Důstojné loučení s pohárem výhrou nad Českými Budějovicemi


Hosté si zajistili postup již po druhém setu. Poté se na palubovku podívali na obou stranách hráči, kteří nedostávají tolik příležitostí. V souboji kombinovaných sestav byla ta naše lepší než ta jihočeská a po zásluze jsme zápas ve zkrácené hře vyhráli.
3. kolo českého poháru – 2. zápas
VK Ostrava – Jihostroj České Budějovice 3:2 (-22,-17,21,23,13)
VK Ostrava: Biernat, Šoltys, Kotas, David, Janků, Vašina – Sobczak. Střídali: Balon, Nugent, Šmídl, Bořuta). Trenér Jan Václavík.
Jihostroj České Budějovice: Palgut, Křesťan, Mach, Ondrovič, Kraffer, Michálek – Kryštof. Střídali: Fila, Todua, Šotola, Halaba). Trenér René Dvořák.
Po vyrovnaném úvodu utkání se dostáváme do vedení 11:8, hosté však na tento nepříznivý stav ihned reagují. Klíčovým momentem prvního setu je za stavu 14:12 pět bodů Jihostroje v řadě. Hosté se uklidní a tříbodový náskok si udrží až do konce prvního dějství zápasu. První set zakončuje za stavu 22:24 úspěšným útokem středem hostující kapitán Mach.
Po dvou neúspěšných útocích Vašiny se na začátku druhé sady dostává do zápasu Nugent. Hosté výborně brání na síti a od začátku mají několikabodový náskok. Náš tým bojuje, na podání se daří Biernatovi a v útoku Šoltysovi. Dlouho však vyrovnaný boj nevydrží. České Budějovice vytěží při kvalitním podání Michálka šestibodový náskok (8:14). Za hrozivého stavu 10:17, kdy se přestalo dařit v útoku Šoltysovi, se do zápasu dostává Šmídl a po něm také druhý nahrávač Bořuta. Oba budou později hlavními strůjci obratu v zápase. Postupový set si hosté uhrají ve velké pohodě, protože se sami připravujeme o dramatičtější stav velkým množstvím nevynucených chyb.
Do třetího setu pošle hostující trenér Dvořák na palubovku hráče širšího kádru. Hned vedeme 4:1, po esu Janků za stavu 11:9 se naše sestava Bořuta, Šmídl, Kotas, David, Janků, Balon, Sobczak rozehraje k výbornému výkonu a nastává zlom v zápase. Před koncovkou vedeme po sérii výborných podání a útocích Šmídla 21:17. Zaslouženě ovládneme třetí dějství zápasu 25:21.
I v úvodu čtvrtého setu jsme lepším celkem, ale pak se u hostů rozehraje dvojice Halaba, Šotola jak na podání, tak v útoku a Jihostroj vede uprostřed setu 12:15. Mladý univerzál Šotola je v útoku neomylný a před koncovkou to vypadá na rychlý konec zápasu (16:20). Jenže polský smečař Halaba se nevyvaruje chyb v útoku a při vynikajícím podání Balona srovnáváme na 21:21. Konec setu ovládne výborně hrající Šmídl a za stavu 2:2 se jde do rozhodujícího dějství.
Ve zkrácené hře sice hosté do změny stran vedou neustále o dva až tři body. Při podání Kotase se však hostující Šotola nevyvaruje chyb a od stavu 8:8 se začíná znovu. Výbornými bloky při podání Bořuty vedeme 11:9. I koncovku poslední sady obstará jistý Šmídl a za konečného stavu 15:13 se můžeme radovat z cenného skalpu jednoho z favoritů na zisk českého poháru a extraligového titulu.
Hodnocení utkání trenéra VK Ostrava Jana Václavíka: „Matematika byla jasná. České Budějovice potřebovaly uhrát dva sety a to se jim podařilo v nejkratší možné době. Říkal jsem hráčům po zápase, že neberu v potaz to, že soupeř následně postavil své béčko, protože pořád jsou to „Budějky“ a otočit proti nim zápas vždycky potěší. Kluci, co tam před třetím setem přišli, dodali do našeho výkonu potřebnou šťávu, která nám se Zlínem chyběla a to dělá opravdové zápasy.“