Srdnatý výkon na Liberec nestačil


Ve vyrovnaném prvním setu byl Liberec důraznější při bodových dohrávkách a měl lepší obranu na síti. Výborně a dá se říct, že na vysokou úroveň vstoupil do zápasu univerzál Štokr. Bohužel pro nás si tu nejvyšší kvalitu udržel po celý zápas. Od začátku druhého setu jsme na čas převzali otěže zápasu. Liberci jsme se vyrovnali jak kvalitou útoků, tak v blocích. Pravidelný bodový příjmem zajišťovala trojice Šmídl, Vašina, Janků, ale také blokaři při útocích středem. Krásný a vyrovnaný volejbal přinesla také třetí sada. Ta dospěla do nejtěsnější koncovky, kdy domácí prokázali větší důraz a odvahu. Poslední set již byl celkem jasnou záležitostí favorita série. Ten si postupně vytvořil pohodlný náskok díky kvalitnímu podání Kriška se Štokrem a v koncovce střídajícího Indry.

Čtvrtfinále play off – 3. zápas
VK Dukla Liberec – VK Ostrava 3:1 (22,-22,23,18)
VK Dukla Liberec: Janouch, Štokr, Holubec, Leikep, Správka, Galabov – Kunc, Kopáček. Střídali: Indra, Staněk, Kriško. Trenér Michal Nekola, asistent trenéra Vladan Merta.
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Nugent. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
Stav na zápasy: 2:1.

Do utkání vstupuje lépe Liberec a při podání Štokra se ujímá vedení 4:1. Vašina po esu domácího univerzála kontruje stejnou zbraní. Po nevynucené chybě Davida prohráváme 7:4. První body za úspěšné útoky získáváme až za tohoto stavu (7:6). Poprvé srovnáváme stav po úspěšné dohrávce Šmídla (11:11). Liberec nás do vedení nepouští, univerzál Štokr je jistý na útoku i na bloku. Na chvíli se nám sice podaří dostat do vedení, a to před koncovkou po úspěšném útoku Janků (19:20). Koncovku první sady si však na svá bedra bere výborně hrající Štokr a Liberec vyhrává 25:22.

Od prvního míče druhé sady jsme dominantním týmem my. Výborně útočíme i bráníme, pomáháme si bodovými bloky. Po útoku Šmídla vedeme 5:10. Když jde podávat Janků, navýšíme náskok na sedm bodů (7:14). Domácí se snaží dostat zpět do zápasu, ale i druhý smečař Vašina hraje velmi koncentrovaně. Liberec nepustíme na dohled více než třech bodů a do koncovky jdeme s náskokem čtyř bodů (16:20). Při dalším parádním představení Janků za koncovou čarou vedeme 17:23. Po esu Štokra se sice Liberec dostane na manko pouhých dvou bodů, ale druhou sadu vyhráváme 22:25.

V úvodu třetího setu otáčíme z 2:0 při podání Kotase na 2:4 a na liberecké palubovce se rozhostí další napínavé dějství. Po esu Vašiny vedeme 4:7. Liberci umožníme srovnat zbytečnými nevynucenými chybami a domácí jdou následně do vedení 10:8. Po přímém bodu Biernata z podání se za stavu 10:10 začíná znovu. Po nevynucené chybě Štokra vedeme 15:17. Na stav 18:18 je zablokován Šmídl. Po dalším skvělém podání Janků jdeme do koncovky s jednobodovým náskokem (20:21). Set dospěje to nejtěsnější možné koncovky (23:23) a tu uhraje díky Kriškovi se Štokrem Liberec.

V úvodu posledního setu sice vedeme 2:4, ale od série Kriška na podání (6:4), již taháme za kratší konec. Liberec výborně podává i brání na síti. Po podání Janoucha vedou domácí 10:6, chytrém útoku Štokra 12:7 a esu domácího univerzála 15:9. Po bloku Biernata sice snížíme na 16:13, ale Liberec komplikace nepřipustí. Na servis přichází střídající Indra a třemi esy dává favoritovi klid do vyvrcholení zápasu (20:13). Naší labutí písní je eso Biernata (22:16). Po útoku Kriška vítězí Liberec v poslední sadě zápasu 25:18.

Hodnocení utkání asistentem trenéra Tomášem Zedníkem:

„Po tři sety to bylo nesmírně vyrovnané utkání. Rozhodla koncovka třetí sady, kdy šel na podání Štokr, dal dva velmi kvalitní servisy a my jsme nedokázali bodovat. Poprvé v této sérii domácí univerzál udržel svůj kvalitní výkon po celé utkání a byl základním kamenem výhry Liberce. Ve čtvrtém setu domácí „řezali“ do podání a vycházelo jim to. Série pokračuje ve středu a my budeme zase bojovat ze všech sil.“