Kadeti potvrdili účast ve finále Mistrovství republiky


Před posledním turnajem jsme měli jasno. Pokud chceme mít zajištěnou účast na letošním M-ČR a mít tu čest hrát mezi osmi nejlepšími týmy ČR, musíme buď postoupit do nejlepší výkonnostní skupiny, nebo alespoň udržet druhou výkonnostní skupinu. Musím připomenout, že za posledních sedm let jsme nikdy nehráli hůře jak ve druhé výkonnostní skupině a to jak v kategorii juniorů, tak kadetů.
Po sobotních vydařených zápasech, ze kterých máme 4 body za vítězství 3:0 s Novým Jičínem a porážku 2:3 s Prahou, a především po dobrých výkonech jsme byli plni optimismu. Nakonec jsme po hrozivém výkonu v neděli s obrovským štěstím udrželi o jeden jediný bod tuto skupinu. Odehráli jsme snad nejhorší druhou polovinu turnaje v této sezoně a prohráli 3:0 s Kolínem i Velkým Meziříčím. Takže pouhý jeden jediný bod nás dělil od neúčasti ve finálových bojích.
VK OSTRAVA - TJ NOVÝ JIČÍN 3:0 (22,23,23)
Nejhodnotnější zápas z naší strany na tomto turnaji. Soupeř hrál výborně a v každém setu vstupoval do koncovky s mírným náskokem. Závěr setů byl jako přes kopírák. Na servis se dostal Jakub Pelikán a svým servisem vždy otočil skóre v koncovce a rozhodoval sety i celý zápas. Důležité bylo zachycení velkého tlaku soupeře v prvním setu, za což zaslouží poklonu celé družstvo.
VK OSTRAVA - LVI PRAHA 2:3 (-18,-13,22,15,-12)
Jasný favorit celého turnaje Lvi nás v prvních dvou setech k ničemu nepustil, až změna v sestavě přináší své ovoce. Dolů ze hřiště jde jeden z ústředních hráčů našeho týmu. Soupeř povolil na soustředěnosti a nám se po nedůrazných útocích soupeře daří vyhrát několik delších meziher. To soupeře znervózní ještě více a odchází mu i jejich kvalitní servis. Srovnáváme na 2:2, a je škoda, že nedotahujeme utkání do vítězného konce. Zkušenost je na straně soupeře a vítězství si nakonec pohlídá.
VK OSTRAVA - VK KOLÍN 1:3 (21,-25,-18,-10)
Ještě snad první set snese jakési herní měřítko, kdy máme jistější servis a útok. Především jsme však výrazně lepší na bloku. Po prohrané vyrovnané koncovce druhého setu, který prohráváme díky slabým a netakticky zkaženým servisům, jde v dalších setech naše hra rapidně dolů. Nebojujeme a naše chybovost především na prvních míčích se prohlubuje. Zbytečně si komplikujeme jistotu postupu.
VK OSTRAVA - SPARTAK VELKÉ MEZIŘÍČÍ 0:3 (-24,-22,-21)
Bohužel v posledním zápase se obraz naší hry nemění. Nejsme horším týmem, ale bojovnost soupeře je příkladná a rozdíl oproti našemu bezkrevnému výkonu je propastný. Díky tomu nejsme schopni vykrýt a ubránit v poli mnohdy pouze volně přehrané míče a naše kazivost je obrovská. Ať se snažíme, jak chceme, v týmu se nenajde jediný člověk, který by svým výkonem a entuziazmem zavelel k obratu. Naše situace pro postup na finálový turnaj je víceméně v tuto chvíli velmi vzdálená. O našem postupu už nerozhodujeme sami a nemáme jej ve vlastních rukou.
O našem osudu nakonec rozhoduje poslední utkání, ve kterém Nový Jičín poráží Velké Meziříčí 3:2 v tiebreaku 15:13. Stačil obrácený výsledek a o finálovém turnaji jsme si mohli nechat zdát. Jeden jediný bod z celého turnaje rozhoduje o naší účasti v závěrečném finálovém klání. Sestup do nižší skupiny by nám vystavil stopku. Čeká nás ještě poslední turnaj, který se bude hrát v Hradci Králové. O finálové osmičce je již rozhodnuto a tak se ještě bude hrát o lepší nasazení do skupin.
Sestava VK Ostrava: Šonovský Štěpán, Sulek Michal, Závodský Aleš, Srovnal Filip, Ranocha Matěj, Kíša Tomáš, Tříska Šimon, Pasz Dominik, Mlčák Jan, Kovařčík Jan, Kukrecht Matěj, Trenéři: Vašina Lubomír, Nekola Jaroslav.
Celkové pořadí před posledním turnajem:
1. Dukla Liberec 78
2. Vavex Příbram 75
3. Volejbal Brno 72
4. Lvi Praha 64
5. Slavia Hradec Králové 64
6. VK OSTRAVA 54
7. VK Kojetín 53
8. Blue Ostrava 50
9. Spartak Velké Meziříčí 50
10. VK Kolín 48
Pořadí na dalších místech: 11. Nový Jičín, 12. Zlín, 13. Prosek, 14. Beskydy, 15. Ústí n.L., 16. České Budějovice, 17. Svitavy, 18. Česká Třebová, 19. Karlovarsko, 20. Sokolov