Kadeti vyhráli domácí úvodní turnaj extraligy


Díky loňskému skvělému 3. místu na M-ČR kadetů jsme byli nasazeni do skupiny C a měli právo pořádat první turnaj v letošním ročníku.
Na domácí palubovce Janáčkovy konzervatoři jsme přivítali své soupeře z Hradce Králové, Kojetína, Karlovarska a Ústí nad Labem. Před turnajem sílu soupeře neznáme a tak můžeme jen odhadovat, o které umístění budeme bojovat (samozřejmě chceme hrát minimálně o druhou, nejlépe první výkonnostní skupinu). Po prvních zápasech máme jasno. Výkonnostně a o prvenství se popere naše družstvo a družstva z Hradce Králové a Kojetína. O černého Petra se střetnou družstva z Ústí nad Labem a Karlovarska. Na tomto turnaji jsme prozatím nastoupili bez čtyř hráčů na úrovni základní šestky.
VK Ostrava – SK Kojetín 2:3 (20, -18,23,-23,-13)
Turnaj zahajujeme s Kojetínem a rozhoduje se až v tie breaku. Zápas je bojovný a kluci hrají „zatím“ na hranici svých možností. Bohužel svojí nedůsledností a v důležitých momentech nedodržením taktických pokynů propásneme šanci k vítězství 3:1. Větší množství chyb na naší straně a neubránění soupeřova smečaře stojí vítězství tohoto našeho nového kolektivu. Z loňského kádru se objevuje na palubovce pouze blokař Tomáš Kíša.
VK Ostrava – Ústí nad Labem 3:1 (26,-23,18,18)
Dalším soupeřem je Ústí nad Labem a povinnost zvítězit si družstvo uvědomuje. I přesto, že chvílemi je naše hra neurovnaná, jsme lepším týmem a nic na tom nemění fakt, že na druhé straně sítě stojí vysoký a výborně hrající smečař. Celkem se nám daří přidávat body právě ve fázi, kdy je v postavení v zadních řadách a útočně, ani blokařsky neškodí. Přichází první vítězství v nové sezoně.
VK Ostrava – Karlovarsko 3:0 (12,13,15)
Proti nejslabšímu družstvu ve skupině hrajeme uvolněně a soupeř nám usnadňuje hru velkou porcí nevynucených až školáckých chyb. Zahrají si všichni zúčastnění hráči a bez větších problémů si připisujeme další tři body do extraligové tabulky.
VK Ostrava – Slavia Hradec Králové 3:1 (-18,26,22,18)
Poslední zápas a je vše otevřené. Matematika o postupu mezi elitu je jasná. Pouze vítězství nás posouvá na špičku tabulky. Hradec vyhrává první set a má jistotu účasti v elitní skupině, nám se naopak postup vzdaluje. Soupeř začíná nový set laxně a toho stoprocentně využíváme. Bojujeme o každý míč. Za sebou vyhráváme několik delších výměn a soupeř ztrácí půdu pod nohama. Zaslouženě bereme vítězství a můžeme slavit první místo ve skupině a postup do elitní skupiny nejlepších pěti kadetských týmů v ČR.
Po sobotním zranění ramene v neděli nenastupil náš universál Jakub Pelikán. Velkou pochvalu si za svůj výkon zaslouží Michal Sulek, který ač nahrávač, Kubu na tomto postě skvěle zastoupil. Máme samozřejmě velká radost a blahopřejeme k výsledku všem hráčům. Přesto nás ještě čeká dlouhá cesta především v organizaci hry v poli i na síti, v důslednosti a přenášení taktických pokynů přímo do samotné hry.
Sestava VK Ostrava: Tomáš Kíša, Matěj Augusta, Jakub Pelikán, Michal Sulek, Aleš Závodský, Filip Srovnal, Václav Kavala, Vojtěch Kokeš, Lukáš Loužil, Jan Mlčák, Jan Kovarčík, Matěj Kukrech, trenéři: Lubomír Vašina, Jaroslav Nekola.
Děkujeme za pomoc v organizaci a za zápis paní Muroňové a Kavalové a hráčům kolektivu kadetů Štěpánovi Šonovskému, Dominiku Paszovi, Adamovi Goreckému a Matěji Ranochovi a všem rodičům, kteří přišli povzbudit své ratolesti.
Tabulka extraligové skupiny kadetů hrané v Ostravě:
1. VK Ostrava
2. Slavia Hradec Králové
3. SK Kojetín
4. Ústí nad Labem
5. Karlovarsko