Zlín - Pohled na statistiku zápasu očima Honzy Václavíka

Televizní zápas je vždy trošku jiný. Více napětí, více nervozity, palubovka potažena taraflexem atd. A přesně to se podepsalo na nás v prvním setu. Netlačili jsme soupeře servisem, ten měl parádně přihrané a sami jsme neztrátovali jejich servis. Jak podání, tak útok jsou založeny na mentální agresivitě a ta nám prostě v prvním setu chyběla.
Z pohledu statistiky opět vyrovnané utkání. Na bloky to skončilo remízou 10:10. Zlín nás trápil obranou na síti hlavně v prvním a posledním setu, kdy si připsal na bloku hned 9 bodů z 10. Útočně také velmi podobně vyrovnané utkání a navíc oba týmy se dostaly nad padesát procent. Ostrava 54%, Zlín 53%.
Příjem během utkání mi připadal dobrý, nedostávali jsme hromadu es a ani jsme nenutili Biernyho sprintovat po celé hale. Přesto se mi zdálo, že ševci mají častěji excelentní příjem na pásku, kdy naopak nám mnohdy končil v půlce „debla“. Tohle nakonec potvrdila i statistika na příjmu, Ostrava 70% pozitivních a z toho 29% excelentních, Zlín 71% a z toho 39% excelentních.
Velký důraz v naší hře klademe na razantním a agresivním podání. Často také od diváků zaslechneme, že kazíme až příliš mnoho servisů a darujeme tím soupeři body zdarma. Nemáme tak šanci soupeře ubránit anebo ho nechat udělat chybu. Je to pravda. My na to, ale koukáme jinak. Dlouhodobě se držíme vysoko v týmových statistikách na bloku, popravdě většinu sezony jsme tyto statistiky opanovali. A právě tvrdý, nátlakový servis nám umožňuje být takto efektivní na bloku. 
Každý dobrý razantní servis nekončí esem, ale často také příjmem 5-6 metrů od sítě. A tam už toho ani nejlepší nahrávači v lize moc nevymyslí. Následují vysoké nahrávky, často na předem vytipované hráče, na které se soustředí naše obrana a konsoliduje na ně trojbloky. To, že se během sezony držíme mezi nejlepšími podávajícími týmy soutěže, nám následně umožňuje být i velmi vysoko v tabulce blokování. 
A ještě jeden faktor hraje roli. Naše filozofie je být aktivní, agresivní, odvážný a občas třeba i něco pokazit, ale nechceme sedět v koutě a čekat co s námi soupeř udělá a zda toho nezkazí více jak my (lehký servis a čekání na chybu protivníka). My chceme rozhodovat o výsledku utkání.
V individuálních statistikách mě zaujaly dvě čísla. První je velmi vysoký počet útoků Matěje Šmídla, 47 nahrávek za 4 sety je hodně vysoké číslo.
Druhé číslo je 63% úspěšnost v útoku pro Petra Šulistu z úctyhodných 34 pokusů. 
Celou statistiku zakončím krátkou, vše vypovídající větou Davida Janků z autobusu cestou domů: “Zlatý tři bodičky.”
Ze statistik vybral Jan Václavík, asistent trenéra VK Ostrava
zli stat s ova
 
 
 
ova stat se zlinem