Po prohře s Brnem nemáme šesté místo ve své moci


V prvním setu se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. V koncovce jsme vedli 23:21, ale závěr patřil Brnu. Ve druhém setu Brno od stavu 20:14 mohutně dotahovalo, ale nakonec jsme my nejtěsnějším rozdílem srovnali poměr setů. Třetí set od stavu 6:3 patřil jednoznačně hostům a my jsme utrpěli debakl 11:25. Ve čtvrtém setu jsme se dostali z několika nepříznivých stavů, ale vypjatou koncovku opět zvládlo Brno a zaslouženě zvítězilo.

Extraliga mužů – 21. kolo
VK Ostrava – Volejbal Brno 1:3 (-24,23,-11,-26)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Nugent – Sobczak. Střídali: Balon, Sedláček, Šoltys, Dvořák. Trenér Jan Václavík.
Volejbal Brno: Boula, Okosanovič, Klapal, Pražák, Hrazdíra, Stanislav - Weber. Střídali: Handlíř, Jakubec, Římal. Trenér Ondřej Marek.

Do utkání vstupuje daleko lépe hostující Brno a jde rychle do vedení 1:4. Otáčíme při podání univerzála Šmídla výbornou obranou na síti (5:4). Po útoku Okosanoviče do anténky vedou domácí 7:5. Brno reaguje, ale čisté eso Davida znamená opět dvoubodové vedení pro domácí (9:7). Brno však nedopustí náš možný trhák a naopak po velmi kvalitním podání Hrazdíry otáčí vývojem skóre na 9:11. Hosté skvěle brání na síti a za stavu 10:13 si bere trenér Václavík vynucený oddechový čas. Ostravu zvedne z nepříznivého stavu kvalitní servis Janků (12:13). Brno je však v prvním setu v činnosti zpoza koncové čáry lepším týmem (13:16). Nás drží na dohled v útoku spolehlivě bodující Nugent. Nahrávač Biernat srovnává přímým bodem z podání na 19:19. Po dlouhé době jdeme v koncovce do vedení 23:21 po důrazných útocích Šmídla a Nugenta. Brno si však pomůže fungujícími zbraněmi: výborným servisem a skvělými bloky (23:24). První set nakonec prohráváme po nevynucené chybě Nugenta 24:26.

Hosté nabuzeni vedením mají výborný vstup také do druhého setu a při podání Klapala jdou do vedení 2:4. Při podání Davida výbornou obranou na síti otáčíme na 7:6. Skvělým podáním zvyšuje Janků na 11:8. Servis vychází také Šmídlovi a Ostrava jde do vedení 14:10. Náš skvělý trojblok znamená vedení 16:11. Odpovídáme zbraněmi Brna a po kvalitním podání a blocích vedeme před koncovkou 20:14. Brno se nevzdává a při podání Bouly a Handlíře postupně snižuje na 21:17 a pak dokonce na 22:21. Hosty táhne důrazným útokem univerzál Okosanovič. Po zkaženém podání Klapala máme dva setboly (24:22). Druhý set vyhráváme 25:23 po útoku Janků z pozice pipe.

V úvodu třetí sady boduje domácí univerzál Šmídl (5:2). Brno těží z vynikajícího podání Okosanoviče a jde sedmi body v řadě do trháku (6:10). Brno nadále tlačí velmi kvalitním servisem a Ostrava kupí chybu za chybou (7:14). Naši hráči se na chvíli probudí a třemi body v řadě snižují na 10:14. Brno ale reaguje opět výborným podáním Bouly, při kterém uhraje devět bodů v řadě a třetí set je zcela v režii hostů (11:25). Těm vychází naprosto vše, naopak domácí se topí v momentální herní krizi.

Brno je k nezastavení také v úvodu čtvrtého setu (1:6). Hosté doslova excelují na podání a následně při obraně na síti. Ostrava nechce utkání zabalit. Po přímém bodu z podání Janků snižujeme na rozdíl třech bodů (9:12). Jenže hosté si pohlídají útoky Balona a berou si zpět pětibodový náskok. Náš smečař však po útoku po lajně nabírá ztracené sebevědomí zpět a následně dvěma přímými body z podání snižuje na 15:17. Ostrava bojuje o každý bod a po dvou nevynucených chybách Okosanoviče a úspěšných blocích otáčí před koncovkou na 20:18. Do ní se ale jde po dvoubodové odpovědi Brna za vyrovnaného stavu. Hosté mají celkem čtyři mečboly a ten poslední proměňují po nevynucené chybě Šmídla a vítězí ve čtvrtém setu 26:28.

Ohlasy po utkání:

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Brno dnes vyhrálo zaslouženě. Ve třetím setu jsme, jako to máme ve zvyku v mnoha zápasech, úplně vypadli z role a nereagovali pro mě nepochopitelně na sérii Bouly na podání. Ve čtvrtém setu jsme se zvedli a jen málo chybělo a mohli jsme zápas dovést do zkrácené hry. Bohužel to nevyšlo.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „V zápase rozhodovala kvalita podání a bodové série. I když mělo Brno výborný servis, tak nás neobvykle hodně trápil příjem. V koncovce čtvrté sady nás však popravily vlastní chyby. My jsme si snad ani nezasloužili vyhrát. Jen set a půl to vypadalo, že hrajeme o přímý postup do čtvrtfinále play off. Zkazili jsme 27 podání a udělali 13 chyb v útoku. Zvedli jsme ve čtvrtém setu, ale to se Brno asi už vidělo na cestě domů. Šesté místo je hodně nalomené. My jsme chtěli vyhrát poslední tři zápasy, ale na body z Příbrami jsme dnes vůbec nenavázali.“

Michal Hrazdíra (kapitán Volejbal Brno): „V zápase rozhodoval servis. Zbytečně jsme si zkomplikovali koncovku čtvrtého setu, ale naštěstí jsme ji zvládli.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Zápas se opravdu odehrával na podání. Komu vycházelo, ten byl vepředu. Když některý z týmů zachytil bodovou sérii, byl zápas rázem strašně vyrovnaný. My jsme dnes lépe bránili než Ostrava a podařilo se nám ubránit účinněji Šmídla než soupeři v případě Hrazdíry a Okosanoviče.“