První letošní výhra nad Zlínem přišla v pravý čas


V prvním setu jsme vedli 16:11, pak 19:16, ztratili dva setboly, abychom nakonec vyhráli 26:24. Zlomem ve druhém setu byla série Janků na podání od stavu 10:11 a velmi kvalitní výkon univerzála Šoltyse. Ve třetím setu byl Zlín lepším týmem. V útoku se mohl spoléhat na smečaře Čecha. V poslední setu utkání se nám vrátila vysoká kvalita na podání a Zlín od stavu 4:2 za námi výrazně zaostával ve všech herních činnostech.

Předkolo play off – 1. zápas
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 3:1 (24,17,-19,18)
VK Ostrava: Biernat, Šoltys, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Trenér Jan Václavík, asistent trenéra Tomáš Zedník.
VSC Fatra Zlín: Truong, Kolář, Čechmánek, Navláčil, Vašíček, Čech – Motyčka, Bláha. Střídali: Adamec, Šulc, Varous. Trenér Přemysl Obdržálek, asistent trenéra Roman Macek.
Stav na zápasy 1:0. 

Do utkání vstupujeme lépe a hned při podání Davida si vytváříme dvoubodový náskok. Spolehlivý univerzál Zlína Kolář srovnává brzy na 3:3. Při podání Vašíčka jde Zlín díky výborné obraně na síti do vedení 3:6. Náš tým ihned reaguje a otáčí při výborném podání Janků (7:6). Zlín má velké problémy na příjmu s plachtícím podáním domácího blokaře Kotase (11:7). Po nevynucené chybě Vašíčka a útoku Čecha do anténky vedeme již 16:11. Zlín se nevzdává. Přímým bodem Truonga z podání a přesném útoku Čechmánka snižuje na 16:14. Tvrdé podání Vašíčka znamená již jen jednobodové vedení domácích (17:16). My se můžeme spolehnout na vynikající podání Janků a před koncovkou máme opět náskok třech bodů (19:16). Po našich nedůrazných útocích srovnává hostující smečař Čech na 20:20. Po přešlapu Koláře při útoku ze zadní pozice máme opět dva body k dobru (22:20). Úspěšný útok Janků znamená pro domácí dva setboly (24:22). Hosté Vašíčkem oba odvrací. Domácí kapitán Biernat trefí za stavu 25:24 plachtícím podáním uhýbající libero Motyčku a vítězíme v prvním dějství 26:24.

I úvod druhého setu patří nám, opět získáváme první dva body. Hosté po úspěšných blocích vyrovnávají na 4:4. Velmi jistě působí zatím v utkání univerzál Šoltys a přesnou dohrávkou upravuje na 7:5. Zlín má problém na příjmu při podání Davida (9:6). Z nepříznivého stavu se Fatra dostane čtyřmi body v řadě při servisu Vašíčka (10:11). Když se nám chvilkově v zápase nedaří, máme ve svém středu výborně hrajícího Janků. Ten řádí na podání a pěti body v řadě otáčíme na 15:11. Skvěle středem útočí blokaři. Navíc univerzál Šoltys hraje velký zápas. Dvěma přímými body z podání zvyšuje na 19:13. Do koncovky jdeme s pětibodovým náskokem 20:15. Po zkaženém podání Truonga máme sedm setbolů (24:17). Náš vydařený set ukončuje stejně jako v prvním setu přímým bodem z podání nahrávač Biernat.

Úvod třetí sady je ve znamení zkažených podání na obou stranách. Jako první bodově odskočí Zlín při servisu Čechmánka (2:5). I když univerzál Šoltys pravidelně boduje, drží Zlín tříbodový náskok (5:8). Po nevynucené chybě Vašíčka snižujeme na 9:11. Následují při podání Janků stejné chyby Koláře a Čecha. Ostrava otáčí na 12:11. Zlín si ale bere při podání Čechmánka výbornými bloky zpět dvoubodový náskok (12:14). Přímý bod z podání Čecha posílá hosty do vedení 14:17. I do koncovky si nese Zlín náskok tří bodů (17:20). Za stavu 19:22 neunese tíhu okamžiku Šoltys a hosté jsou dva body od výhry v setu a udržení se v zápase (19:24). Zlín po výhře snižuje 19:25 stav utkání na 1:2.

Do čtvrté sady vstupuje náš tým odhodlaně a po čistém esu Janků vede 4:2. Po nevynucené chybě Vašíčka vedeme při prvním technickém oddechovém čase 8:5. Dlouhou rozehru zakončuje důrazně Janků a vedeme již 11:6. Již druhé eso Janků v setu znamená pro domácí šestibodový náskok (14:8). Další čisté eso přidává Kotas. Vedení je pro celkové vítězství velmi nadějné (16:9). Naši hráči jsou ve čtvrtém setu výborní za koncovou čarou. Pozadu nezůstane s esem ani univerzál Šoltys (18:11). Hosté kupí chybu za chybou a před koncovkou ztrácí propastných jedenáct bodů (22:11). Po útoku Davida máme k dispozici jedenáct mečbolů (24:13). Hosté jich při podání Truonga odvrátí pět a trenér Václavík si musí vzít uklidňující oddechový čas. Zápas ukončuje jako ve všech vítězných setech Ostravy, tentokrát důraznou smečí kapitán Biernat.

Ohlasy po utkání:

Mateusz Biernat (Kapitán VK Ostrava): „Zvládnutá koncovka prvního setu byla pro další vývoj zápasu velmi důležitá. My jsme sice favoritem série, ale v základní části jsme se Zlínem dvakrát prohráli a získali jen jeden set. Výhra v dnešním prvním setu nás zdravě nakopla. Navíc jsme si v zápase pomohli velmi kvalitním podáním.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Když jsem se podíval rychle do statistik, tak máme poměr na 13 pouze 15 zkažených podání, což je velmi pozitivní. V první polovině zápasu jsme se velice dobře drželi na přihrávce a i v obraně. Základem vítězství bylo naše výborné podání. Teď chceme uspět i ve Zlíně a hrát doma až příští čtvrtek čtvrtfinále s Libercem. Domácí na nás chystají malou halu, ale to nám vyhovuje. Uvidíme, v jakém složení soupeř nastoupí, ale chtěli bychom postoupit v nejkratším možném termínu.“

Pavel Kolář (kapitán VSC Fatra Zlín): „Dnešní zápas rozhodl servis. Víc k tomu není co dodat, i když to zní jako klišé. Doma uděláme maximum, abychom se ještě jednou do Ostravy vrátili.“

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Soupeř nás přehrál servisem. Rozhodla koncovka prvního setu, která domácím pomohla v dalším vývoji. Pokud bychom ho zvládli my, hrálo by se nám lépe. Tam byla cesta pro vítězství Ostravy, která je favoritem série. Favorit vede 1:0. Pokud budeme doma dobře přihrávat, chtěli bychom se do Ostravy ještě jednou vrátit.“