Na Liberec jsme po špatném výkonu nestačili


Extraliga mužů – 17. kolo
VK Ostrava – Dukla Liberec 0:3 (-16,-21,-18)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Vašina, Janků – Sobczak. Střídali: Nugent, Balon, Šoltys, Sedláček. Trenér Jan Václavík.
Dukla Liberec: Janouch, Štokr, Veselý, Leikep, Galabov, Správka – Kopáček, Kunc. Trenér Michal Nekola.
V prvním setu jsme působili velmi ustrašeným dojmem a nevýrazným výkonem hlavně na útoku jsme favoritovi jeho roli výrazně ulehčili. Ve druhém setu jsme se herně zvedli. Při podání Kotase jsme si dvakrát vypracovali dokonce tříbodový náskok, ale v koncovce jsme se sami připravili o lepší výsledek nevynucenými chybami. Třetí a poslední sada zápasu byla opět jasně v režii hostů, kdy naši hráči působili dojmem, jako by v celkový úspěch ani nevěřili a rozdíl mezi oběma soupeři byl příliš velký.
Podrobný popis utkání:
Favorizovaní hosté jsou v úvodu zápasu při podání Veselého do vedení 1:4. Hosté hrají velmi soustředěně a do prvního technického oddechového času si nesou vedení 4:8. O možnost snížení se Ostrava připravuje nevynucenými chybami v útoku. Krásnou rozehru zakončí hostující Štokr útokem do anténky a domácí přece jen snižují na dvoubodový rozdíl (8:10). Liberec je však důraznější v útoku a při velmi kvalitním podání Galabova zvyšuje na 10:17. Hostům hraje výborně na bloku i v útoku Správka a do koncovky jdou hosté s pohodlným vedením 12:20. Po úspěšném bloku Štokra na Janků má Liberec devět setbolů. Nakonec hosté vítězí v prvním setu naprosto zaslouženě 16:25.
Do druhého setu vstupuje Ostrava velmi dobře a při kvalitním Kotasově plachtícím podání jde do vedení 3:1. Hosté srovnávají na 4:4 po důrazných dohrávkách zkušeného univerzála Štokra. Domácí se zlepšují a David se blýskne čistým esem (7:5). Po nevynucených chybách Štokra s Galabovem jdou domácí do vedení 11:8. Jenže na druhé straně stejně chybují Šmídl s Janků a od stavu 14:14 se začíná znovu. Domácí univerzál Šmídl se v tento moment vyrovnává v zakončení protějšku Štokrovi. Před koncovkou druhého setu je stav vyrovnaný 19:19. Po nevynucené chybě Šmídla za stavu 19:20 ho střídá Šoltys. Po přímém bodu z podání Janoucha na Balona kráčí Liberec k vítězství i ve druhém setu (20:23). Druhý set končí po dlouhé rozehře a bodovém útoku Štokra 21:25.
Do třetí sady vstupuje Liberec velmi rázně a při Veselého podání s podporou výborně hrajícího Štokra jde do vysokého vedení 1:7. To favorita uklidní. Domácím vázne souhra na všech frontách a po zkaženém podání Biernata vedou hosté již 5:12. Světlým momentem domácího týmu jsou dva úspěšné bodové útoky Šmídla a jednoblok Biernata na Galabovo zakončení (9:15). Před koncovkou a brzkým koncem zápasu vede Liberec rozdílem osmi bodů (12:20). Balon ještě roztleská halu čistým esem (15:21), ale Liberec spěchá za vítězstvím, které ztvrdí perfektně zvládnutou třetí sadou, v které vítězí 18:25.
Ohlasy po utkání:
Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Dnes byl Liberec lepší jak na obraně, tak na servisu. Po dobrých zápasech s Odolenou Vodou a Ústím nad Labem jsme v tomto zápase na to nenavázali. Pokud bychom chtěli uspět s takovým týmem, jako je Liberec, nemůžeme v zápase dělat tolik chyb.
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Nejvíc mne mrzí, že tento zápas nebyl více dramatický. Dva sety se hrálo na „jednu bránu“. Ve druhém setu jsme vedli dvakrát o tři body, ale nedohráli jsme ho. Nedařilo se nám na podání, Liberec výborně čapal v poli a těžké míče jim dohrával univerzál Štokr. Pokud chceme se soupeři z první čtyřky uspět, nesmíme dělat tolik chyb. Když přijde série čtyř až pěti míčů, které nezvládneme v jedné sérii, tak to je pro nás smrtící a z nepříznivého stavu se již nezvedneme.
Aleš Správka (kapitán Dukla Liberec): „Dnes jsme to měli jednodušší v tom, že Ostravě, která má hru založenou na kvalitním podání, to v této činnosti moc nešlo. My jsme ubránili jejich klíčového hráče v útoku Šmídla a to byl jeden ze základů úspěchu. Dobře jsme bránili a precizně dohrávali všechny balony.“
Michal Nekola (trenér Dukla Liberec): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dařila se nám obrana a první set jsme měli pod kontrolou. Věděli jsme, že pokud bude chtít Ostrava uspět proti nám, tak se musí zlepšit na servisu. To se jí ve druhém setu do poloviny dařilo a my jsme se trápili na přihrávce. Od druhé poloviny této sady jsme se však opět dostali do tempa a pak jsme zápas dobrým servisem a kvalitní obranou dohráli až do konce.“