Příbram jsme udolali v pěti setech


VK Ostrava – VK Euro Sitex Příbram 3:2 (14,-16,23,-14,15)
VK Ostrava: Biernat, Šmídl, Kotas, David, Janků, David – Sobczak. Střídali: Balon, Nugent, Šoltys, Bořuta, Kamrádek. Trenér Jan Václavík.
VK Euro Sitex Příbram: Hrdý, Renovica, Passier, Mikulenka, Böhm, Kuchař – Juračka. Střídali: Pantič, Suda, Rychecký. Trenér Martin Kop.
Do utkání vstupujeme výborně a při podání Janků jdeme rychle do vedení 4:0. Výborným servisem a obranou na síti máme při prvním technickém oddechovém čase náskok pěti bodů (8:3). Skvělým servisem zvyšuje Vašina již na 10:3. Hosté střídají smečaře, odchází Kuchař a přichází Pantič. Příbram nedůrazným útokem nenachází recept na naši obranu a za stavu 14:6 dochází ke střídání nahrávačů. Hrdého nahrazuje Živanovič. Při druhém technickém oddechovém čase má Ostrava náskok již deseti bodů (16:6). Příbram se může v útoku spolehnout pouze na kapitána Böhma. Technickou parádu předvede na síti nahrávač Biernat a před koncem první setu vedeme 22:12. V prvním setu vítězí po esu Biernata nakonec domácí zcela jasně 25:14.
Úvod druhého setu si tentokrát Příbram pohlídá a po několika našich zkažených podáních jde do vedení 2:4. Ostrava sice tento náskok ihned smaže. Při Živaničově podání po nevynucené chybě Vašiny a výborných blocích jde Příbram do vedení 7:11. Od tohoto okamžiku naši hráči vypadávají z role a náskok Příbrami narůstá až na šest bodů (8:14). Za stavu 11:15 se dostává do zápasu třetí smečař domácích Nugent. Obětavou obranou v poli se při podání Davida přiblížíme soupeři na tři body (13:16). Jenže pak Pantič vystřihne čisté eso do růžku a Příbram po další nevynucené chybě Šmídla jde do koncovky s šestibodovým náskokem. Ve druhém se tak role úplně obrátily a hosté srovnávají stav zápasu po výhře 16:25.
Úvod třetího setu je vyrovnaný a oba celky poctivě ztrátují. Hosté za již druhý nevhodný protest (v prvním setu obdrželi žlutou kartu) dostávají za stavu 7:6 červenou kartu a nám je přičten osmý uhraný bod. Po výborném plachtícím podání Kotase jdeme do vedení 13:8. Příbram střídá univerzály, Renovicu nahrazuje Rychecký. Za stavu 16:10 vyrobíme tři nevynucené chyby v řadě a vývoj setu se komplikuje. Při podání kapitána Böhma Příbram ze stavu 20:16 srovnává na 20:20. V koncovce je to boj o každý míč. Dobře hrající Nugent vystřihne dva přímé body z podání (24:22) a nakonec ve třetím setu, ve kterém jsme málem ztratili velký náskok, vítězíme 25:23.
Do čtvrtého setu vlétnou hosté jako uragán a jdou při podání Živanoviče do vedení 0:6. Do utkání se na domácí straně za Nugenta vrací na smeč Vašina. Po velmi špatném úvodu se snažíme vrátit do utkání. Jenže vyrábíme další nevynucené chyby. Po jedné z nich v podání Biernata vede Příbram vysoko 4:10. Trápícího se Šmídla střídá na postu univerzála za stavu 6:13 Šoltys. Ostrava bohužel navazuje na herní trápení z druhého setu. Příbram rychle směřuje k vynucení si rozhodující zkrácené sady. Za stavu 7:16 se do utkání dostávají domácí mladíčci Bořuta s Kamrádkem. Ve čtvrtém setu nakonec po jasném průběhu prohráváme 14:25.
Zkrácený set je od začátku vyrovnaný. Jako první odskakuje do dvoubodového vedení Ostrava po úspěšném bloku Biernata (7:5). Polský nahrávač udržuje dalším bodovým blokem vedení 8:6 při střídání stran. Po zablokování Böhma jdeme při podání Janků do nadějného náskoku 10:7. Tento náskok si Ostrava poctivě drží a po smeči Nugenta je tři míče od výhry (12:9). Jenže po esu Passiera je rázem 12:11. Po chytrém útoku Janků máme za stavu 14:12 dva mečboly. Hosté oba odvrátí a za stavu 14:14 se začíná znovu. Čtvrtý mečbol proměňuje přímým bodem z podání Janků a nakonec po velkém boji vítězíme 17:15.
Ohlasy po utkání:
Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Jsme dnes rádi za dva body. I taková výhra po třech porážkách v řadě včetně poháru nám může pomoci. Druhý a čtvrtý set jsme hráli tragicky. Asi musíme na té straně palubovky více trénovat. Děláme na začátku setů zbytečné chyby a soupeř nám hned odskočí. Nyní máme další důležité zápasy před sebou a chceme Brno, Prahu, Benátky i Zlín porazit.“
Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Je to pro nás ztráta, chtěli jsme vyhrát za tři body. Pokud mám najít něco pozitivního, tak je to fakt, že jsme zvládli vyhrát zápas při vyrovnaném průběhu, což se nám letos nedařilo. Těžký zápas jsme ale chtěli vyhrát jinak než v pěti setech. Zahrajeme super set, ale pak vyhoříme. Zatím jsem nepřišel na to, čím to může být. Dostali jsme dnes dvakrát za uši. Na začátku setu je to po našich chybách 0:5 a už se vezeme. Příbram má hráče, kteří mají „koule“ a vyžívají se ve vypjatých zápasech. To jasně dnes ukázal třeba jejich kapitán Böhm. Když ho spolu s univerzálem Renovicou měli vzadu, byla Příbram o dost slabší.“
Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Ostrava měla výborný začátek a my jsme vůbec nestíhali. Dnes se ukázalo, že ani jeden z týmů nevydrží hrát stabilně a bez chyb více setů v řadě, a to je to, co odděluje první čtyřku extraligy. Ve zkrácené hře byla Ostrava odvážnější a nakonec díky servisům Janků zápas dohrála do vítězného konce.“
Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Byl to hezký zápas.“