Po heroickém výkonu srovnáváme stav série s Libercem


V prvním setu jsme se dotáhli před koncovkou na soupeře, ale závěr byl zcela v režii skvěle hrajícího libereckého univerzála Štokra. Druhý set rozhodla za stavu 12:10 pro nás šňůra šesti bodů hostujícího smečaře Galabova na podání. Třetí set byl zcela v naší režii. Od začátku jsme byli ve vedení. Výborně tuto část zápasu zahrál smečař Lukáš Vašina. Ve čtvrtém setu vedeme 11:6 a 14:10. Hostům pak vyjde střídání blokařů a v samotné koncovce mají tři mečboly. Ty nejenže při podání Vašiny odvrátíme, ale nakonec si pěti body v řadě vynutíme rozhodující zkrácenou hru. V ní jsme prohrávali již 11:13, ale čtyřmi body v řadě opět při servisu Vašiny jsme předvedli druhý obrat v zápase z říše snů.

Čtvrtfinále play off – 2. zápas
VK Ostrava – VK Dukla Liberec 3:2 (-22,-19,17,24,13)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Šoltys, Balon. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
VK Dukla Liberec: Janouch, Štokr, Veselý, Holubec, Galabov, Kriško – Kunc, Kopáček. Střídali: Správka, Staněk, Leikep. Trenér Michal Nekola, asistent trenéra Vladan Merta.

Zápas začínáme nervózně a Liberec při podání Janoucha získává první dva body. Po nevynucené chybě Vašiny vede hostující favorit 2:5. Liberec je v úvodu více v zápase a při prvním technickém oddechovém čase drží náskok tří bodů (5:8). Útoky hostů jsou daleko důraznější než ty naše (6:10). Liberec až do přímého bodu z podání Vašiny je bezchybný a nedovolí snížit náskok (11:14). Po vynikajícím podání Janků snižujeme na 15:16. Od tohoto stavu začíná vynikající volejbal. Domácí zvýšili razanci útoku, hosté se překonávají při obraně v poli. Tlačíme do soupeře a David po dlouhé rozehře vyrovnává na 19:19. Štokr však posílá Liberec do koncovky s dvoubodovým náskokem (19:21). Následně Galabov přímým bodem z podání zvyšuje již na 19:22. Tento náskok je pro výsledek prvního setu rozhodující a hosté vyhrávají 22:25.

Liberec daruje Ostravě dva body v úvodu druhého setu technickými chybami. Nesoulad našich útoků Liberec trestá bodovými dohrávkami a vede 4:6. My reagujeme ihned bodovými bloky (7:6). Oba týmy bezchybně útočí, až nahrávač Biernat nás pošle bodovým blokem do vedení 12:10. Galabov vynikajícím servisem otáčí na 12:17. Hostující smečař uhrál pro Liberec při svém servisu šest bodů v řadě. I druhý set přináší mnoho dlouhých rozeher a po jedné z nich jde Liberec před koncovkou do pohodlného vedení 15:20. Domácí pošlou na podání Balona a David blokem snižuje na 18:22. Hosté si vezmou uklidňující oddechový čas a druhou sadu nakonec ovládnou v poměru 19:25.

Hned v úvodu třetího dějství získáváme pro sebe dvoubodový náskok. Kotas úspěšným útokem středem a bodovým blokem na Štokra zvyšuje na 6:2. Štokr snižuje čistým esem na 8:6. Vašina si počká na hostujícího univerzála Štokra a krásným blokem zvyšuje na 10:6. Dva naši hráči zahrají nohejbalové údery, aby následně Biernat chytře zvýšil na 13:8. Vynikající pasáž zápasu hraje domácí smečař Vašina (16:11). Šmídl vymete při podání růžek soupeřovy poloviny palubovky a vedeme již 18:13. Do koncovky jdeme za velmi nadějného vedení 19:14. Kotas po chytrém podání Balona zvyšuje již na 22:15. Vynikající výkon ve třetím setu korunuje Ostrava jasnou výhrou 25:17 a udržuje se v zápase.

Naši hráči pokračují v euforii ze třetího setu a po „hřebíku“ Šmídla jdou do vedení 4:2. Nevynucená chyba Davida srovnává stav (4:4). Podobně chybuje na druhé straně Štokr (7:5). Hostující univerzál přestává být neomylný a chybuje také Galabov (11:6). Diváci v ostravské hale jsou ve varu. Liberec ale přitlačí na podání Štokrem (12:10). Šmídl vrací dvěma body Ostravě čtyřbodový náskok (14:10). Jenže domácí univerzál si neodpustí také chyby a Liberec při podání střídajícího Leikepa srovnává na 15:15. Po kontaktu s nahrávačem se zraní libero Sobczak, ale naštěstí může pokračovat v zápase. Liberec jde po dlouhé době do vedení po přímém bodu z podání Janoucha (16:17). Nevynucená chyba Janků a bodovka Leikepa znamenají tříbodový náskok Liberce před koncovkou (18:21). Po dalším úspěšném útoku Leikepa mají sice hosté tři mečboly (21:24), ale při podání Vašiny Liberec zkolabuje a neskutečným závěrem pěti bodů v řadě si vynutíme rozhodující set krásného utkání.

Vyrovnaný úvod zkrácené hry naruší nevynucená chyba Staňka a čisté eso Šmídla (4:2). Liberec otáčí nepříznivý stav úspěšnou obranou při podání Štokra a díky nevynucené chybě jinak skvěle hrajícího Vašiny (4:5). Strany se střídají po nevynucené chybě Šmídla (6:8). Liberec se hodně spoléhá v pátém setu na zkušeného Správku a za stavu 7:10 je blíže k vítězství. Ostrava se nevzdává. Šmídl bodovým blokem snižuje na 10:11. Za stavu 11:12 vyhrávají důležitou rozehru hosté a už jim k vítězství schází jen dva body. Jenže David zablokuje Staňka a drama pokračuje (13:13). Po útoku Janků máme mečbol (14:13). A stejný smečař dokonává senzaci a vítězíme 15:13.

Ohlasy po utkání:

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „My jsme hráli v transu. Pochytali jsme jejich útoky a dobře útočili. Skládali jsme důležité míče. Hráli jsme na sto dvacet procent a to je jediná cesta, jak můžeme porazit takový tým, jakým je Liberec.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Je pravdou, že jsme dvakrát utekli hrobníkovi z lopaty. Byli jsme v tomto utkání lepší v obraně na síti. Liberec jsme ublokovali a to byl základ našeho vítězství. Obrana nám fungovala a navíc jsme byli lepší i na útoku než soupeř, což se v této sezoně se silnými týmy nestávalo.“

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „V podstatě jsme Ostravu sami dostali do zápasu. Soupeř výborně čapal míče v poli a pak si je dohrával, nám se to naopak nedařilo. Nezvládli jsme koncovky čtvrtého a pátého setu a Ostrava nakonec zaslouženě vyhrála.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes jsme ztratili vyhraný zápas. Koncovky dvou setů, kdy vedeme o více bodů, by náš tým měl dohrát do úspěšného konce. Jenže jsme nesložili ani bodové balony. Domácí byli odvážnější a agresivnější.“