v sérii hodně prověřila a z postupu máme velkou radost.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes jsme hráli mnohem koncentrovaněji než předešlá utkání. Tlačili jsme servisem. Vytvořili jsme si mnoho bodových situací, spoustu míčů jsme nadrazili, počapali a pak dohráli. Soupeř byl pod tlakem a nebyl tak agresivní v útoku.“