Kadeti přivezli z Nymburku 6. místo a také individuální ocenění

Celá letošní sezona byla tak trochu bláznivá. Po prvním turnaji jsme byli až na desátém místě a postupně jsme se propracovávali do pozic zaručujících účast na Mistrovství ČR. Už to, že se tyto ročníky našeho týmu neumístily v popředí kategorie žáků (ročník 1999 – 9. místo v ČR a ročník 2000 se dokonce ani mezi nejlepších 16 týmů v ČR neprobojoval), značilo, že to výsledkově nebude jednoduchá sezona. 
V průběhu sezony se několikráte měnila základní šestka kvůli zraněním, nemocem a hlavně odchodům hráčů ze základní sestavy. Janošec přestoupil v průběhu soutěže do klubu Volejbal Ostrava a další hráč základní sestavy a úderná útočná síla Kozel nasměroval své síly na školu a práci. Družstvo se však dávalo za pochodu dohromady a výkonnostně šlo hodně nahoru. Bohužel těsně před samotným finálovým turnajem přišly opět nemoci a závěrečná příprava neproběhla podle představ.
I tak nálada rvát se o co nejlepší umístění v kolektivu byla. Vše podle papírových předpokladů měl rozhodnout hned první zápas. Na jedné straně suverénní ČZU a na druhé výkonnostně slabší Prosek v naší skupině jasně signalizovalo důležitost našeho zápasu s Příbrami o postup mezi čtyři nejlepší celky v ČR. Bohužel i v tomto utkání jsme si vybírali smolnou daň, když se v průběhu utkání zranil (výron v kotníku) jeden z tahounů tohoto družstva Jirka Sedlák. Prohráváme sety tím nejtěsnějším rozdílem a sen vtěsnat se mezi čtyři nejlepší celky ČR a hrát o medaile se tak hned první den rozplynul.
ČTVRTEK:
VAVEX PŘÍBRAM -  VK OSTRAVA 1:3 (25,-26,-24,-22)
První zápas a hned se vlastně rozhodovalo o postupujícího. S Příbramí jsme měli letos vyrovnanou bilanci. Jednou jsme zvítězili a jednou prohráli. Hned od začátku bylo znát, že to bude velice dramatické a vyrovnané utkání. První set jsme doslova vydřeli a ve druhém jsme dokonce měli na ruce míč na 2:0, ale nepovedlo se. Třetí set opět prohráváme tím nejtěsnějším rozdílem. Zápas je nesmírně vyrovnaný a body se přelévají na jednu či druhou stranu. Hned na začátku čtvrtého setu při našem tříbodovém vedení se pod sítí zraní náš jeden z ústředních hráčů (velká škoda) a krátce se dostáváme do útlumu. Ten však překonáváme a těsně před koncovkou tohoto setu dokonce vedeme. Závěr setu však soupeř hraje s větším klidem a zásadní zápas prohráváme.
PÁTEK:
VK OSTRAVA  -  ČZU PRAHA 0:3 (-19,18,-19,-21)
V zápase před námi poráží Příbram Prosek Praha za tři body a naše naděje na postup je téměř mizivá. S bezkonkurenčně nejlepším celkem letošní sezony (neprohrál v průběhu soutěže jediný zápas) se snažíme o nemožné. Hrajeme odvážně a soupeři nedarujeme jediný míč.  Kvalita ČZU se však projevuje. Stejně jako v prvním utkání rozhoduje větší vyrovnanost základní šestky a stabilita hry. Porážka nás definitivně posouvá do boje o umístění na 5. – 8. místě.  
VK OSTRAVA  - Prosek Praha 3:1 (14,10,-18,22)  
Povinné vítězství, které nás posouvá do zápasu se Zlínem. Dva sety hrajeme bez zábran a nedáváme soupeři moc šancí. Třetí set nejenom pod dojmem snadného vítězství, ale především z viditelného úbytku fyzických sil prohráváme. Čtvrtý set bojujeme sami se sebou, ale rozdíl ve výkonnosti nás opravňuje vychutnat si zaslouženě první vítězství na tomto turnaji.
SOBOTA:
VK OSTRAVA  - VSC Zlín 3:1 (20,26,-22,18)  
Zápas, který je v samotném turnaji velmi důležitý a rozhoduje, o jaké umístění v konečné fázi bude družstvo hrát. Tento zápas vyšel našemu družstvu nejlépe za celé čtyři dny. Hráli jsme s chutí, agresivně a bez větších zbytečných chyb. Zlín byl jedním z aspirantů na medaile, ale to v tomto výjimečně vyrovnaném turnaji byla v podstatě všechna družstva.  Vycházelo nám vše, na co jsme sáhli. Vítězství výrazně napomohl samotný vstup do zápasu, kdy jsme vedli hned o šest bodů a koncovka druhého setu, kdy jsme v samém závěru k vítězství obrátili vedení soupeře.
NEDĚLE: 
DUKLA LIBEREC  - VK OSTRAVA 3:0 (20,16,16)
V posledním utkání o 5. místo jsme vzdorovali dobře hrajícímu soupeři pouze první set, kdy jsme ještě vedli 17:13. Krátká nesoustředěnost, vyrovnání stavu a prohra v prvním setu nás postavila až do konce utkání do role družstva, které tahalo za kratší konec. Pár dobrých akcí jsme ještě dokázali vyprodukovat, ale stabilně hrající soupeř si již vítězství nedal vzít.
Letošní ročník byl velice vyrovnaný. Jediné družstvo, které bylo nade všemi, bylo ČZU Praha. Ostatní družstva se v průběhu soutěže byla schopna navzájem porážet a tak další pořadí bylo otevřené. Myslím si, že konečné pořadí je nakonec spravedlivé jak po dlouhodobé části, tak z průběhu samotného finálového turnaje. 
V posledním článku jsem psal, že papírově jsou favority na medaile týmy ČZU Praha, Jihostroje České Budějovice, Dukly Liberec a Volejbalu Brno, a že uvidíme, jestli se našemu družstvu a ostatním podaří tyto favority překvapit. Nakonec vše dopadlo víceméně podle těchto předpokladů.
Myslím si, že můžeme kolektivu našich kadetů za letošní předvedené výkony a závěrečné 6. místo poblahopřát a těšit se na zlepšené výkony v nové sezoně.
Výraznou osobností v našem družstvu byl Lukáš Vašina, který si zaslouženě převzal na závěrečném ceremoniálu cenu nejvíce bodujícího hráče Mistrovství ČR.    
ČLÁNEK SVAZOVÉHO TRENÉRA K FINÁLOVÉMU TURNAJI NAJDETE NA NÍŽE UVEDENÉM ODKAZU:
http://www.cvf.cz/cvs/zpravy/svazovy-trener-jiri-zach-finale-extraligy-kadetu-v-rezii-cvs-2351.html 
KONEČNÉ POŘADÍ M-ČR KADETŮ – NYMBURK 2. – 5. 3. 2017
1.ČZU PRAHA
2.JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE
3.VOLEJBAL BRNO
4.VAVEX PŘÍBRAM
5.DUKLA LIBEREC
6.VK OSTRAVA
7.PROSEK PRAHA
8.VSZ ZLÍN
9.Beskydy Frýdek-Místek,
10.TJ.SOKOL Česká Třebová II.
11. Spartak Velké Meziříčí
NEJLEPŠÍ HRÁČI TURNAJE:
Marek Šotola – nejlépe útočící hráč
Radek Baláž – nejlepší blokař
Filip Humler – nejlépe podávající hráč
Matyáš Džavoronok – nejlepší nahrávač
Jan Svoboda – osobnost turnaje
Lukáš Vašina – nejvíce bodující hráč turnaje
VK Ostrava reprezentovali: Mazoch Lubomír, Konya Nikolas,  Vašina Lukáš, Vodička Michal, Dastík Vít, Kalmár Vojtěch, Černín Jan, Holáň Jan, Szymutko Marek, Mana Jiří, Sedlák Jiří, Závodský Radim, Mienkina David. Trenéři: Lubomír Vašina, David Travinský.