David Janků – třetí ostravský borec z Letovic

„Šmídlovi bydlí od nás sto metrů na jednu stranu a rodiče Davida Konečného na druhou,“ vysvětluje David Janků. Není tak nápadný, jako jeho sousedé. Na hřišti působí klidným dojmem. „Minulou sobotu v Liberci jsem už ani já nedokázal k rozhodčím mlčet,“ pousměje se David Janků, jakoby chtěl dokázat, že ani on není vždy hodný chlapec.
„Od doby, kdy v dětství můj o dva roky starší brácha po mně občas vyjel při tenisové čtyřhře, vím, jaké to je nepříjemné a že to nic neřeší,“ rozvypráví se o původu svého klidu a druhém oblíbeném sportu. V rodině i v Davidově nitru se vždy praly dva sporty. Na jedné straně volejbalový otec a na druhé tenisová rodina maminky. „Od malička jsem hrál a chtěl hrát tenis i volejbal,“ popisuje dětství v Letovicích. Jeden rok převážil tenis, jiný rok volejbal.
V osmnácti, a to je jen před třemi roky, už odehrál tři sezony za muže Sokola Letovice a pak nastal najednou zlom. Pozvání na sraz juniorské reprezentace. „Prsty v tom měl taťka Matěje Šmídla. Ten tam už hrál. Doporučil mě trenérovi,“ vzpomíná David Janků na nedávnou historii. Trenérovi se zalíbil, přestože, jak sám říká, v Letovicích trénovali dvakrát týdně a on přišel mezi kluky, kteří byli zvyklí v týdnu trénovat osmkrát.
Teprve když se úspěšně předvedl v juniorské reprezentaci a získal tam i kapitánskou pásku, dostal nabídku do extraligového týmu. V Brně hrál za juniory, v „béčku“ a občas v extralize. Po juniorském titulu s Brnem dostal od Jakuba Novotného nabídku do Karlovarska. Po dvou letech na západě Čech se stěhuje na severovýchod Moravy.
Dnes se skromně považuje za druhého smečaře. „Ten je více liberem a libero je vidět, jen když udělá chybu,“ stále se lehce tajemně usmívá. Přitom je v extralize třetím nejlépe podávajícím hráčem. Z českých hráčů nejlepší. Ze servisů si připsal 15 bodů. Podával výrazně nejvíce ze všech extraligových hráčů, což svědčí o tom, že tým při jeho podáních získává hodně bodů.
Raději se pochlubí, že v létě dělá v Letovicích správce tenisových kurtů a trénuje dětské tenisové naděje. Chce se však živit volejbalem, sní o zahraničním angažmá. Teď je maximálně spokojený v Ostravě. Uvažuje o studiu, nejlépe nějakých sportovních oborů. „K tomu bych potřeboval tříletou smlouvu, abych se někde usadil na delší dobu,“ říká David a nevylučuje ani Ostravu.
 janku1 web
 
janku2 web
 
janku3 web