S Karlovarskem jsme drželi krok jen první dva sety


V prvním setu jsme místy vedli až o čtyři body. Hosté sice zabrali, ale nakonec jsme díky dvojici Biernat, Šmídl zvládli vypjatou koncovku my. Ve druhém setu se oba cely střídaly v mírném vedení, ale nakonec v koncovce udělali méně chyb hosté. Třetí set už patřil jednoznačně Karlovarsku. V našem týmu se nenašel hráč, který by si držel v útoku vysoký standart úspěšnosti. V podobném duchu byla i poslední sada zápasu, a tak jsme si připsali třetí extraligovou porážku v řadě.
Extraliga mužů – 19. kolo
VK Ostrava – VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (23,-22,-17,-18)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Nugent, Janků – Sobczak. Střídali: Vašina, Balon, Šoltys, Bořuta. Trenér Jan Václavík.
Karlovarsko: Ropret, Rejlek, Treial, Prešinský, Hudeček, Zmrhal – Pfeffer. Střídali: Kriško, Hukel, Štefko. Trenér Jiří Novák.
Ostrava vstupuje do utkání velmi odhodlaně a po výborné obraně na síti jde do vedení 5:3. Po čistém esu Biernata jdou domácí do vedení o tři body (8:5). Po nevynucené chybě hostujícího univerzála Rejlka mají domácí k dobru již náskok čtyř bodů (11:7). Je to boj v dlouhých výměnách o každý míč. Domácí univerzál Šmídl si připisuje za stavu 11:8 třetí bodový blok. Karlovarsko zpřesní obranu na síti Treiala a v součtu s technickými chybami domácích otáčí ze stavu 15:11 na 15:16. První set přináší i nadále spoustu dlouhých rozeher. Po dvou nevynucených chybách Šmídla vede hostující favorit z Karlovarska před koncovkou 19:21. I když domácí promarní několik možností na srovnání, nakonec jim ho přihraje nepřesný útoku Rejlka (23:23). První setbol má Ostrava po důrazném útoku Šmídla, který úderem o blok dokoná vynikající obrat domácích při podání Biernata, který šel za koncovou čáru za stavu 22:23.
Druhý set začíná domácí smečař Janků vynikajícím podání a za stavu 3:0 si musí hostující trenér Novák vzít oddechový čas. Až dotek sítě ze strany domácích hosty za stavu 4:0 vysvobodí z nepříznivé situace a vzápětí druhý univerzál Kriško vystřihne také přímý bod z podání. Hosté vzápětí náskok domácích dorovnávají (4:4). Po nevynucené chybě Kriška jde Ostrava do vedení 7:5. Nevynucená chyba Hudečka posílá domácí do vedení 9:6. Hosté stejně jako z kraje setu při podání Ropreta reagují na nepříznivý stav třemi body v řadě. Vary jdou ve druhém setu poprvé do vedení při podání Treiala (11:13). Hostům se podaří střídání na podání a Rejlek zvyšuje na 14:17. Při podání střídajícího Balona srovnává Ostrava na 18:18. Po bodovém bloku Treiala jdou hosté do koncovky s vedením 18:20. Domácí odpovídají stejnou mincí (20:20). Další dvoubodová série je opět na straně Karlovarska (20:22). Tento moment pro je konečný výsledek druhého setu rozhodující. Druhou sadu vyhrávají nakonec hosté 22:25.
Ostrava má dobrý vstup i do třetího setu zápasu. Po čistém esu Šmídla se ujímá vedení 4:2. Hosté otáčejí na 5:8, když jejich sérii při podání Ropreta odstartuje Treial, který nachytá úspěšným blokem útočícího Davida. Domácí těží z plachtícího podání Biernata, ale v cestě za vyrovnáním je přibrzdí nevynucená chyba Šmídla. Trenér Ostravy Václavík střídá na blok univerzála Šoltyse a také posílá do zápasu druhého nahrávače Bořutu. Hosté si soustředěnou hrou vytvoří pětibodový náskok (10:15). Ve třetím setu jsou hosté lepším týmem a při dobrém podání Ropreta zvyšují na 12:19. Při podání Kotase snižuje Ostrava na 17:22 a trenér Karlovarska Novák si bere uklidňující oddechový čas. Hosté se ujímají vedení 2:1 na sety po výsledku 17:25, kdy stejně jako druhou sadu dopodává střídající slovenský smečař Hukel.
Úvod čtvrtého setu patří domácím, po bloku Davida na Kriška vedou 3:1. Hosté ale mají i štěstí, když Zmrhal i díky přímému bodu z podání s pomocí pásky odstartuje sérii šesti bodů v řadě (3:7). Karlovarsko to nastartuje k výkonu hodného aspiranta na extraligovou medaili a za stavu 4:11 si již druhý oddechový čas bere domácí trenér Václavík. Průběh čtvrtého setu nenaznačuje zdramatizování zápasu. Po zkaženém podání Janků vede Karlovarsko 8:16 a spěchá za třemi body. Před koncovkou vedou hosté rozdílem sedmi bodů (13:20). Tento náskok si udrží a do konce a poslední sadu zápasu vyhrávají 18:25, byť domácí předtím úspěšnými bloky odvrátili tři mečboly soupeře.
Ohlasy po utkání:
Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Vary jsou dobrým týmem, který umí přečkat krizový moment a pak zápas otočit. To my neumíme. Jakmile se nám přestane dařit, začneme dělat chyby a naše hra se sesype jako domeček z karet.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „My jsme v tomto zápase chtěli dosáhnout na nějaké body a neměli jsme k nim daleko. Vyhráli jsme první set, pokud bychom zvládli i druhý, do žil by nám to vlilo nové sebevědomí. Bohužel my pokud nezvládneme na začátku setů několikabodové série, naše hra se ve všech směrech totálně rozpadne. Hosté nebyli v tomto utkání tak suverénní, ale nakonec si i díky našim chybám došli pro tři body, když se jim povedlo střídání univerzálů a Kriško zahrál dobrý zápas.“
Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Bylo to těžké utkání. Ostrava na nás vlítla a my jsme nevěděli, co s námi je. Soupeř dobře podával, ale naštěstí jsme obranou druhý set zlomili. Pomáhalo nám, když jsme byli bodově nad nimi a díky tomu jsme ve třetím a čtvrtém setu již dominovali.“
Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Nevstoupili jsme sice do zápasu špatně, ale pak jsme měli dva špatné příjmy, neuhráli dvě bodovky a s dvaceti procenty úspěšnosti v útoku jsme první set nemohli vyhrát. Naštěstí jsme zvládli koncovku toho druhého a pak, když jsme nad soupeře vždy vedli, tak jsme mu trochu brnkali na nervy. Ostrava začala dělat chyby a nebyla si tak jistá jako v prvních dvou setech zápasu.“