Janků nás dovedl k jasné výhře nad Odolkou


„Nechci Davida přehnaně chválit, aby to nebylo jako polibek smrti, ale on má nyní dobrou formu jak na podání, tak v útoku a v tomto utkání to potvrdil. Snad mu to vydrží,“ řekl na adresu muže zápasu trenér Jan Václavík.
I když jsme v prvním setu zkazili nebývalý počet podání (celkem deset), zvítězili jsme jasně o šest bodů. Ve druhém setu jsme málem prohospodařili vedení 23:20, ale famózně hrající Janků si pronajal koncovku pro sebe. Zvládnutá koncovka nám pomohla k pohodovému třetímu setu, který byl nejjednoznačnější částí zápasu. Vítězství je velmi důležité v boji o 6. místo, protože jsme stále v závěsu za Příbramí, která překvapivě porazila Liberec 3:0.
Extraliga mužů – 15. kolo
VK Ostrava – Aero Odolena Voda 3:0 (19,24,16)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Sedláček. Trenér Jan Václavík.
Aero Odolena Voda: Holčík, Mikula, Carabali, Russel, Hadrava, Licek – Turis. Střídali: Kotrch, Václavík. Trenér Jíří Vojík.
V úvodu utkání je plná palubovka smečaře Janků, který boduje jak na podání, tak v útoku. Při Kotasově podání vedeme rychle 4:1. Při servisu našeho bývalého hráče Mikuly snižují hosté na 7:5. Po přímém bodu z podání hostujícího blokaře Carabaliho je srovnáno na 8:8. Servis domácího blokaře Kotase je velmi účinný a Ostrava podruhé v setu odskakuje na větší rozdíl, tentokrát čtyř bodů (14:10). Když Vašina vytěží ze Šmídlova razantního servisu vítězný bod, vedou domácí 16:11. Skvělým jednoblokem se prezentuje blokař David a domácí spěchají za jasného vedení 18:13 do koncovky. Druhým esem v setu zvyšuje výborně hrající Janků na 22:16 pro domácí. V prvním dějství vítězí Ostrava po zásluze 25:19.
Úvod druhého setu je velmi vyrovnaný, oba týmy poctivě ztrátují. Na straně domácích pokračuje ve výborném výkonu Janků a úspěšné útočí ze všech pozic. Za stavu 6:6 jde právě domácí smečař podávat a čtyřmi body v řadě (z toho tři přímé body z podání) odskakují domácí do vedení 10:6. Hosté se mohou v útoku spolehnout na slovenského legionáře Mikulu, který z úspěšné dohrávky snižuje na 13:12. Po přímém bodu z podání blokaře Carabaliho se ostravský náskok rozplynul (14:14). Ostrava se sice snaží vzít si vedení po nevynucených chybách Aera zpět, ale hosté jsou ve druhém setu více než vyrovnaným soupeřem. Po chytrém úderu a přímém bodu z podání Šmídla vedeme před koncovkou 21:18. Velmi důležitý bod zahraje pro domácí za stavu 22:20 po obětavém zákroku Biernata výborně hrající Janků. Odolenu Vodu drží v útoku Mikula a za stavu 23:22 slibuje samotný závěr setu nebývalé drama. Carabali srovná čistým esem na 23:23. Naštěstí mají domácí smečaře Janků, který čistým esem využívá druhý setbol a Ostrava vítězí ve druhém setu 26:24.
Jako první odskakují ve třetím setu domácí, kdy Vašina zužitkuje skvělou nahrávku Biernata na druhou a k tomu Šmídl přidá kvalitním podáním sérii čtyřech bodů v řadě (7:2). Po dvojbloku Biernat, Kotas vedeme 9:3. Po nečisté nahrávce Holčíka má Ostrava pohodlný náskok sedmi bodů (14:7) a hostující trenér Vojík si bere oddechový čas. K Janků se přidává na podání i v útoku kvalitním výkonem univerzál Šmídl a za stavu 16:8 směřuje zápas k rychlému konci. Aero sice snižuje náskok po nevynucených chybách domácích v útoku (18:13), ale klid do našich řad opět vnese Janků a před koncovkou vedeme 20:13. Janků je k nezastavení a zpoza zadní čáry nás rychle nasměruje k blížícímu se vítězství (23:14). V pořadí druhý z devíti mečbolů využívá Vašina a vítězíme ve třetím setu 25:16.
Ohlasy po utkání:
Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Konečně nám dnes zafungovalo to, na čem je naše hra postavená a to je agresivní podání. Tím jsme soupeře tlačili a mohli hrát naši hru. Měli jsme celý zápas i ve vyrovnané koncovce druhého setu pod kontrolou. Byli jsme v utkání favoritem a jsem rád, že jsme tuto roli splnili.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Jsme hodně rádi za tři body. Pokud se nemýlím, tak jsme měli úspěšnost útoku 60%. Solili jsme do servisu, a i když jsme ho v prvním setu hodně kazili, tak jsme neustále nutili soupeře, aby ztrátoval s námi a nešel do náskoku. Podání jsme měli v zápase velmi agresivní a to rozhodlo.“
Marek Mikula (kapitán Aero Odolena Voda): „Již v prvním setu nás Ostrava tlačila servisem, i když ho ještě dost kazila. Oni mohli dohrávat míče a to pak platilo v celém zápase. Lepší podání soupeře rozhodlo i vyrovnanou koncovku druhého setu a pod tlakem jsme byli následně i třetí set, který domácí ovládli.“
Jiří Vojík (trenér Aero Odolena Voda): "Hrajeme v improvizované sestavě, dnes musel první nahrávač Licek vypomoct na smeči. Hledáme sestavu a čekáme na uzdravení některých hráčů. Ostrava byla v tomto utkání jistější na podání, a i když jsme chtěli „ukopat“ druhý set, tak tam soupeř udělal méně chyb a tím rozhodl. Kvalitním podáním si následně domácí uhráli i třetí set.“