Starší žáci budou hrát na mistrovství republiky

Do skupiny, ktorú organizoval Green Volley Beskydy bolo losovaním zaradených päť družstiev vrátane našich žiakov VK Ostrava. Turnaj sa hral v sobotu a družstvá odohrali po štyri zápasy. Prvé tri družstvá v konečnej tabuľke sa tešili z postupu do záverečného republikového finále. Žiaci bojovali zo všetkých síl a po dvoch prehrách a dvoch víťazstvách obsadili postupové tretie miesto v tejto kvalifikačnej skupine.

VK Ostrava - SK volejbal Brno 0 : 2 / -17, -15 /

Podľa rozpisu sme mali hneď v začiatku turnaja favoritov na postup do finále. Brno malo na sieti výraznú výškovú prevahu a body získavalo nielen razantným útokom, ale aj kvalitným blokom. My sme útočili príliš opatrne, často náš útok súper v poli vychytal. Podaním sme nedokázali Brno odtlačiť od siete a skóre v setoch sme len s námahou korigovali.

VK Ostrava - Green Volley Beskydy 0 : 2 / -15, -21 /

V zápase proti domácim Beskydám sme prvý set odohrali podobne nevýrazne. Družstvo hralo na podaní bez odvahy, lopta lietala vysokým oblúkom a viac krát do autov. Nedarila sa nám prihrávka podania a útočili sme do pripravenej obrany. Hra sa zlepšila v druhom sete, hráči sa navzájom povzbudzovali. Prišli aj odvážne tvrdé útoky a niekoľko našich podaní skončilo esom. Zlepšený pohyb v medzihre na našej strane, priniesol vyrovnanejší bodový priebeh hry. Domáci hráči však set v koncovke ustrážili.

VK Ostrava - TJ Spartak Velké Meziříčí 2: 0 / 17, 21 /

Po dvoch prehrách bolo jasné, že ak chceme o postup zabojovať, musíme tretí zápas získať pre seba. Bolo výborné. že sme od začiatku triafali podanie a postupne sme získali viacbodový náskok. Hráči si verili, boli sme presnejší v poli a účinný aj na útoku. Bodový náskok sme udržiavali po celý zápas.

VK Ostrava - TJ Sokol Česká Třebová 2: 0 / 17, 23 /

V poslednom našom zápase sa rozhodovalo o postupe. Aj Česká Třebová mala jednu výhru a bolo jasné, že radovať sa bude iba víťaz súboja. Nám vyšiel výborne vstup do zápasu. Fungovala obrana siete aj útok a do súpera sme ozaj zatlačili. Podanie bolo našou účinnou zbraňou. Po našom prvom vyhratom sete súper zmenil postavenie a hru postupne vyrovnal. V druhej polovici setu sa zdalo, že bude rozhodovať tretí set, náskok piatich bodov súpera sme ale dokázali zmazať. Dramatickú koncovku setu sme po výbornej hre na sieti získali pre seba. Radosť z víťazstva a postupu na majstrovstvá bola na mieste.

Zostava VK Ostrava: Michal Sulek, Aleš Závodský, David Nguyen, Filip Srovnal, Jan Kovařčík, Lukáš Filip, Jan Mlčák, Filip Dao.

Roman Dvoran, tréner žiakov: „Už pred turnajom sme vedeli, že Brno a Beskydy si svoje zápasy ustrážia. So zostavou som musel manipulovať, aby noha Filipa Srovnala po jeho dlhodobom zranení vydržala zápasovú záťaž. Hráči vedeli o čo bojujeme, účasť vo finále je vždy výbornou skúsenosťou. Zápasy boli pre družstvo náročné, lebo šanca na opravu už nebola. Priamy súboj o postup nám ozaj vyšiel. Vo vyrovnanom druhom sete sme dokázali otočiť nepriaznivý stav a bojovali sme do konca. Výrazne nám pomohol povzbudzovaním Tomáš Zedník, ktorý sa prišiel pozrieť na rozhodujúci zápas o postup. Vždy je to o individuálnych výkonoch, ale v našej situácii to bol boj kolektívu, v pravý moment všetci zabrali. Hráči mali výborné momenty a chyby sme dokázali v hre naprávať. Bolo pre nás ako družstvo radosťou spoločne zažiť pocit z víťazstva. Účasť na majstrovstvách republiky starších žiakov, ktoré sa hrajú 4. až 6. května 2018 v Hradci Králové, bude výborným ukončením celej sezóny.“