Starší žáci skončili čtrnáctí v republice


Do záverečného finále, ktoré sa hrálo v Hradci Králové, sa nám podarilo postúpiť z posledného kvalifikačného turnaja. Finálový turnaj o Majstra ČR hralo 16 družstiev. Prvý deň turnaja sa hral v štvorčlenných skupinách a naše družstvo bolo zaradené do skupiny D. V skupine sme hrali každý s každým a výsledná tabuľka rozhodla o ďalšom nasadení vo finále.

Výsledky zápasov v skupině D, piatok 4. 5. 2018:
1. zápas: VK Ostrava - Česká Lípa 0:2 / -14, - 15 /
2. zápas: VK Ostrava - České Budějovice 0:2 / -20, -16 /
3. zápas: VK Ostrava - Příbram 0:2 / -20, - 21 /

V piatok nás zápasy nezastihli v optimálnej forme a pohode. Hrali sme staticky v poli, nedôrazne v útoku, ale najslabšou našou činnosťou bolo podanie. Lopta nám lietala vysokými oblúčikmi a často do autu. Hra sa postupne opticky zlepšovala, ale na výhru v niektorých setoch sme nedosiahli. Zlepšenú hru sme predviedli v poslednom zápase, príkladne sme bojovali, ale v koncovkách setov bol súper razantnejší. Skupinu D vyhrala Česká Lípa na druhom mieste bola Příbram. Nám bez jedinej výhry ostalo 4. miesto, čo znamenalo, že sme v sobotu a v nedeľu hrali v skupine o 13.- 16. miesto.

Výsledky zápasov skupina o 13.- 16. miesto, sobota 5. 5. 2018:
4. zápas: VK Ostrava - Green Volley Beskydy 2:1 / 21, -18, 17 /
5. zápas: VK Ostrava - Sokolov 2:0 / 19, 25 /

Túto skupinu útechy hrali družstvá, ktoré skončili v piatkových skupinách na poslednom mieste. Hneď v prvom zápase sme narazili na Beskydy, s ktorými sme mali z dlhodobej súťaže pasívnu bilanciu. Hrali sme však s chuťou a dobrým nasadením v útoku aj v obrane. Konečne sme sa trafili aj do podania, čo prinieslo okamžité zlepšenie celej hry. Zápas bol veľmi vyrovnaný a o výsledku rozhodoval tretí set. V dramatickej koncovke sme boli odvážnejší a zapísali sme cenné víťazstvo. V druhom zápase v sobotu sme hrali so Sokolovom a v úvode sme do súpera zatlačili. Získali sme viacbodový náskok a hru sme kontrolovali. Druhý set bol mimoriadne vyrovnaný a súper nám nič nedaroval zadarmo. Body sa prelievali na každú stranu, v dramatickej koncovke sme zahrali razantný útok, čo sa nám vyplatilo.

Výsledky zápasov skupina o 13.- 16. miesto, nedeľa 6. 5. 2018:
6. zápas: VK Ostrava - Nymburk 0:2 / -23, - 23 /

V úvode sme súpera dostali pod tlak. Účinne sme podávali a darili sa nám aj dohrávky na útoku. Vybudovali sme si viacbodový náskok, čo vyzeralo veľmi nádejne. V druhej polovici prvého setu sme však stratili prehľad, pokazili sme viacero útokov a prestalo sa nám dariť na prihrávke. Súper hral trpezlivo, často technicky, čo na nás platilo. Nepomohli nám ani oddychové časy a striedania. Aj v druhom sete bola hra veľmi vyrovnaná, skóre narastalo po bode, po pekných akciách prichádzali chyby v poli a nepresné útoky. Súper vychytal v poli mnoho útokov, aj na sieti dokázal v koncovke zablokovať. Snažili sme sa zápas dostať do tretieho setu, ale súper bol proti. Prehra 2: 0 nás posunula na konečné 14. miesto vo finále.
Poradie na medailových miestach:

1. Dukla Liberec Majster ČR 2018
2. Lanškroun
3. Nový Jičín

Zostava VK Ostrava: Michal Sulek, Aleš Závodský, David Nguyen, Filip Srovnal, Jan Kovařčík, Daniel Starovič, Filip Dao, Matěj Kukrecht.

Roman Dvoran tréner žiakov: „Do finále sme postúpili z posledného možného turnaja. Splnili sme svoj sezónny cieľ. V turnaji hrali najlepšie družstvá a každé víťazstvo má svoju cenu. Škoda, že sme nehrali lepšie v piatkovej skupine, v turnaji by sme hrali o dva zápasy viac. Pre hráčov ročníka 2003 to bol zároveň posledný turnaj v žiackej kategórii. V turnaji sme videli celú žiacku elitu. Víťazné družstvá majú svoju hru postavenú na výrazných jedincoch, o ktorých budeme v budúcnosti určite počuť. Turnaj bol pre nás cennou skúsenosťou, odhalil naše slabiny aj pozitíva.“