Zápas se Zlínem se nám vůbec nevydařil


V prvním setu jsme od stavu 8:11 tahali za výrazně kratší konec a Zlín nás zaslouženě přehrál ve všech herních činnostech. Ve druhém setu jsme se od stavu 17:20 dostali do zápasu, ale nervy drásající koncovku jsme prohráli. Do podobného stavu došla i poslední sada zápasu a v ní byl opět lepší Zlín.

Extraliga mužů – 13. kolo
VK Ostrava – VSC Fatra Zlín 0:3 (-19,-31,-27)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, Nugent – Sobczak. Střídali: Vašina, Balon, Šoltys, Bořuta Trenér Jan Václavík.
VSC Fatra Zlín: Barták, Kolář, Čechmánek, Navláčil, Motyčka, Vašíček – Bláha. Střídali: Kittel, Adamec Trenér Roman Macek.
Hosté jdou jako první do dvoubodového vedení při razantním podání Vašíčka. Za koncovou čarou si neméně dobře počíná na druhé straně Janků. Hosté jsou sice bodově vepředu, ale Šmídl přímým bodem z podání vyrovnává na 6:6. Třetí bodový únik Zlína již vypadá po přímém bodu hostujícího nahrávače Bartáka nebezpečně (8:11). Po dalším z kvalitních podání univerzála Šmídla snižujeme na 13:14. Zlín si vytváří čtyřbodový náskok po výborném Motyčkově podání (13:17). Kromě útoku středem se trápíme ve všech herních činnostech. Zlín jde do koncovky za vedení 17:20. Po esu Čechmánka mají hosté luxusní náskok čtyř bodů (18:22). Absolutně nám vázne souhra Biernat, Šmídl a na palubovku se dostává druhý univerzál Šoltys. Hosté vyhrávají první set zaslouženě 19:25.
I v úvodu druhého setu pokračuje naše trápení na podání. Na druhé straně Navláčil s Kolářem dostávají Zlín do vedení 5:8. Když se nám konečně za koncovou čarou podaří servis jako v případě Kotase, vázne nám souhra v útoku. Po nevynucené chybě Motyčky a chytrém úderu Janků přece jen srovnáváme na 11:11. Oba celky kupí chyby v útoku. Zlín jich dělá přece jen méně a opět odskakuje do tříbodového vedení 14:17. Fatra si udržuje před koncovkou stále nadějný náskok (17:20). Při Kotasově podání tento náskok mažeme a po čistém esu našeho blokaře jdeme do vedení 21:20. Po bloku Davida na Koláře vedeme 23:21. Po dvou chybách v útoku je však opět srovnáno. V dlouhé koncovce máme pět setbolů, ale Zlín se může spolehnout na výborného smečaře Vašíčka. Zlín naopak pátou šanci na uzavření setu využije a po výhře 31:33 má již náskok dvou setů.
Problém na podání pokračuje ze strany Ostravy také ve třetím setu a Zlín je od začátku ve dvoubodovém vedení. Po nevynucené chybě Koláře, který dostává za protesty žlutou kartu, jdeme poprvé do vedení 6:5. Zlín ihned reaguje třemi uhranými body v řadě. Lepší časy na servisu ukázaly dva přímé body kapitána Biernata. Ve vyrovnaném boji je Zlín i nadále jistější v útoku. Domácí bojují a výbornými bloky srovnávají na 18:18. Do koncovky je ale vepředu zase hostující Zlín (18:20). Vyrovnanou koncovku slibuje stav po přímém bodu z podání univerzála Šoltyse (22:22). Po esu Koláře má Zlín mečbol (24:25). Ten nevyužijí, ale třetí mečbol hosté využijí chytrým úderem nejlepšího hráče utkání Vašíčka a vítězí v posledním dějství zápasu 27:29.
Ohlasy po utkání:
Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Gratulujeme Zlínu ke třem bodům. Stalo se to, co se nemělo stát. My potřebujeme vyhrávat doma. Neuhrajeme však dva míče po sobě a začneme se na hřišti bát. Někde je problém a musíme ho vyřešit. My nebojujeme jako Ostrava. Měli jsme vyhrát obě koncovky, ale Zlín tam měl hráče, na které se mohl spolehnout.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Je to pro nás velká ztráta. Koledovali jsme si již v minulém zápase v Benátkách, ale nyní to přišlo. Zlín hrál agresivněji a dohrával všechny míče. Nám pomalu odchází trojblok a celkově obrana na síti, která v minulých zápasech fungovala.“
Pavel Kolář (kapitán VSC Fatra Zlín): „Nevím, co říct, jsem plný dojmů. Mám velkou radost z takového zápasu, který jsme vyhráli 3:0. Rozhodlo to, že jsme dělali méně chyb než soupeř a mohli se v útoku spolehnout na více hráčů.“
Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): „Nám se podařilo vyhrát dvě koncovky. Dnes byl základ našeho vítězství v tom, že jsme dobře podávali a vytvářeli na soupeře tlak. Bodovými sériemi jsme ho nutili k chybám a to nám v minulých zápasech nefungovalo.“