Přes sympatický výkon jsme v Liberci prohráli


V prvním setu bylo zlomovým momentem střídání domácího smečaře Galabova na podání a Liberec si vytvořil náskok do koncovky 20:16, který poté proměnil ve vítěznou sadu. Stejný náskok do vyvrcholení druhého setu jsme si tentokrát vytvořili my, když základ náskoku vytvořila bodová série Lukáše Vašiny plachtícím podáním. Zaslouženě jsme srovnali stav zápasu. Ve třetím setu byl ústřední postavou Liberce druhý univerzál Patrik Indra, jehož výborný výkon v útoku podpořili skvělým podáním smečaři Kriško a Galabov. Ve čtvrtém setu jsme byli od začátku nuceni dotahovat náskok soupeře, který nás na menší než dvoubodové manko nepustil.

Čtvrtfinále play off – 1. zápas
VK Dukla Liberec – VK Ostrava 3:1 (20,-22,20,16)
VK Dukla Liberec: Janouch, Štokr, Leikep, Holubec, Správka, Kriško – Kopáček, Kunc. Střídali: Galabov, Indra. Trenér Michal Nekola.
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Sedláček, Balon, Šoltys. Trenér Jan Václavík.
Stav série na zápasy: 1:0

Úvod zápasu přinesl hezké výměny z obou stran. První dvoubodový náskok jsme si vytvořili my po bloku Janků na Štokra (4:6). Po dvou nevynucených chybách Správky jsme vedli dokonce o tři body (6:9). Liberec poprvé odskočil do menšího náskoku po esu tohoto zkušeného domácího smečaře (13:11). Klíčem k výhře Liberce byla čtyřbodová série Liberce při výborném podání střídajícího Galabova, který na servisu nahradil blokaře Leikepa (20:16). I když po jedné z mnoha nevynucených chyb Správky jsme snížili na 20:18, Liberec si již první set pohlídal a po bodovém bloku Leikepa ho vyhrál 25:20.

Do stavu 8:8 byl druhý set nesmírně vyrovnaný. Pak se blýsknul čistým esem Janků (8:10). Klíčem k naší budoucí výhře ve druhém dějství byla bodová série při plachtícím podání Lukáše Vašiny (12:16). Vedení před koncovkou 16:20 jsme udrželi. Velmi zdařilé se ale již v tuto dobu jevilo střídání univerzálů Liberce, kdy Štokra nahradil Indra. Druhou sadu vyhráváme po bodovém bloku Sedláčka na Holubce.

Úvod třetího setu je ve znamení zkažených podání na obou stranách. Liberec se dostane brzy do čtyřbodového náskoku, kdy se daří na všech frontách univerzálu Indrovi (6:2). Jeho protějšek Šmídl srovná úspěšnými dohrávkami na 10:10. Domácí se mohou spolehnout na perfektně hrajícího Indru a navíc jim funguje obrana na síti (14:11). Když se k tomu přidá kvalitní podání Galabova a Kriška, vytvoří si Liberec podstatný náskok (16:12, 20:15). V koncovce se sice Šmídl blýskne čistým esem, ale Liberec vyhrává třetí set po úspěšném útoku Leikepa středem 25:20.

Domácí favorit vstupuje skvěle do čtvrtého setu, když při podání Holubce vede rychle 4:0. Univerzál Indra stále nepouští Štokra na palubovku (6:2). Na podání nepolevuje ani Galabov a esem zvyšuje již na 8:3. Po bloku Davida snižujeme na 8:5. Liberec perfektně čte hru v poli a ve velké pohodě hrající Galabov zvyšuje opět na rozdíl pěti bodů (10:5). Do zápasu se podívá druhý univerzál Šoltys a snižujeme na 10:7. Liberec nám další snížení nepovolí a po bloku Holubce na Šoltyse vede 12:8. Přesto David Janků donutí domácího kouč Nekolu čistým esem k oddechovému času (12:10). Na méně než dva body nás favorit nepouští a po „hřebíku“ Indry vede Liberec zase pohodlným náskokem 14:10. I další naši snahu domácí otupí a při posledním technickém oddechovém čase čtvrtého setu vedou 16:12. Galabov před koncovkou tlačí vynikajícím podáním a nám se nedaří ztrátovat (20:14). V samotném závěru již neodoláme tlaku soupeře a poslední dějství prohráváme nejvyšším rozdílem ze všech setů 25:16.

Ohlasy po utkání:

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Nezačali jsme dobře a v prvních dvou stech jsme vyrobili spoustu nevynucených chyb. Bylo tam deset chyb na set a tím jsme skoro polovinu bodů darovali soupeři. Příchodem Indry jsme se zvedli v útoku a dařily se nám servis i obrana. Ostrava solila podání. My se musíme více soustředit na náš výkon a stabilizovat ho. Pojedeme do Ostravy získat druhý bod v sérii.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Dneska šlo s Libercem hrát. Škoda začátků třetího a čtvrtého setu. Liberec získal lacino náskok a to ho uklidnilo. Pak mohli dávat s klidem agresivní podání a dařilo se jim. Uvidíme v dalším zápase, který hrajeme doma.“